|
Bu sektörden 8 aylık süreçte 56 milyon dolarlık dış satış elde edildi. Bu rakam geçen yıla gore yüzde 70 oranında artış göstermiş oldu.
Bir süredir düşüş gösteren hazır giyim ve konfeksiyonda artış dönemine girildi. Özellikle İngiltere pazarının canlanması ihracatın artışına en büyük neden olarak gösteriliyor.
Bölgenin lokomatifi olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları ocak-ağustos döneminde 486 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu sektörde böylece geçen yılın aynı dönemine gore yüzde 4lük artış sağlanmış oldu.
Bölgeden yapılan ihracatta canlı hayvan ve su ürünleri geçen yıla gore yüzde 33 artış göstererek 39, maden sektörü de yüzde 23lük artış göstererek 128 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
TEKSTİL SEKTÖRÜ İHRACATI AŞAĞI ÇEKTİ
Bölge geneline bakıldığında ihracatta hızla kan yitiren sektörler genel ihracat rakamlarını da aşağı çekiyor. Bun da en büyük pay sahibi sektör ise tekstil.
Tekstil ihracatı geçen yıla gore yüzde 13 azalarak 81 milyon dolara geriledi.
Bölgenin en önemli ürünlerinden birisi ise hiç kuşkusuz kuru meyve ve ürünleri ihracatı. Başta incir ve kuru üzüm ihracatına dayanan bu sektörde aflotoksin sıkıntısı giderek büyüyor. Bu sektördeki ihracat rakamı bir önceki yıla gore yüzde 15 geriledi ve 127 milyon dolara düştü.
Zeytinyağında ise hızlı düşüş sürüyor. Geçen yıl 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren zeytinyağcılar bu yıl yüzde 78 kayıp yaşadı ve ihracat rakamı da 20 milyon dolara düştü. Hububatta da düşüş dikkat çekici boyuta ulaştı. Yüzde 10 oranında gerileyen ihracat rakamı 82 milyon dolarak ilan edildi.
UĞUZ: YANLIŞ POLİTİKA İHRACATI FRENLEDİ
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mete Uğuz, bölge ihracatının düşüşünü hükümetin uyguladığı yanlış politikalara bağladı.
Uğuz, Ege bölgesi devletin bir şekilde görüntüyü kurtarmak için bir bölgeyi feda etmesine karar verdiler. Ege bölgesine yüklendiler. Her sektörü hallaç pamuğu gibi atıldı. Dış ticaret sermaye şirketeri ki bir kaç tane vardı, yok oldular. Ege merkezli bankanın kalmaması, finansman bulamamaları yüzünden şimdi herkes kendisini kurtarmaya çalışıyor. Bir sürü şirket kapandı. 2-2.5 yıldaki krizlerde en fazla etkilenen bölge burası oldu. Bu kadar darbeden sonar Ege Bölgesinden bir patlama beklenemezdi dedi.
Uğuz, bölgenin tekstil bölgesi olmaması yüzünden düşüş yaşandığını, tarımsal ürünlerin ihracatndı ise devletin hatalı politikalarının rol oynadığını savundu.
Uğuz, Kuru meyve ve yaş meyvede ihracat düşmesi nedeni tarım politakası olmaması. Tarım bakanlığının dış ticaret müsteşarlığıyla bir diyaloğu yok. Bu da ihracatçıyı olumsuz etkiledi. Bu üründe alfatoksin sorununa hala çözüm bulamadık. Canlı hayvan ve su ürünlerinde ise ihracatın düşüşün en büyük nedeni bal. Baldaki kimyasal maddeler ihracatın düşüşüne neden oluyor diye konuştu. | |