Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:09 TS 20 Tem., 2000
YÖK’te “Sezer” depremi
Cumhurbaşkanı Sezer’in Yüksek Öğrenim Kurumu’nun hazırladığı rektör adayları listesini geri göndermesinin ardından toplanan YÖK Genel Kurulu bir karara varamadan dağıldı.
İstanbul
AA
18 Temmuz — Cuma günü tekrar toplanacak olan YÖK Genel Kurulu, Sezer’in geri çevirdiği listeyi yeniden Köşk’e gönderme ya da yeni bir liste hazırlama konusunda karar verecek. Kurulduğu günden beri ilk kez listesi Cumhurbaşkanı tarafından geri çevrilen YÖK ve YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün zor durumda kaldığı belirtiliyor. Genel Kurul’un bugün içerisinde bir karar verememesini ve toplantıyı Cuma’ya ertelemesini yorumlayan gözlemciler de toplumun her kesiminden Sezer’in red kararına gelen desteğin YÖK’ü zor duruma düşürdüğünü savunuyorlar.

   
 
       
    MSNBC News YÖK'ün rektör seçmesi anayasaya aykırı
MSNBC News YÖK'te demokrasi sınavı
MSNBC News Siyasilerden YÖK'e büyük tepki
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilen rektör aday listesine ilişkin YÖK Genel Kurulu’nda görüşmeler yapıldığını bildirdi. YÖK Genel Kurulu, konuyu görüşmek üzere Cuma günü toplanacak. Prof. Gürüz, öğleden sonra bazı YÖK Genel Kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Gürüz, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından gazetecilere kısa bir bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Gürüz, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın rektör atamaları konusunda dün Kurulumuza ulaşmış olan yazısı Kurul’un bilgisine sunulmuştur, üzerinde görüşmeler yapılmıştır” dedi. Prof. Gürüz, atamalar ilişkin yeniden değerlendirmeler yapılması için YÖK Genel Kurulu’nun Cuma günü tekrar toplanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK tarafından 22 üniversitenin rektörünün belirlenmesi amacıyla hazırladığı listeyi dün YÖK’e iade etmişti.
       4 saatlik toplantıdan bir sonuç çıkaramadan dağılan YÖK Genel Kurulu’nun bir sonraki tavrı merakla beklenirken Cumhurbaşkanı Sezer’in tutumu, siyasilerden öğretim elemanlarına kadar toplumun her hesiminden büyük çoğunlukla olumlu karşılandı.
       
BAHÇELİ: ÜNİVERSİTELER RAHATLAYACAK
       Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, YÖK tarafından sunulan rektörler aday listesini iade etmesini olumlu ve doğru bulduğunu söyledi. Bahçeli, Bayburt’a bağlı Arpalı belde belediyesini ziyareti sırasında basın mensuplarının sorusu üzerine yaptığı açıklamada, YÖK’ün, rektör seçimi ile ilgili üniversitelerden gelen sıralamaya önemli ölçüde uymamasının sorun olduğunu belirtti. Bahçeli, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanı’na arzedilen listeler üniversiteleri tatmin etmemiştir. Kamuoyunda bir tartışma açılmıştır. Bu tartışmalara son verecek, üniversiteleri rahatlatabilecek, doğru bir karar almıştır. YÖK de, bu kararı anlamalı ve iyi değerlendirme yapmalıdır. Konuyu tekrar zorlaştıracak bir davranış içine girmemesinde yarar vardır. Çünkü, üniversitelerimiz Türkiye için önemli kurumlardır. Öğretim üyeleri burada çok önemli fonksiyon icra etmektedirler. Üniversite yönetimi tartışmalı olur ise, üniversitede eğitim doğru dürüst olmaz. Onun için, gelecekte çıkabilecek bazı sıkıntıları bugünden giderebilecek, önemli karar olmuştur. Zannediyorum, üniversiteler ve kamuoyu tatmin olmuştur. “ Bir basın mensubunun, parti olarak daha önce YÖK ile ilgili bir kanun tasarısını gündeme getirdiklerini hatırlatması ve bunu çıkarmak için çaba sarfedip etmeyeceklerini sorması üzerine Bahçeli, şöyle dedi: “Son yıllarda YÖK uygulamaları, geçen yılki üniversite yerleştirme sınavındaki aksamalar, rektörlük seçimindeki demokratik teamüllere uymayan davranışlar, YÖK üzerindeki tartışmaları yoğunlaştırmıştır. Konuya, yeni bir şekil verilmesinde fayda olduğu kanaatindeyim. “
       
KUTAN: SEZER’İN TAVRINI ALKIŞLIYORUZ
       Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan, YÖK’ün listesini geri gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in tavrını alkışladıklarını söyledi. İnter Gen ve Enka ortaklığının Adapazarı’nda yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştireceği doğalgaz santralının temel atma töreninden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Recai Kutan, FP olarak, uzun süredir YÖK ve bazı anayasal kurumların gözden geçirilmesi, yeni düzenlemeler yapılması konusunda ısrarcı olduklarını belirtti.
       Rektör atamalarında demokratik teamüllerin yok sayıldığını öne süren Kutan, şöyle konuştu:
       “Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK yönetiminin hukuk tanımaz davranışı sürüyor. YÖK’ün kime hesap verdiği belli değil. Cumhurbaşkanı’na bir liste gönderip, noter gibi davranması isteniyor. O nedenle Cumhurbaşkanı Sezer’in davranışını alkışlıyoruz. Kaldı ki, demokratik ülkelerde, Cumhurbaşkanı bile halka hesap verir. TBMM açılır açılmaz, YÖK konusunda yeni bir düzenlemeye gidilmesi kaçınılmaz hale geldi. “
       
DANIŞTAY BAŞKANI AÇIKLIK GETİRDİ
       Danıştay Başkanı Erol Çırakman, YÖK’ün hazırladığı rektör adayları listesiyle ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Çırakman, NTV’ye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemlerin idari davalara konu olamayacağını söyledi. Danıştay Başkanı, YÖK’ün uygulamalarının dava konusu olabileceğini kaydetti. Çırakman, “Benim bilebildiğim Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemler idari davaya konu olmaz. Fakat Danıştay’ın bir kısım kararlarında özellikle YÖK atamalarında, Cumhurbaşkanı işleminin önündeki bazı işlemlerle ilgili nedeniyle bunların incelenebileceği yönünde kararları var. Cumhurbaşkanı’nın işlemi hakkında bile böyle bir karar alınmışken, özellikle yüksek öğretim kurumununun isim belirleme konusundaki işlemleri konusunda bir dava açmaya o liste dışında kalanlar tarafından dava açılmasına, hukuk yolunun aranmasına, bir engel olmaması lazım.”
       
YÖK İSTİFA ETMELİ
       Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Niyazi Yavuz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 22 üniversite rektörlüğü için YÖK tarafından belirlenen aday listesini onaylamamasını desteklediklerini kaydederek, “Cumhurbaşkanımızın bu tutumu, demokrasinin önündeki engellerin kaldırılacağının bir işaretidir” dedi. Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in YÖK’ün hazırladığı rektör listesini geri çevirmesini, “sevindirici bir gelişme” olarak değerlendirerek, şunları kaydetti: “YÖK’ün antidemokratik olarak hazırladığı listede kendisinden başka hiçbir kimsenin oyunu alamayan bazı isimler, rektör adaylığına teklif ediliyor. Bu davranış hukuk devleti kriterlerine uymadığı gibi baskı unsuru oluşturarak toplumun önünü de kapatır. “ Yavuz, YÖK Başkanı başta olmak üzere tüm kurul üyelerinin bir an önce istifa etmesi gerektiğini savundu.
       
CHP: SEZER’İN KARARI DOĞRU
       CHP Genel Genel Başkan Yardımcısı İnal Batu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, 22 üniversite rektörlüğü için YÖK tarafından belirlenen aday listesini iade etmesini “çok olumlu ve doğru” bir karar olarak gördüklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın listeyi iade kararını demokrasi ve insan hakları alanlarında yönlendirici nitelikte başka girişimlerinin müjdecisi olarak görüyoruz” dedi.
        Batu, yaptığı açıklamada, YÖK tarafından hazırlanan rektör adayları listesinin “keyfi ve demokratik kurallara aykırı olduğunu, Cumhurbaşkanı Sezer’in bu konudaki yetkisini en isabetli biçimde kullanacağından emin olduklarını” kamuoyuna açıkladıklarını anımsattı. Batu, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın rektör atama listesini iade etmesini çok olumlu ve doğru bir karar olarak görüyoruz. YÖK’ün bundan böyle daha dikkatli ve demokratik uygulamalar içinde olacağına inanmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın listeyi iade kararını demokrasi ve insan hakları alanlarında yönlendirici nitelikte başka girişimlerinin müjdecisi olarak görüyoruz. “
       
YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLDÜ
       TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve DSP İzmir Milletvekili Hakan Tartan, YÖK tarafından hazırlanan rektör aday listesinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iadesi edilmesini, “büyük bir yanlıştan geri dönüldü” şeklinde yorumladı. Tartan, yaptığı yazılı açıklamada, listenin geri gönderilmesinin “sevindirici” olduğunu belirterek, “Üniversiteler, demokratik, sosyal, bilimsel ve kültürel gelişmenin beşiğidir. Toplumsal dinamizmin çıkış noktasıdır” görüşünü dile getirdi. Üniversitelerin bilimsel özerkliğine ve yapısına yönelik anti demokratik müdahalelerin “hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını” dile getiren Tartan, YÖK’ün bu konuda yanlış yaptığını kaydetti. Tartan, şunları kaydetti: “Zararın neresinden dönülse kardır. Cumhurbaşkanlığı tarihinde ilk kez görülen, rektörlük seçimlerine ilişkin veto kararı, demokrasinin ve hukukun zaferi olarak yorumlanmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı kendisinden beklenen tavrı sergilemiştir. “
       
TABİP ODASI
       İzmir Tabip Odası da yaptığı yazılı açıklamada, rektör aday listesinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK’e iade edilmesinin olumlu bir gelişme olarak değerlendirilerek, şöyle denildi: “Demokrasinin öğretildiği üniversitelerde, demokrasiyi öğreten öğretim üyelerinin demokrasi mücadelesine destek veren tüm basın mensuplarına, demokratik kitle örgütlerine, kamuoyuna, demokratik tavır gösteren sayın Cumhurbaşkanı’na taşekkür ederiz. “ Açıklamada, Türkiye’de demokrasinin yerleşmesinin ve hukuk devletinin her alanda hissedilmesinin bu ve benzer çabalarla olacağı ifade edildi. İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçiminde Prof. Dr. Emin Alıcı 449, Rektör Prof. Dr. Fethi İdiman 389, Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu 142, 3 aday da 1’er oy almıştı. YÖK, Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu listede Alıcı ve İdiman’ı eleyerek, Sarıalioğlu ile 1’er oy alan 2 profesörü listeye koymuştu.
       
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları