Home page
Haber Menüsü


İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, referandumdan Nice Sözleşmesi'ne 'evet' kararı çıkması için çok çalıştı.
İrlanda AB’nin genişlemesine ‘evet’ dedi
İrlanda’da yapılan referandumda halk, AB’nin genişlemesinin yolunu açan Nice Sözleşmesi’ni onayladı.
Londra
NTV-MSNBC
    20 Ekim—  Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemesini öngören Nice Anlaşması’nın halk oyuna sunulduğu İrlanda Cumhuriyeti’nde, oylamanın kesinleşmiş resmi sonucu yüzde 63 “evet”, yüzde 37 “hayır” olarak açıklandı. Sözleşmeyi halkoyuna sunan tek AB üyesi olan İrlanda’da geçen yıl halkın yüzde 54’ü, hayır oyu kullanmış ve sözleşmeyi kabul etmemişti. Referandumdan yine ‘hayır’ oyu çıkması halinde, AB’nin genişlemesinin gecikeceğine, birliğin hem siyasal hem de ekonomik anlamda önemli bir kriz içine gireceğine kesin gözü ile bakılıyordu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB’nin, ileride belki Türkiye’yi de içine alarak genişlemesini, yeni savunma mekanizmaları ve karar alma sistemlerinin reformdan geçirilmesini öngören Nice Sözleşmesine ‘hayır’ diyenlerin oranı yüzde 37’de kaldı.
       
  NICE ANLAŞMASI
AB'nin karar alma mekanizmalarında önemli değişiklikler öngören Nice Anlaşması'yla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
İrlanda’da geçtiğimiz yıl yapılan referandumda seçmenlerin sadece üçte biri sandık başına gitmiş ve sandıktan yüzde 54 oranında ‘hayır’ oyu çıkmıştı. Bu yılki referandumda ise seçmenlerin yaklaşık yüzde 50’sinin sandık başına gittiği belirtiliyor. Dün yapılan referandum öncesinde, kamuoyu yoklamaları, bu kez “evet” oylarının daha fazla çıkacağını göstermesine rağmen, yine de bunun “katılımın yüksek olması” koşuluna bağlı olduğu vurgulanıyordu.
       
‘İRLANDA HALKININ AB’YE BAĞLILIĞININ GÖSTERGESİ’
       Kesinleşmiş resmi sonuçların açıklanmasının ardından açıklama yapan İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, sonuçların İrlanda halkının AB’ye bağlılığının yeni bir göstergesi olduğunu belirtirken, “İrlanda halkı, Avrupa vatandaşlarının yararına olan her şeyin kendi yararına da olacağı anlayışını benimsediğini ortaya koymuştur” dedi.
       Ülkenin eski Başbakanlarından John Briton da yaptığı açıklamada ilk oylamanın ardından ortaya çıkan “hayır” kararıyla derin bir şok yaşadıklarını, ancak bilinçli seçmenin şimdi bu yanlışı yine oylarıyla düzelttiğini bildirdi.
       
PRODİ: GENİŞLEMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKTI
       Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, genişlemenin önündeki engellerin ortadan kalktığını ve İrlanda halkının Avrupa’nın güçlü bir destekçisi olduğunu ortaya koyduğunu belirtirken, kendisi de bir İrlandalı olan Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox ise vatandaşlarının Berlin duvarında ayakta kalan son tuğlayı da devirdiklerini kaydetti.
       
SOLANA: ÖNEMLİ BİR KARAR
       Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, Brüksel’de yaptığı yazılı açıklamada, İrlanda halkının Nice Anlaşması’nı onaylama kararının “önemli bir karar olduğunu” belirterek, “yeni Avrupa’nın eşiğinde duruyoruz” dedi.
       “Bizi buraya getiren yol, kolay bir yol değildi. Buraya gelmemiz ortak değerler ve ortak bir amaçla bütünleşmiş yeni bir Avrupa’ya inancı gerektiriyordu. Referandumun sonucu bu inancın ifadesidir” diyen Solana, bu nedenle İrlanda halkının ezici çoğunlukla verdiği “evet” oyundan memnun olduğunu kaydetti.
       
LİDERLER SONUÇTAN MEMNUN
       Öte yandan AB Dönem Başkanı Danimarka’nın Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, İrlanda’da yapılan referandumun sonucunu memnunlukla karşıladı.
       Yaptığı açıklamada, İrlandalı seçmenlerin aldığı kararın önemli bir karar olduğunu belirten Rasmussen, bu kararın “sadece İrlanda için değil, bütün Avrupa Birliği ve Avrupa’nın genişlemesi için” önemli olduğunu söyledi.
       Sonuçları değerlendiren bir diğer lider, Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder de İrlanda halkının büyük sorumluluk örneği sergilediğini ve Doğu Avrupalı komşularını kanatları altına almayı kabul ettiklerini bildirdi.
       İtaya Başbakanı Silvio Berlusconi, oylama sonucunun tarihsel Avrupa’nın birleşme süreci yönünde temel bir adım olduğunu söylerken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, “Oylama, kıtamızın birleşmesinin yolunu açtı” dedi.
       Bu arada, İrlanda halkının referandumda “hayır” oyu kullanmaya çağırıldığı kampanyaya liderlik eden İrlanda Yeşiller Partisi lideri John Gromley ise Başbakan Ahern ve diğer “evetçileri” halkın bileğini bükmekle suçladı.
       
Kayhan Karaca: ‘AB zengini’ İrlanda

       
ÜYELİK BEKLEYEN ÜLKELERDE MEMNUNLUKLA KARŞILANDI
        İrlanda’da yapılan referandumda, AB genişlemesine “evet” oyu çıkması, yakında Avrupa Birliği’ne girmeyi bekleyen eski Doğu Bloku ülkelerinin hepsinde memnunlukla karşılandı. Polonya Devlet Bakanı Aleksander Kwasniewski, geçici sonuçların “evet” oylarını önde gösterdiğinin bildirilmesinden hemen sonra yaptığı açıklamada, “sonuçların mutluluk verici olduğunu, bu mutluluğun AB’nin genişlemesi büyük idealini hiçbir iç sorunun gölgeleyemeyeceğinin ortaya çıkmasından kaynaklandığını” söyledi. Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Havel ise sonuçtan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, sonucun sadece İrlanda için değil adaylık bekleyen ülkeler açısından da önemli olduğunu belirtti. Macaristan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tamas Toth da sonuca çok sevindiklerini belirterek, referandum sonucunun Nice Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin önünde hiçbir pratik engel kalmadığı anlamına geldiğini kaydetti. Slovakya’nın AB ile görüşmelerini yürüten en üst düzey yetkili Jan Figel, “Bizim için bu, çok iyi ve cesaret verici bir sonuç” diye konuştu.
       
‘EVET’ VE ‘HAYIR’CILARIN TEZLERİ
       Referandum öncesi kampanya süresince, Nice Sözleşmesi’nin kabul edilmesini isteyenler, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecinin, İrlanda halkının oyları ile sekteye uğratılmasının, ülkeye büyük bir utanç yaratacağını savunmuş, hayır oyu verilmesini isteyenler ise, İrlanda’nın Avrupa Birliği içindeki oy hakkının zayıflayacağı, ve geleneksel askeri bağımsızlığının sona ereceği kaygısı ile Nice Sözleşmesi’ne karşı çıkılması gerektiğini söylemişlerdi.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları