Home page
Haber Menüsü


Brezilya da ‘istikrar’ diyor
Brezilya Maliye Bakanı Pedro Malan, IMF ile yapılacak yeni düzenleme öncesi, siyasi istikrar ve büyümeyi koruyacak gündemin korunması gerektiğini söyledi. Bu arada, Merkez Bankası’nın faiz indirimi, piyasaların tedirginliğini giderdi.
Brasillia/Sao Paulo
AA
21 Temmuz— Brezilya hükümetinin ekonomi politikasından sorumlu ekibi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanacak geçiş dönemi anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Brezilya Maliye Bakanı Pedro Malan, yaptığı açıklamada, bu ülkenin siyasi ideolojilerin üzerinde, istikrar ve büyümeyi koruyucu bir gündeme ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Brezilya Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso, 1998 yılından beri IMF ile 60 milyar dolarlık kredi anlaşmaları imzalaması karşılığında, enflasyon ve harcamalar sıkıca dizginlendi.

   
 
       
   
MSNBC News Brezilya'da Lula borç ödeme garantisi verdi
MSNBC News Brezilya reale müdahale edecek
MSNBC News Meksika-Brezilya ticarete hız veriyor
MSNBC News S&P Brezilya'nın notunu düşürdü
MSNBC News Soros: Brezilya krizi haberci nitelikte
MSNBC News Brezilya: Yolsuzluk ve krizlerin ülkesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada, IMF ile geçiş dönemi anlaşması imzalanması fikri, öndegelen devlet başkanlığı adaylarının pek destek alamıyor.
       Eski sendika lideri, devlet başkanlığına solcu İşçi Partisi’nden aday, yüzde 35 kamuoyu desteğine sahip Luiz Inacio Lula da Silva, Globo gazetesinin internetteki web sitesi üzerinden yayınlanan demecinde, seçimler sonuçlanmadan önce Brezilya devletinin IMF ile geçiş-dönüşüm dönemi anlaşması imzalamasını, ayrıca bu konuda müzakerelere girilmesini pek anlamlı bulmadığını bildirdi.
       Lula’nın ekonomi programının koordinatörü Guido Mantega, iktidara gelindiği takdirde, mevcut anlaşmaların gereklerinin yerine getirileceğini, ancak, milli çıkarları korumak amacıyla ve dayatmalar kabul edilmeksizin yeni anlaşmalar müzakere edileceğini söyledi.
       
KRUEGER BREZİLYA ZİYARETİNDE
       Bu arada, Brezilya ziyareti yarın başlayacak olan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Anne Krueger’e, ekonomiyi güçlendirme planı sunulacak.
       Krueger ile Brezilya hükümeti, keşmekeşli seçim döneminde ülke ekonomisine çeki-düzen verici geçiş-dönüşüm dönemi kredisini müzakere edecek.
       Bu geçiş-dönüşüm kredisi, Güney Kore’de dört yıl önce düzenlenen seçimlerden önce temin edilen kredi paketine benzeyecek. Bu paket, Brezilya’da öndegelen devlet başkanları adaylarının mali disiplini seçimlerden sonra da sürdürmesi için dosdoğru, hedefe odaklı-yönelimli taahhütler gerektirecek. Böylece, sol kanattaki İşçi Partisi’nin seçim zaferi kazanması ihtimali halinde belirecek endişeleri de giderip, ortalığı yatıştıracak.
       
YENİ IMF KREDİLERİNE YAKLAŞIM
       Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Arminio Fraga, Lula’nın baş ekonomi danışmanlarından parlamenter Aloizio Mercadante ile dalgalı piyasaları yatıştırmanın yollarını görüştü. Mercadante, İşçi Partisi’nin geçiş döneminde bu hükümetle birlikte çalışmayı istediğini, fakat, IMF’den yeni kredi alınması fikrine karşı olduğunu kaydetti.
       Orta solun adayı Ciro Gomes ile Rio de Janeiro eyaletinin popülist eski valisi Anthony Garotinho da, IMF ile geçiş dönemi anlaşmasının seçimlerden önce imzalanması fikrine karşı. Devlet başkanı adaylarından sadece Serra, kısıtlama olmaksızın IMF ile anlaşma imzalayacağını bildirdi.
       
FAİZ İNDİRİMİ PİYASAYA OLUMLU YANSIDI
       Diğer yandan, Brezilya Merkez Bankası’nın temel faiz oranını yarım puan indirmesi sonrası, piyasalar yükseldi, yerel para birimi real değer kazandı.
       Sao Paulo menkul kıymetler borsası Perşembe günü binde 5.4 oranında puan kazandı, real de yaklaşık beş centavos değer kazanarak 2 dolar 84 centavos’a çıktı. Brezilya’da Merkez Bankası, faiz oranını dört aydır ilk kez aşağıya çekmesine karşın, temel faiz oranı yine de yüzde 18’de kaldı.
        Brezilya’da hükümet, ING Barings’in baş ekonomisti Marcelo Salomon’u, devlet başkanlığı için aday göstermişti.
       Enflasyonla mücadele için faiz oranının yüksek tutulması politikası yürürlüğe girerken, ekonomistler, 2003 yılı için belirlenen yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılacağını tahmin ediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları