Home page
Haber Menüsü


Memura brüt 100 milyon zam
Hükümet, kamu çalışanlarına Ekim‘den geçerli olmak üzere brüt 100’er milyon lira seyyanen iyileştirme zammı yapılmasını kararlaştırdı.
Ankara
NTV
18 Eylül— Başbakan Bülent Ecevit, kamu çalışanlarına Ekim ayından geçerli olmak üzere brüt 100’er milyon lira iyileştirme zammı yapılmasının kararlaştırıldığını, söz konusu zammın brüt 75’er milyon liralık bölümünün Ekim, Kasım, Aralık aylarında, geri kalan bölümünün de Ocak ayında topluca ödeneceğini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Fındığa net 1 milyon 615 bin lira
MSNBC News Memur zamda Bakanlar Kurulu'nu bekliyor
MSNBC News Keçeciler'den memura uyarı geldi
MSNBC News Kurul: Memura en az 65 milyon zam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit, koalisyon ortaklarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından, kamu çalışanlarına yapılan iyileştirme zammı konusunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.
       Ecevit, liderler toplantısına katılan Devlet bakanları Masum Türker ve Mehmet Keçeciler ile Maliye Bakanı Sümer Oral’ın yanı sıra KESK ve Kamu-Sen yöneticileri ile birlikte yaptığı açıklamada, söz konusu zammın memur emeklileri ve sözleşmelilere de uygulanacağını bildirdi.
       Memurlara verilebilecek zammın azamisini bütçe dengelerini bozmadan vermeye çalıştıklarını kaydeden Ecevit, şunları söyledi:
       “Sendika liderlerinin de görüşlerini almaya özen gösterdik. Kamu görevlileri ile böyle bir toplu pazarlık ilk kez oluyor. Sendikacı arkadaşlarımıza, devlet memurlarına hayırlı olmasını diliyorum. Memurlara verebileceğimizin azamisini bütçe dengelerini bozmadan yerine getirmeye çalıştık. Bu çerçevede Bütçe Kanunu’nda hükümetin isterse ödeyebileceği enflasyon farkı yerine tüm memurlarımıza aylık 100’er milyon lira brüt ödeyeceğiz. Bu miktarın 75 milyon lirasını Ekim, Kasım, Aralık döneminde, geri kalan bölümünü ise toptan olarak 2003 yılının ilk ayı içinde ödeyeceğiz. Bu suretle bütçe dengelerini zedelemeden alt ücret seviyesindeki memurlarımızın ücret seviyesini iyileştirme yönünde önemli bir katkı sağlanmış olmaktadır. Bu düzenlemeden memur emeklilerimiz ve sözleşmeliler de yararlanacaklardır. Bütün memurlarımıza ve emeklilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”
       
BÜTÇE DENGELERİ ZEDELEMEDİ
       Başbakan Ecevit, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
       Ecevit, bu uygulama ile enflasyon farkı uygulamasının ortadan kalkıp kalkmadığı sorusunu yanıtlarken, “Hayır, onunla ilgisi yok, onun yerine diyoruz. Enflasyon farkının yerine daha tatmin edici bir sonuç verilmiş oluyor” dedi.
       Başbakan Ecevit, bir başka soru üzerine, bu uygulamadan memur emeklileri, dul ve yetimler ile sözleşmeli memurların da yararlanacaklarını söyledi.
       Uygulamanın bütçeye getireceği toplam maliyetin ne olacağı sorusunu Maliye Bakanı Sümer Oral yanıtladı. Oral, Başbakan Ecevit’in de belirttiği gibi uygulamanın bütçe dengelerini zedelemeden yapıldığını ifade etti.
       Ecevit ise, “Zaten bunu gözettiğimiz için bu kadar uzun bir çalışma yapma ihtiyacını duyduk” dedi. Başbakan Ecevit, memur maaşlarına yapılan bu iyileştirme ile bütçe dengelerinin sarsılması durumunda yeni vergiler olup olmayacağı sorusuna, “Öyle birşeyi hiç aklımıza bile getirmedik” yanıtını verdi.
       Maliye Bakanı Oral ise aynı soruya karşılık, “Bütçe dengeleri zedelenmeden yapılacak ifadesi onu gösterir. Ayrıca bu yıl 75 milyon liralık bölümünün ödenmesi, geri kalan Ekim, Kasım Aralık, aylarının farkının 2003 yılına aktarılmasının temel nedeni birtakım ilave tedbirlere gerek duymadan mevcut bütçe imkanlarının içinde karşılanması gayretinin bir sonucudur” dedi.
       
SENDİKALAR MEMNUN DEĞİL
       Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Her ne kadar sayın Başbakan bu toplu görüşmeyi bir uzlaşma olarak nitelendirdiyse de Türkiye Kamu-Sen olarak çıkan bu sonuçtan memnun olmadığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.
       Akyıldız, Başbakanlık’ta, Başbakan Bülent Ecevit’in ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplu görüşmede 100 milyon lira brüt maaş artışının Eylül ayından itibaren geçerli olması taleplerinin gözardı edildiğini söyledi. Bircan Akyıldız, verilen 100 milyon liranın 25 milyon lirasının 2003 yılına bırakıldığına da dikkat çekti.
       Akyıldız, toplu görüşmelerde 2003 yılında memur maaşlarına yapılacak iyileştirme konusunun ele alınmadığını ifade ederek, “Kamu çalışanlarının öfkesi dinmeyecektir. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” diye konuştu.
       KESK Genel Başkanı Sami Evren de sendikaların Türkiye’de ilk defa masaya oturmuş olmalarının kazanılmış bir hak olduğunu söyledi. Daha önce 100 milyon liralık zammın Eylül ayından itibaren verilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirten Evren, Ekim’den itibaren verilecek bu rakamın bölündüğünü ve reel kayıplarını karşılamadığını bildirdi.
       Evren, memurların çalışma ve işyeri koşullarının düzeltilmesi ve diğer hakları konusundaki taleplerini oluşturulacak alt komisyonda dile getireceklerini ifade ederek, “2003 yılındaki iyileştirmeyle ilgili müzakerelere devam edeceğiz. Demokratik taleplerimizin siyasi iktidar tarafından dikkate alınması gerekir” diye konuştu. Evren, bir soru üzerine, kamu çalışanlarının maaşlarında net 57 milyon liralık bir iyileştirmenin yapıldığını ve en düşük memur maaşının bu zamla 340 milyon liraya yükseldiğini kaydetti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları