Home page
Haber Menüsü


Irak korkusu petrol fiyatlarını dalgalandırdı
ABD’nin Irak’a operasyon olasılığının giderek güçlenmesi, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının 30 dolar sınırına yaklaşmasına neden oldu.
Murat Gener/İstanbul
NTV
    21 Ağustos—  Irak’a yönelik operasyon söylentileri, petrol fiyatlarını dalgalandırdı. Dün Almanya’daki Irak Büyükelçiliği’ne Irak’lı muhalif bir grup tarafından düzenlenen işgal eylemi, uluslararası piyasalarda bazı uzmanlar tarafından “savaşın yaklaştığı” şeklinde yorumlanırken, petrol fiyatları da işgalden payına düşeni aldı.  

   
 
       
   
MSNBC News Bakü-Ceyhan'ın yapımı Eylül'de başlıyor
MSNBC News Türkiye'ye doğal gaz eleştirisi
MSNBC News TPAO, petrol aramaya hız verecek
MSNBC News Petrol fiyatları 3 ayın en yüksek düzeyinde
MSNBC News Enerji tüketimi yüzde 4.7 geriledi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Uluslararası piyasalarda işlem gören Brent türü ham petrolün fiyatı yeniden son 11 ayın en yüksek seviyelerine yükseldi, Irak tedirginliğinin her geçen gün arttığı Ağustos ayı başından bu yana ise petrol fiyatlarındaki artış oranı yüzde 7’ye ulaştı.
       ABD’nin Irak’a yönelik planladığı operasyon öncesi bölgede yaşanan hareketlilik direkt olarak petrol fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
       Ay başından bu yana bölgede yaşanan hareketlilik de petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili olan faktörlerin başında geliyor.
       
IRAK TEDİRGİNLİĞİ FİYATLARI ARTIRIYOR
       Önce geçtiğimiz haftasonu Rusya ile Irak’ı birbirine daha da yakınlaştıran “petrol rafinerilerinin güçlendirilmesine ve hava taşımacılığına” yönelik yaklaşık 40 milyar dolar tutarındaki anlaşma zemininin hazırlanması akıllarda soru işaretleri doğmasına neden olurken, ABD’li büyük petrol firmalarının Irak’tan petrol alımını durdurduklarını açıklaması ve en son da dün Almanya’daki Irak Büyükelçiliği’nin Irak’lı muhalif bir grup tarafından işgal edilmesi petrol piyasalarını rahatsız ediyor.
Freidman: Savaş, petrol, Saddam

       Bu arada, Washington kaynaklı kimi söylentilere göre petrol fiyatlarının yükselmesinde etkili olan bir diğer faktörde Irak’ta bir operasyona hazırlanan ABD yönetiminin petrol stoğunu artırma yoluna gitmesi.
       Petrol piyasası analistlerine göre, Kuzey Denizi ham petrolü Brent’te şu sıralarda 27 - 28 dolar bandında seyreden fiyatların 28 Dolar seviyesindeki direnci kırması halinde çok daha yukarılara tırmanması olası bir gelişme.
       
GÖZLER OPEC’TE
       Tabi petrol fiyatları tırmanınca gözler de doğal olarak yeniden OPEC yönetiminde. Petrol İhrac Eden Ülkeler Örgütü OPEC’e bağlı ülkelerin petrol bakanları önümüzdeki ay içinde Japonya’da biraraya gelecekler.
       Amerikan Vadeli İşlemler Piyasası NYMEX’te petrol fiyatlarının 29 Dolar seviyesinin üzerinde seyrediyor olması OPEC ülkelerini de en az tüketici ülkeler kadar rahatsız ediyor.
       
ARAPLAR PETROL İÇİN BİRLEŞİR Mİ ?
       Bu arada savaş halinde her ne kadar 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında olduğu gibi büyük bir petrol kaosu beklenmese de, savaş senaryoları yine de petrol üzerine kuruluyor.
       Uzman ve analistlere göre Irak’a yapılacak olası bir operasyon sırasında oluşabilecek en büyük ekonomik tehdit Arap ülkelerinin birararaya gelerek petrol konusunda ortak tutum içerisine girmeleri.
       
PETROL VE ENFLASYON KORKUSU
       İşin Türkiye boyutunda ise enflasyon korkusu var. TCMB her ay enflasyonun açıklanmasının ardından yaptığı enflasyon değerlendirmelerinde hassasiyetle yurtdışından gelecek şoklara karşı kamuoyunu uyarmıştı.
       Merkez Bankası’nın uyarıları arasında özellikle de petrol fiyatları konusu dikkat çekiyordu. Türkiye bugün dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülkelerinden biri, dolayısıyla petrol fiyatlarında oluşabilecek herhangi bir yükseliş Türkiye’nin dış ticaret dengesine negatif yansıyor. Görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası da, yurtdışından gelebilecek olası bir petrol şokuna karşı tedbiri elden bırakmamak istiyor.
       
TÜRKİYE’NİN STOKLARI SORUNSUZ
       Uzunca bir süredir sonbaharın adres gösterildiği Irak operasyonu için süre gittikçe daralırken Türkiye operasyonun başlaması halinde herhangi bir sıkıntı yaşamayacak.
       Olası bir operasyonun en az bir hafta en çok bir ay kadar sürmesini bekleyen yetkililer, Türkiye’nin en kötü ihtimalin yaşanması durumunda bile yeteri kadar stoğu olduğunu belirtiyorlar.
       Yine de petrol sıkıntısı ortaya çıkarsa Türkiye’nin Norveç ya da Rusya gibi diğer petrol ihracatçısı ülkelere yönelmesi de olasılıklar arasında.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları