Home page
Haber Menüsü


Brezilya eski maliye bakanı Ciro Gomes
Brezilya’da muhafazakarlar yeni aday peşinde
Brezilya’da iş çevreleri, eski sendika lideri Silva’nın adaylığına karşı yeni başkan adayı arıyor. İş çevrelerinin destek verdiği isimlerin başında ise eski maliye bakanı Ciro Gomes geliyor.
Rio de Janerio
AA
    15 Ağustos—  Brezilya’da muhafazakar iş dünyası, mevcut hükümet destekli devlet başkanı adayının kamuoyu yoklamalarında gerilere düşmesi karşısında, önde giden solcu aday da Silva karşısına çıkaracak alternatif arayışına girdi. Ekim ayındaki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra ekonominin serbest pazar ekonomisi dostu çevrelerin elinde kalmasına çabalayan Brezilyalı iş dünyası, çocuksu görünüşlü ve ülkenin yıldızı en hızla parlayan eski maliye bakanı Ciro Gomes’i devlet başkanı adaylığı için ileri saflara sürmeye hazırlanıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Brezilya ve Türkiye'nin çizgileri paralel
MSNBC News Brezilya tahvillerinin notu düşürüldü
MSNBC News Brezilya'da alternatif plan gündemde
MSNBC News Brezilya piyasaları iyimserlikle coştu
MSNBC News IMF'den Brezilya'ya 30 milyar dolar
MSNBC News Brezilya destekten ümitli
MSNBC News Brezilya'da real rekor düzeyde düştü
MSNBC News Brezilya da 'istikrar' diyor
MSNBC News Brezilya'da Lula borç ödeme garantisi verdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
GOMES’E İKİ TARAFTAN DA DESTEK VAR
       Gomes, hem solun, hem de sağın desteğini arkasına alarak, Brezilya’daki devlet başkanlığı seçimlerinin henüz önde giden İşçi Parti adayı Luiz Inacio Lula da Silva ile arasındaki farkı giderek daha çok kapatıyor.
       Bununla birlikte, piyasalar yine de tam anlamıyla tatmin olmuş, güvence, teminat bulabilmiş değil. Gomes’in yükselişiyle, piyasalarda, toplumda, siyasetçilerde, devlet başkanları adayları arasında otoriter ve öngörülemez karakterler, adetler de belirdi. Kimilerine bakılırsa, Gomes’in solcu aday Lula da Silva’dan daha büyük riski gündeme getirebileceği korkusu var.
       Nitekim, ne zaman Gomes ile Lula da Silva birbirleriyle yarıştığı, adeta başabaş gittikleri yönündeki kamuoyu yoklamaları sonuçları açıklansa, Brezilya’daki döviz ve menkul kıymetler borsalarında düşüş yaşanıyor.
       Bu krizi bertaraf etmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen hafta şimdiye kadarki en yüksek miktarlı kurtarma paketi 30 milyar dolarlık yardımı onayladı.
        Fakat, yine de piyasalardaki iyimserlik ancak bir gün süreldi, menkul kıymetler ve Brezilya para birimi yeniden düşüşe geçti.
       Piyasalarda Brezilya’nın yeni devlet başkanının bütçe disiplini ve serbest ticaret politikalarının sürdürmesi isteniyor. Solcu devlet başkanı adayının kazanmasının Brezilya’dan sermaye kaçışına ivme kazandıracağı ve dış borçların ödenemez hale gelinebileceğinden korkuluyor.
       
SILVA: ANLAŞMA DİŞ HEKİMİNE ZİYARET GİBİ
Eski sendika lideri, sosyalist aday Lula de Silva
       Solcu aday Lula da Silva, Brezilya’nın IMF ile imzaladığı anlaşmayı “diş hekimine görünmek gibi sevimsiz, fakat gerekli” diye tanımladı.
       Gomes ise 24 saatlik sessizlikten sonra, anlaşmaya ılımlı, orta karar destek verip, bu anlaşmanın şimdiki devlet başkanı Cardoso’nun felaketvari ekonomik modelinden kaynaklandığını söyledi ve değiştireceğine söz verdi.
       Ciro Gomes, bu sözleriyle, kurulu düzen mensuplarının büyükbaşlarının tümüne muhalif görüntüsü verip, bazı işadamlarınca Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in imajına benzetiliyor. Lula da Silva faktörünü bırakıp şimdilerde Ciro faktörüne yoğunlaşan yabancı iş çevreleri, devlet başkanı adayı Ciro Gomes’in siyasi tavırlarını, siyasi duruşunu merak ediyor.
       Harvard Üniversitesi’nde 1990’ların ortalarında bir dönem lisansüstü yüksek tahsil gören 44 yaşındaki Gomes, kişiliği, izleyeceği siyaset, yol, strateji, taktik hakkında belirsizlik havasını koruyup, pek açık vermiyor.
       
GOMES’İN KADROSU ÇOK ZENGİN
       Uygun olmayan soruları yanıtlamaktan kaçınan Gomes, Brezilya’nın yüksek işsizlik ve yavaş büyümesi, durgunluğundan “uluslararası kredi-köpek balıklığı”nı sorumlu tutuyor.
       Bu işe baş koyduğunu belirten Gomes, “piyasaların evde imalatı bir Brezilya Devlet Başkanı olmak istemiyorum” diyor.
       Gomes’in Brezilya’daki destek ve kadro yelpazesi de çok geniş ve bazı işadamları, seçimler sonrasında koalisyonun muhafazakar kanadının hakim kalacağını tahmin ediyor. Kimisine göre de, Gomes’e destek ne zaman gelse, adaylığının tarzı değişiyor, gözlere ne yapacağı kestirilemez, “sağı-solu belli olmaz” tipte görünüyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları