Home page
Haber Menüsü


Vergi iadesine mahsup düzenlemesi
IMF’ye taahhütler kapsamında hazırlanan vergi paketi, ücretlilerin vergi iadesi yerine mahsuplaşma sistemi getiriyor. Yeni sistemde, çalışanların ödeyeceği gelir vergisinden her ay belirlenen tutarda indirim yapılacak.
Ankara
AA
30 Eylül— IMF’ye verilen taahhütler çerçevesinde hazırlanmakta olan yeni vergi paketi, işçi ve memurlara “Özel gider indirimi” adı altında yapılmakta olan vergi iadesine de son verecek. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nde halen üzerinde çalışılmakta olan pakete göre, işçi ve memurlar, 2003’te son kez vergi iadesinden yararlanacak.

   
 
       
   
MSNBC News Vergi paketi kapıda, iş dünyası tedirgin
MSNBC News DB'den vergi reformu uyarısı
MSNBC News Vergi yükü kademeli olarak artıyor
MSNBC News Vergi borcu en yüksek şirket Tekel
MSNBC News Faiz yükü vergi gelirlerini aştı
MSNBC News MB, Kurumlar Vergisi rekortmeni
MSNBC News Oral: Denetim, vergi adaleti için
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çalışanlar, topladıkları giyim, gıda, eğitim, sağlık ve kira harcama belgelerini, 2003 yılı Ocak ayında işverenlerine teslim edecek ve Şubat’tan itibaren özel gider indirimi çerçevesinde iade alacak.
       Vergi paketi, seçim nedeniyle 2003 yılının Ocak, Şubat aylarında yasalaşsa dahi, işçi ve memurlara kazanılmış hak adı altında 2-3 ay için özel gider indirimi uygulanmayacak.
       Ancak diğer bazı vergi kanunlarında da değişiklik içeren tasarının kanunlaşması gecikirse ve 2003’ün ikinci yarısında yürürlüğe girerse, bu durumda özel gider indirimi 6 ay daha devam ettirilecek. Bu süre içinde toplanan fatura ve fişler, özel gider indirimi çerçevesinde değerlendirilecek.
       
MAHSUP HAKKI
       Söz konusu düzenlemede özel gider indiriminin yerini “Vergi Mahsup Hakkı” alacak. Yeni sistemde, “İşçi ve memurların aylık gelir vergisinden şu miktar düşülecek” denecek. Bu rakam, her yıl yeniden belirlenecek.
       Mahsup hakkında asgari ücretlinin vergisi baz alınacak. Tutar belirlenirken, “asgari ücretlinin ne kadar gelir vergisi ödediği, mevcut sistemde ne kadar vergi iadesi hakettiği” gözönünde tutulacak.
        Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, halen ayda 27 milyon lira gelir vergisi ödeyen bir asgari ücretlinin, bu yıl için toplam 107 milyon lira, aylık olarak da 8 milyon 917 bin lira vergi iadesi alacağına dikkati çektiler.
       
MAHSUP DEĞİL MAĞDURİYET
       Çalışmalarda bu tutar dikkate alınarak, işçi ve memurlara aylık 15 milyon lira dolayında bir mahsup hakkı verilmesi düşünülüyor. Mevcut sistemde yeralan ve halen 30 milyon lira olarak uygulanan özel indirim de, çalışanlara 4.5 milyon liralık bir vergi avantajı getiriyor. Bunun da mahsup içine alınmasıyla ücretlilerin aylık vergisinde, 20 milyon liralık bir iyileşme ortaya çıkıyor.
       Çalışanlara 15 milyon liralık bir vergi mahsup hakkı getirilmesi, asgari ücretliye 6 milyon liralık ek bir avantaj sağlarken, ortalama ve yüksek ücret grubunda ise büyük bir mağduriyete yolaçıyor. Bu kesimin vergi iadelerinde yüzde 50 ile 97 arasında bir azalma ortaya çıkıyor.
        2001’de topladıkları fiş ve fatura karşılığı bu yıl 3.4 milyar lira özel gider indirimine hak kazanan 2 milyar lira ücreti bulunan bir işçinin aylık vergi iadesi, yeni sistemde 280 milyon liradan 15 milyon liraya geriliyor. Bu kişinin kaybı yüzde 95’e ulaşıyor.
        Aynı şekilde aylık 1 milyar lira ücreti olan bir işçi ya da memur da, 2001 içinde topladığı belgeler karşılığı bu yıl 1 milyar 383 milyon lira vergi iadesi aldı. Mahsup uygulaması, bu kişinin aylık vergi iadesini de 115 milyon liradan 15 milyona çekecek. Böylece, burada da yüzde 87’lik bir erozyon meydana gelecek.
       
VERGİ İADESİ YÜZDE 4’ÜN ALTINA İNDİ
       Bu arada Maliye Bakanlığı verileri, işçi ve memurlara yönelik vergi iadesinin son yıllarda zaten büyük bir düşüş gösterdiğini gözler önüne serdi.
       Buna göre asgari ücretlinin 1988’de yüzde 10.27 olan aylık vergi iadesi oranı, 1998’de yüzde 4.34’e indi. 1999’da yüzde 3.67 olan iade oranı 2000 yılında yüzde 3.54, 2001 yılında ise 3.72 olarak gerçekleşti. Söz konusu rakamın 2002 yılında da yüzde 3.77 olacağı hesaplandı.
        Maliye Bakanlığı yetkileri, mevcut sistemin ücretlileri sahte fatura ve fişe yönelttiğini belirtirken, 2001’de incelenen 2.4 katrilyon liralık fatura ve fişin 179 trilyon liralık bölümünün geçersiz, 6.9 trilyon liralık bölümünün de sahte belgeden oluştuğuna dikkati çektiler.
       Maliyeciler, emekliler dahil, devletin 2002 yılında ücretlilere yaklaşık 1 katrilyon lira vergi iadesi ödemesinde bulunacağını vurguladılar.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları