Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: Zam program dengelerini bozabilir
Maliye Bakanı Oral, memurlara 75 milyonun üzerinde seyyanen zam yapılması halinde, ekonomik program dengelerinin zedelenebileceğini söyledi.
Ankara
CNBC-E
    3 Eylül—  Maliye Bakanı Sümer Oral, memur maaşlarına yapılacak iyileştirme zamlarının brüt 75 milyon liranın üstüne çıkması halinde, program dengelerini zedeleyeceğini söyledi. Bakan Oral, bu orandaki bir zammın emeklilerle birlikte 300 trilyon liralık bir ilave yük getirdiğini belirterek, bunun personel ödeneklerinin biraz zorlanmasıya yapılabileceğini kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News Memur, liderler zirvesi istedi
MSNBC News Türker: Zam 300 trilyon yük getiriyor
MSNBC News Memura zam Hakem Kurulu'na gitti
MSNBC News Kamu çalışanları sokağa indi
MSNBC News Kamu çalışanları iş yavaşlatacak
MSNBC News Memur zammında uzlaşma zora girdi
MSNBC News Memurun zam bekleyişi bitmedi
MSNBC News Keçeciler: Zamda karşılıklı fedakarlık gerek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Oral, görüşmelerde 2003 yılı bütçesine göre bir düzenleme yapıldığını fakat memurların 2002 yılının Eylül sonu Ekim başı süresince ek bir zam taleplerinin olduğunu ifade etti.
       Ekonomi muhabirleriyle sohbet toplantısı düzenleyen Oral, bu yıl için konulan faiz dışı bütçe fazlası hedefinin tutturulabileceğini işaret etti. Oral, böylelikle ülkenin borçlarını döndürebilme özelliğini sürdüreceğini de vurguladı.
       Önümüzdeki dönemde bütçe harcamalarını kısıtlayıcı bir tutum izleyeceklerini belirten Oral, Ekim ayında Meclis’e sunulacak vergi paketinde enflasyon muhasebesinin de yeralacağını kaydetti.
Keçeciler: Zam için fedakarlık gerekli

       Kişi başına gelirin 2500 dolardan 10 bin dolara çıkartılmasını hedeflediklerini belirten Oral, kamudaki taşıt tasarruflarıyla 3.2 trilyon liralık gelir elde edildiğini söyledi.
       
PERSONEL REJİMİ ÇARPIK
        Personel rejimindeki ücret yelpazesindeki çarpıklığa da işaret eden Bakan Oral, hükümete bu konuda 5 yıllık bir süreyle kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verildiğini hatırlattı.
       Bu çerçevede Şubat ayında ilk kararnamenin uygulamaya konulduğunu kaydeden Oral, şimdi ise ikinci kararnamenin gündemde bulunduğunu anlattı.
       Burada amacın ilave kaynak vermek değil, mevcut çarpıklığı düzeltmek olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, “Belki bu arada bir kesime de ek imkan veriyorsunuzdur. Ama esas amaç, çarpıklığı gidermek. Üniversiteler ülkenin geleceği ile ilgili. Oradaki beyinleri tutmamız lazım. Yeni kararnamede oraya bir ağırlık verelim demiştik. Ama bu seyyanen zamdan ayrı bir konu” dedi.
       
SEYYANEN ZAM EMEKLİYİ DE ZORLUYOR
       Bu arada, Memur sendikalarıyla yapılan görüşmelerde gündeme gelen memurlara seyyanen zammın, emeklilere yansıtılması olayı sıkıntı yarattı.
       Görüşmelerde hükümetin 75 milyon lira olarak önerdiği, sendikaların ise 100 milyon lira olmasında ısrar ettiği belirtilen seyyanen zam, sosyal güvenlik kuruluşları yönünden büyük bir sorunu da beraberinde getirecek.
       Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, memur sendikalarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, seyyanen zamdan memur emeklilerinin de yararlandırılması gerektiği belirtildi.
       Oral da, bugün basın mensuplarıyla düzenlediği sohbet toplantısında, personel rejimi gereği olarak seyyanen zammın emekli maaşlarına da yansıyacağını söyledi. Bu durumda sayıları 1 milyon 355 bin 558’i bulan Emekli Sandığı’ndan emekli, dul ve yetim aylığı alanlar, belirlenecek seyyanen zamdan yararlanacaklar.
       
İŞÇİ EMEKLİLERİ NE OLACAK?
       Memur emeklisi seyyanen zam alırken, Sosyal Sigortalar Kurumu ile Bağ-Kur’dan emekli maaşı alanlar ise kapsam dışında kalacak.
       Memur emeklilerine seyyanen zam verilmesi halinde, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de aynı taleple kendilerine geleceğini belirten bir üst düzey Maliye yetkilisi, şu değerlendirmede bulundu:
       “Memur emeklisine ek artış sağlanırken, diğer iki sosyal güvenlik kuruluşundan emekli aylığı alanların bu haktan yararlandırılmaması elbette sorun olacak. Bu kuruluşlardan emekli aylığı alanlar da bize aynı taleple gelecek. Oysa bütçede bunun için para yok. Ne yapacağız bilmiyoruz.”
       Halen SSK’dan 3 milyon 339 bin 327, Bağ-Kur’dan da 1 milyon 343 bin 840 kişi emekli, dul ve yetim aylığı alıyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları