Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 07:37 TS 14 Tem., 2000
Yılmaz-Ecevit  
Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcısı Yılmaz'ın AB üyeliği için iç koordinasyon görevini yürüteceğini bildirdi.
Yılmaz’a AB için iç koordinasyon görevi
Başbakan Ecevit, yardımcısı Yılmaz’ın Türkiye’nin AB üyeliği konusunda kamu kuruluşlarının yapacağı çalışmalardan sorumlu olacağını bildirdi.
Ankara
NTV
 
    13 Temmuz—  Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’nda ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın hükümette görev almasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz’ın, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak Bakanlar Kurulu’nda yer almasının Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını anımsatan Ecevit, şunları söyledi:  

   
 
       
    MSNBC News Yılmaz, AB'den sorumlu bakan oldu
MSNBC News Verheugen: İyimseriz
MSNBC News İHD Verhaugen'a rapor sunacak
MSNBC News Yılmaz'ın AB maratonu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Sayın Yılmaz, Bakanlar Kurulu’nda Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nden sorumlu olacaktır. Genel Sekreterliğin amacı Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları hazırlık ve çalışmalarda iç koordinasyonu ve uyumu sağlamaktır. Kanuna göre, AB ile ilgili dış ilişkiler şimdiye kadar olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı’nca sürdürülecektir.”
BÜLENT ECEVIT
Başbakan
       “Sayın Yılmaz, Bakanlar Kurulu’nda Başbakanlığa bağlı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nden sorumlu olacaktır. 4 Temmuz 2000 günlü ve 24099 sayılı kanunla kurulan Genel Sekreterliğin amacı Türkiye’nin AB üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları hazırlık ve çalışmalarda iç koordinasyonu ve uyumu sağlamaktır. Kanuna göre, AB ile ilgili dış ilişkiler şimdiye kadar olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı’nca sürdürülecektir. Genel Sekreterlik de üyelik sürecindeki iç uyum çalışmalarını sürdürecektir.” AB Genel Sekreterliği’ne Birleşmiş Milletler’de görev yapan Büyükelçi Volkan Vural’ın atandığını kaydeden Ecevit, bu konudaki kararnamenin bugün Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacağını bildirdi.
       
KAMUDA İÇ UYUM
       Ecevit, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine devlet bakanlıklarına bağlı kuruluşlarla ilgili yeniden bir görev dağılımı yapılmasına şu anda ihtiyaç bulunmadığnı belirtti. Ecevit, “Çünkü Sayın Yılmaz’ın üstlendiği görev zaten iç uyum konusunda bütün kamu kuruluşlarıyla ilgili ve yetkilidir. O bakımdan başka kuruluşlar bağlanmasına gerek yoktur. Kendisiyle de dün bunu görüştük” dedi.
       Ecevit, bugün bazı gazetelerde yer alan ve Yılmaz’ın, “AB Genel Sekreterliğinden sorumlu bakan olmayı kabul ederim ama Kopenhag kriterlerinin gerçekleştirilmesi konusunda arkamda olmalısınız” dediğine ilişkin haberlerin anımsatılarak, ANAP Genel Başkanı’nın bu yönde bir güvence isteyip istemediğinin sorulması üzerine şöyle konuştu:
       
“PAZARLIK SÖZKONUSU DEĞİL”
       “Kesinlikle söz konusu olmadı. Sayın Yılmaz ile aramızda böyle koşullar ileri sürülmeyecek kadar iyi ilişkiler vardır. Böyle bir şey ima yoluyla bile söz konusu olmadı.”
       Yılmaz’ın liderler zirvesi toplanmadan kabineye girdiği belirtilerek, MHP’nin bu konuda çekincelerinin olup olmadığının sorulması üzerine Ecevit, şunları söyledi:
       “Hayır, kamuoyu önündeki açıklamalardan da biliyorsunuz ki, Sayın Bahçeli de, öteden beri Sayın Yılmaz’ın Bakanlar Kurulu’nda Başbakan Yardımcısı olarak görev alması beklentisi içindeydi. O bakımdan herhangi bir sorun söz konusu değildi. Bu sabah Sayın Bahçeli ile de zaten konuştum. “
       
KOPENHAG KRİTERLERİ
       AB’nin genişlemesinden sorumlu Komiseri Gunther Verhaugen’in Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtilerek, Türkiye’nin AB’ye üyelik konusunda yeterli çalışma yapıp yapmadığına ilişkin bir soruya Ecevit, “Kopenhag Kriterleri’nin AB’de tam üyelik için bütün aday ülkeler açısından kesin koşul olduğunu biliyoruz. Bu kriterleri benimsediğimizi de her vesile ile açıklamıştım. O yönde tabii adımların atılması gerekiyor ve bu konuda Türkiye’de çok hızlı bir çalışmayı zaten sürdürüyor” karşılığını verdi.
       
KAMU PERSONELİNE ZAM
       Bir başka soru üzerine yetki yasası çerçevesinde kamu personel rejiminin yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Ecevit, memur maaşlarının yüzde 10 oranında artırılmasına ilişkin tepkilerle ilgili olarak da, “Bu yılkı maaşlara toplam zam oranı yüzde 31’dir. O bakımdan kamu görevlilerinin enflasyona ezdirilmemesi ayrıca üstüne bir refah payı da eklenmesi konusundaki sözümüz yerine getirilmiştir” dedi.
       
312. MADDE, İDAM, AF
       Başbakan Ecevit, iki sağ parti arasındaki birleşme tartışmalarının kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinde değişiklik, af ve idam cezasının kaldırılması konularını hükümet ortaklarının Meclis tatili boyunca kendi aralarında görüşeceklerini söyledi.
       İdam konusunda muhalefetten görüş isteyip istemeyeceğine ilişkin bir soruya Ecevit, “Bugün her konuyu çözmeyelim. Havalarda çok sıcak, sizde biraz dinlenmeye bakın” diye yanıtladı.
       KKTC’deki “casusluk skandalı” tartışmalarının anımsatılması üzerine de Ecevit, “KKTC bağımsız bir devlettir. Casusluk iddiası ile ilgili yargı işlemleri KKTC’nin iç sorunlarıdır” dedi.
       
İSMAİL CEM: KARMAŞA OLMAZ
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile Kayseri gezisi sonrası düzenlediği basın toplantısının anrdından soruları yanıtladı.
       Dışişleri Bakanı Cem, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın, AB’den sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak hükümette yer almasının, yetki karmaşasına yol açıp açmayacağına ilişkin bir soru üzerine, uyum ve teknik düzenlemelerden ilgili Devlet Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu ve işin sürekli artması nedeniyle, bunun bir genel sekreterliğe dönüştürülmesi fikrinin de kendilerinden geldiğini söyledi.
       AB Genel Sekreterliğin Başbakan’a bağlı olduğunu, bu durumun değişmediğini belirten Cem, ancak Başbakan’ın da yetkilerinin bir kısmını yardımcılarına devretmesi çerçevesinde, bu konudaki yetkilerini Mesut Yılmaz’a devrettiğini kaydetti. Yılmaz’ın bu konuda kendilerine katılmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Cem, yetkiler alanında bir karmaşa olmayacağını belirtti.
       
MHP’Lİ SÖKMENOĞLU’NDAN KUTLAMA
       Bu arada ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın Başbakan Yardımcılığına atanmasına MHP’den ilk değerlendirme Meclis Başkan Yardımcısı Murat Sökmenoğlu’ndan geldi. Sökmenoğlu atamayı “geç kalınmış fakat memnuniyet verici bir gelişme” olarak niteledi.
       Murat Sökmenoğlu, AB-Türkiye ilişkileri sürecinde bir süreden beri kurumlar arasında koordinasyon eksikliği olduğuna dikkat çekdi. Sökmenoğlu, Yılmaz’ın başbakan yardımcılığına atanmasıyla Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazanacağına inandığını söyledi. Sökmenoğlu AB’nin genişlemeden sorumlu komiserinin Türkiye’ye geldiği bir sırada, Mesut Yılmaz’ın AB ilişkilerinden sorumlu başbakan yardımcılığı görevine atanmasını geç kalınmış olmasına rağmen, memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Sökmenoğlu Yılmaz’a bir de kutlama telgrafı gönderdi.
       
FP’DEN OLUMLU MESAJ
       Yılmaz’ın kabineye girmesi, Fazilet Partisi’nde de (FP) olumlu karşılandı. Genel Başkan Yardımcısı Teoman Rıza Güneri, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın son günlerde demokratikleşme konusunda çıkışlarının bulunduğunu anımsatarak, “Yılmaz’ın hükümete girmesi ümit vericidir” dedi.
       Güneri, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ülke gündeminin en önemli konusunun kapatılan Refan Partisi’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan’a verilen hapis cezasıyla yeniden tartışılmaya başlanan Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi olduğunu öne sürdü.
       
YILMAZ’IN AB SÜRECİNE KATKISI
       Söz konusu maddenin tadilatı için TBMM’nin ciddi adımlar atacağına inandıklarını ifade eden Güneri, bunun, AB yolundaki Türkiye’ye de prim kazandıracağını savundu. 312. maddenin değiştirilmesi ve demokratikleşme yönündeki çabaların Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecine olumlu katkılar sağlayacağını ifade eden Güneri, ANAP Genel Başkanı Yılmaz’ın, hükümete AB’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak girdiğini anımsattı.
       Yılmaz’ın son dönemde yaptığı konuşmalarda demokratikleşmeye işaret ettiğini hatırlatan Güneri, Yılmaz’ın hükümete girmesini “ümit verici” diye değerlendirdi. Bu sayede, Yılmaz’ın açıklamalarında da ne kadar samimi olduğunun test edilebileceğini söyleyen Güneri, “Türkiye, demokratikleşme yolunda ciddi adımlar atacaktır” diye konuştu.
       
CHP’DEN OLUMSUZ TEPKİ
       CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, “Hükümet, göreve geldikten 13 ay sonra, Avrupa’dan sorumlu bir başbakan yardımcısını görevlendirdi. 13 aydır Avrupa sorumsuz muydu, Avrupa’yı emanet edecek hiçbir kabine üyesi yok muydu?” dedi.
       Cevdet Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, 57. hükümetin “özel olarak rica ve şartla, bir başbakan yardımcısı’nı görevlendirerek” Avrupa’dan sorumlu kıldığını öne sürdü. Selvi, şunları kaydetti: “Ya aklama operasyonunda bir aksaklık olsaydı, sözde bu önemli iş, başka bir aklamaya kadar askıda mı kalacaktı? Bütün bu sorular, ülke yönetimindeki gayri ciddiliği, hoş olmayan yaklaşımı ve anlayışı göstermektedir. Birkaç yıla kadar Türkiye’den, Türk yurttaşlarından da sorumlu bir başbakan veya yardımcısının seçileceği, böylece halkın yaşamından, bunalımından haberdar olan görevli ve yetkiliye sıranın geldiği umudunu taşımaktayız. Hükümet, bu konuyu düşünmeli, geç de olsa gereğini yerine getirmelidir. “
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları