Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
 
MB: Hedefler sorunsuz tutturulacak
 
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, memur için zam ve fındık için kaynağın bütçe için büyük yük yaratmayacağını belirterek, yıl sonu enflasyon ve büyüme hedeflerinin tutturulacağını söyledi.
 
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
 
23 Eylül—  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomik programın temel dayanağının kamu maliyesi politikası olduğunu vurgulayarak, seçim sürecinde, belirlenen faiz dışı fazla hedefinden sapılmaması gerektiğini söyledi. Kamu borcu sorununun çözülebilmesi için ekonomik programın yeni hükümet tarafından da sürdürülmesi gerektiğini belirten Serdengeçti, Irak Operasyonu ve petrol fiyatları gibi dış etkenlerden korunmanın yolunun da programın disiplinle uygulanmasından geçtiğine işaret etti.

   
 
       
   
MSNBC News Memura brüt 100 milyon
MSNBC News Fındığa net 1 milyon 615 bin lira
MSNBC News Serdengeçti: Refomlar kesilmeden sürmeli
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyon hedeflemesi ertelenmeyecek
MSNBC News Serdengeçti: TL son 2 ayda aşırı değer kaybetti
MSNBC News Türker: Fındık için 140 trilyon gerek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BELİRSİZLİK OLUMSUZ ETKİLİYOR


       Serdengeçti, bu hafta başlayacak IMF ve Dünya Bankası görüşmeleri öncesinde ekonomideki son gelişmeleri CNBC-e’ye değerlendirdi.
       Serdengeçti, büyüme konusunda şu ana kadar ki gerçekleşmelerin hedeflere uygun olduğunu belirterek, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini aktardı.
       “Siyasi belirsizlik sürecinin büyümeyi bir ölçüde olumsuz etkilemesi sözkonusu. Nitekim bizim anketlerimiz bunları gösteriyor. Haziran’dan itibaren ithalatta belli bir yavaşlama görüyoruz. Otomotiv üretiminde düşüş var. Açılan kapanan şirketler sayısına baktığımızda da hafif bir düşme var” sözleriyle olumsuz etki beklentilerini sıralayan Serdengeçti, Temmuz ayında gıda ve içecek haricindeki imalat sanayiinde yaşanan üretim artışı ve tarımsal üretimdeki artışın da olumlu etki yapacağını belirtti.
       Serdengeçti, “Biz yılın başında yüzde 3 dedik. Bugün de diyoruz ki yüzde 3’ün tutmaması için hiçbir neden yok” sözleriyle hedeflerin tutacağına olan inancını dile getirdi.
       
EYLÜL ENFLASYONU YÜKSEK ÇIKABİLİR
       Enflasyon konusunda “Eylül ayı enflasyonu, mevsimsel etkiler nedeniyle normal olarak Ağustos’tan yüksek çıkar. Ama ona rağmen yılsonu enflasyon hedefi tutmayacak diye birşey yok” değerlendirmesinde bulunan Serdengeçti, seçim sürecinde ekonomide dikkat edilmesi gereken noktaları ise, “Faiz dışı hedefi, bu sene yüzde 5.5, gelecek yıl için 6.5. Bu hedeflerden katiyen şaşmamak lazım. Programın temel direği kamu maliyesi politikası, buradan kesinlikle sapmamak lazım” şeklinde değerlendirdi.
       Seçim sürecinde alınan memur maaş artışı ve fındıktaki arz fazlasının devletçe alınması kararlarını, “Bize göre önemli bir sapma yok. Memur maaş artışına baktığınız zaman belli artışlar verildi ama buna mukabil enflasyon farkı zammını yapmayacaklar bu sırada. Bizim hesaplarımıza göre bu 30-40 trilyon liralık yük getiriyor. Bu çok önemli birşey değil” sözleriyle değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümetin ekonomik program açısından yapması gerekenler noktasında uyarılarda bulundu:
       “Programın devam etmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’de kamu borcu sorununun bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Yoksa bir yere gidemeyeceğiz. İkinci aşamada, bu program doğru bir program çünkü bize fiyat istikrarını getiriyor, 25-30 yıllık sorunumuz ve biz onu çözmeden başka hiçbirşeyi çözemeyeceğiz. Üç yılda sonuç alacak bir program. Dolayısıyla ortada bir yerde bırakılmasının sözkonusu olmaması gerekiyor.”
       Serdengeçti, dış gelişmelerin ekonomiye etkilerini konusunu değerlendirirken, Irak Operasyonu’ndan etkilenmemizin söz konusu olamayacağını ancak program uygulamasında alınacak mesafenin etkilenme oranının belirleyeceğini vurguladı.
       Serdengeçti, “Programda ne kadar yol alırsak o kadar az etkileniriz” diyerek, olası bir operasyonda izlenecek strateji için “Merkez Bankası, 11 Eylül’deki gibi likiditeyi vererek sistemi sakinleştirecek” diye konuştu.
       Petrol fiyatlarının olumsuz etkisinin önceki aylarda görüldüğünü de belirten serdengeçti, “kontrol etme imkanı olmayan bu gelişmelere karşı programa sadık kalınması” uyarısı yaptı.
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ HAZIRLIĞI TAMAM
       Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi için Merkez Bankası bünyesindeki hazırlıkların tamamlandığını belirterek, bekledikleri gelişmeleri anlattı:
       “Bu yıl için kamu maliyesindeki disiplinin devamı. Bunun yanısıra gelecek yıla ilişkin kamu maliyesi resminin ortaya çıkması lazım. Şimdi seçim sürecinde olduğumuz için bunun ne zaman kabul edilebilir bir şekilde ortaya çıkacağını ben de bilemiyorum. bizim dışımızda sistemin hayata geçmesi için olsa olsa bir erteleme bu yüzden olabilir”
       Serdengeçti, yapısal reformlar alanında tamamlanması gereken konuları ise, bankacılık reformu, Kamu Mali Kontrol Yasası’nın Meclis’ten çıkarılması, kamudaki atıl işçi sorununun çözülmesi ve vergi reform planının ikinci aşamasının tamamlanması olarak sıraladı.
       Serdengeçti, dalgalı kur uygulamasına kamuoyunda ve piyasada tam bir uyum sağlandığı söylenemese de geçen yıla göre büyük ilerleme olduğunu, spekülasyon tartışmalarının kesildiğini kaydetti.
       Döviz kuru müdahalelerini enflasyona etkisi çerçevesinde değerlendireceklerinin altını çizen Serdengeçti, munzam karşılık oranlarını düşürmeyi düşünmediklerini de söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları