Home page
Haber Menüsü


Sanayide tablo iyimsere dönüyor
İstanbul Sanayi Odası’nın Ekonomik Durum Tespit Anketi’nden, yılın ilk yarısı için 2001 yılına göre daha olumlu bir tablo çıktı. Anket sonuçlarına göre, çalışan sayısı yüzde 2.1 artarken, tüm ölçeklerde kapasite kullanım oranları yükseldi.
İstanbul
CNBC-E
22 Ağustos— İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, güçlü bir hükümet ve siyasi istikrar için atılacak adımlara herkesin destek vermesini isterken, seçim kararından dönülmesinin hatalı olacağını kaydetti. Bu arada, İstanbul Sanayi Odası hazırladığı Ekonomik Durum Tespiti Anketi sonuçlarına göre, sanayi sektöründe beklentilerin kısmen olumluya döndüğü belirlendi. Ankete katılan 535 şirket yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 2, yıl sonu Toptan Eşya Fiyat Endeksi hedefini ise yüzde 44. 8 olarak açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Büyümeye güven eksilmiyor
MSNBC News Kalkınmada küme düştük
MSNBC News DB: Yoksulluğa çare çevre korumada
MSNBC News Türker: Programda sapma olmayacak
MSNBC News Türker: Büyümede % 3.9 yakalanabilir
MSNBC News Türker: Pozitif büyüme noktasındayız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TÜFE beklentisi yüzde 44. 9 olurken, yıl sonunda dolar kurunun ulaşacağı seviyenin 1 milyon 930 bin 537 lira beklendiği açıklandı. Ankete yanıt veren sanayi şirketleri seçimle ilgili soruya ise yüzde 48. 6 oranında “Hedeflerde sapma olmaz” şeklinde yanıt verdi.
       Anket sonuçlarına göre, çalışan sayısı yüzde 2.1 artarken, tüm ölçeklerde kapasite kullanım oranlarında az da olsa artış görüldü.
       Hazırlanan ankette, sanayi kuruluşlarının büyük bir bölümünün 2001 yılını zararla kapattıkları ve kar eden kuruluşların ise genelde çok yetersiz ve küçük oranda kar elde edebildikleri anımsatıldı. 2002 ilk yarısında ise bir miktar olumlu tablo izlendiği, zarar eden işletmelerin sayısında 2001’e göre önemli bir azalma gerçekleşmediğinin görüldüğü belirtildi.
       
KRİZİN ETKİLERİ SİLİNEMEDİ
       Sanayi işletmelerinin yaklaşık yarısı (yüzde 48.6) erken seçimin ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebileceğini, ancak büyük sapmalara yol açmayacağını düşünüyor. Bu bulgu, ekonomik programın sürdürüleceği beklentisini ortaya koyarken, şu görüşler dile getirildi:
       “Toplumun tüm kesimleri tarafından ifade edildiği gibi, krizden çıkış için en temel faktörlerden birisi istikrar ve güven ortamının sağlanması zorunluluğudur. Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuzlukların, üretimle aşılmaktan başka seçeneği olduğu unutulmamalıdır. İSO Ekonomik Durum Tespit Anket Çalışması 2002 ilk yarı sonuçları, Türkiye’nin yaşanan krizin etkilerinden kurtulamadığını, üretimde beklenen canlanmanın belirsizlikler nedeniyle gerçekleşmediğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, yılın ikinci yarısına yönelik iyimser beklentilerin varlığını belirtmekle birlikte, istikrarsız bir siyasi ortamın bu beklentileri olumsuz yönde etkileyebileceğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır.”
       
KÜÇÜK: SEÇİMDEN DÖNÜLMEMELİ
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, anketin açıklanması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, seçimden sonra güçlü bir hükümet ve siyasi anlamda istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu anlamda yapılan, yapılacak parçalanmayı önleyici çalışmaları hepimizin desteklemesi, en azından saygıyla karşılamamız lazım. Bu sefer duvara çarpmadan düşünmemiz lazım” dedi.
       “Seçim sonrasında işini kaybedenler için umut var mı?” sorusu üzerine ise Küçük, sanayideki düzelmeyle birlikte istihdamdaki sorunların azalacağını kaydederek, şöyle konuştu:
       “Üretim canlanabilsin ki istihdamdaki sorunlar azalsın. Üretim, sorunların çözüleceği umudunu gösteriyor. Seçimden sonra güçlü bir hükümet ve siyasi anlamda istikrar çok önemlidir. Bu anlamda yapılan, yapılacak parçalanmayı önleyici çalışmaları hepimizin desteklemesi lazım. En azından saygıyla karşılamamız lazım. Türk milleti olarak bir özelliğimiz var; Önce duvara çarpıyoruz, sonra düşünüyoruz. Ama bu sefer duvara çarpmadan düşünmeye başlamamız lazım. Yoksa seçimlerden sonra güçlü bir iktidar arayışı içerisinde olunmazsa ekonomik anlamda çok ciddi sıkıntılar olabilir. Herkesin bu arayışta olması lazım.”
       
HERKESİN ENDİŞESİ VAR
        Olası bir Irak operasyonunun ekonomiye mutlaka olumsuz etkileri olacağını ifade eden Küçük, bir basın mensubunun “Memur zammını siyasi rüşvet olarak mı görüyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:
       “Memur maaşlarına artışın siyasi rüşvet olduğuna kimseyi inandıramazsınız. İyiniyetli bakarsanız, siz nasıl yorumluyorsanız ben de öyle yorumluyorum. Çok samimi söylüyorum, bunların hepsine, şaka bir yana hepimizin müsaade etmemesi lazım. Bir ekonomik program var. Bunun devamı için en ufak bir sapma güveni kaybettirebilir. Türkiye’deki en büyük sorun güven. Türkiye’de güven istikrarı sağlanabilmesi açısından, istikrar kadar güvenin de sağlanması önemli. Şu an piyasalar tüm bu siyasi belirsizliklere rağmen, siyasi belirsizlik aynen devam ediyor, seçim sonrası için hepimizin endişeleri var. Burada çok dikkatli davranılması lazım. Programın uygulanmasında sapma olmaması lazım. Siyasi popülizm yapılmaması lazım.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları