Home page
Haber Menüsü


Mann: BTC’ye destek sağlayacağız
George Bush‘un Hazar Havzası Özel Danışmanı Steven Mann, Bakü-Ceyhan projesine Amerikan Eximbank‘ı vasıtasıyla finansal destek sağlayacaklarını söyledi
Bakü
AA
19 Eylül— Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı yapımının temel atma törenine katılmak amacıyla önceki gün Azerbaycan’ın başkent Bakü’ye gelen ABD Başkanı George Bush’un Hazar Havzası Özel Danışmanı Steven Mann, BTC projesine finansal destek sağlayacaklarını belirterek, bu konuyla Amerikan Eximbank’ın yakından ilgilendiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Enerjinin vanası Ceyhan'da açılacak
MSNBC News Bakü-Ceyhan'ın temeli atıldı
MSNBC News Bakü-Ceyhan'a Japon Inpex katıldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mann, düzenlediği basın toplantısında, projenin finansman dahil tüm çalışmalarını sponsor grup olarak yürüten ve geçen Ağustos ayı başında şirketleşerek “BTC Company” adını alan şirkete Japonya’nın Inpex firmasının da katılımından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.
       Steven Mann, BTC projesinin yapımına başlanmasında devlet desteğinin yanı sıra Azerbaycan halkının verdiği desteğin de önemli olduğunu vurguladı.
        ABD’nin izlediği siyasetle gelişmekte olan ülkelerin enerji kaynaklarını dünya pazarına çıkarmalarına olanak sağlamayı amaç edindiğini ifade eden Mann, bundan sonraki süreç içinde de “etkin ortak” olarak bu işlerin içinde kalacaklarını söyledi.
       Kazak petrolünün Bakü-Ceyhan hattına akıtılıp akıtılmayacağının sorulması üzerine Mann, projenin bu petrole bağımlı kalmadığını, ancak Hazar havzasında faaliyet gösteren tüm yabancı petrol şirketlerini BTC’ye katılmaları için teşvik edeceklerini ve bu çerçevede Kazak petrolünün de ana ihraç boru hattına akmasını sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.
       Mann, Rusya’nın Bakü-Ceyhan projesine bakış açısının sorulması üzerine, “Moskova’nın projenin aleyhine olduğunu düşünmüyorum” dedi. Başkan Bush’un Hazar bölgesinde işbirliğinden yana olduğunu her fırsatta dile getirdiğini ifade eden Mann, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Bush ile görüşmesinde projeye destek verici bir tavır ortaya koyduğunu hatırlattı. Steven Mann, projenin güvenliğinin hattın geçeceği ülkelerin ve şirketlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
       
ŞAHDENİZ DOĞALGAZ PROJESİ
       Steven Mann, Şahdeniz doğalgazının Batı pazarlarına ihracı konusuna da değinerek, ABD’nin BTC projesinde olduğu gibi Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğalgaz boru hattı projesine de verdiği desteğin tam olduğunu söyledi.
       Mann, “Projenin somut olarak ne zaman başlaması öngörülüyor” sorusunu yanıtlarken ise proje önünde henüz yapılması gereken çok işler olduğunu belirterek, bu konuda kesin bir tarih vermekte zorlandığını, ancak bir iki ay içinde müzakerelere başlanacağını kaydetti.
       Bu arada basın toplantısına katılan ABD Büyükelçisi Ross Wilson da söz alarak Şahdeniz projesinde ilerleme sağlanması için çaba harcandığını ifade etti. Şahdeniz doğalgaz boru hattı projesine İran’ın katılımıyla ilgili sorulan bir diğer soru üzerine Mann, “Biz bunu Azerbaycan’ın projesi olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. ABD hükümeti, İran’ın enerji kaynaklarına yatırım yapmasına karşıdır” dedi.
       Projenin hayata geçirilmesi planının yeniden ele alınması konusuna da değinen Mann, “detayların, konsorsiyum ortaklarının yapacakları işler olduğunu” belirterek, özel sektörün bu konularda daha iyi sonuçlar elde edebileceğini kaydetti. Amaçlarının Hazar doğalgazının kısa sürede Türkiye’ye ulaştırmak olduğunu da belirten Steven Mann, Hazar bölgesinin dünyadaki enerji kaynaklarının tahminen yüzde 4’ünü oluşturduğunu söyledi.
       ABD Başkanı Bush’un Danışmanı Mann, çeşitli konularda kendisine yöneltilen soruları yanıtlarken de Hazar Denizi’nde yaşanan statü sorunuyla ilgili olarak, kıyıdaş beş ülkenin alacakları ortak bir kararı desteklemeye hazır olduklarını ve bu sürecin barış içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.
       Steven Mann, ABD Kongresi tarafından alınan ve Azerbaycan’a yapılan insani yardımlara kısıtlama getiren 907. maddenin tamamen kaldırılmadığının hatırlatılması üzerine, söz konusu maddenin ABD’nin çıkarlarıyla örtüşmediğini ve bu konunun önemli bir sorun olarak halen var olduğunu kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları