| | | Cumhuriyetçi Partili Ohio milletvekili Bob Ney ve Pennsylvania milletvekili Phil English, Eximbanka gönderdikleri mektupta, bu satışın, Amerikan çelik endüstrisine zarar vereceğini ve bu durumun da, yerel çelik üreticilerini korumak için ABDnin kısa süre önce uygulamasına başladığı çelikte gümrük vergisinin artırılması uygulamasıyla çeliştiğini ileri sürdü.
Türkiyedeki Ereğli Demir Çelik Fabrikasına satışı yapan Texas merkezli Delta Brands Inc. adlı Amerikan firmasının, Eximbanktan, bu satış için 18.9 milyon dolar destek kredisi istediği belirtiliyor.
SATIŞ BANKAYA TAKILDI
Delta Brandsin Texas Irvingdeki sözcüsü Velinda Savariego, satışın zaten yapıldığını ancak anlaşma için gereken finansmanın, Kongre üyelerinin girişimi yüzünden bankaya takıldığını söyledi.
İki Kongre üyesi, bu satışın yapılmasıyla Türkiyenin, daha fazla çelik üreterek ucuza Amerikan piyasasına satabileceğini ve bu durumun da, Amerikan yerel çelik üreticisine haksızlık olduğunu savunuyor.
Kongre üyeleri, ABDde çelik üreticilerinin, 1997 yılından bu yana ülkeye giren düşük ücretli çelik yüzünden zor duruma düştüğünü ileri sürüyor.
Amerikan firmasından alınması planlanan araç gerecin, çelik üretimi için değil, zaten üretilmiş olan çeliğin kalitesini artırmak için düzenlenen bir işlem olduğu belirtiliyor. Delta Brands, bu satışın, Amerikan çelik endüstrisine zarar vermekle alakası bulunmadığını vurguluyor.
ABD Başkanı George Walker Bush, mağdur durumdaki yerel çelik üreticilerine yardım için Mart ayında, ABDye giren yabancı çelik için vergiyi yüzde 8 ile yüzde 30 arasında artıran bir karar almıştı.
Amerikan Eximbankın 4 kişiden oluşan icra direktörlerinin, bu satışı destekleyip desteklememe yönünde kısa sürede karar vermesi bekleniyor. 1934 yılında kurulan Amerikan Eximbank, Amerikan şirketlerinin denizaşırı satışlarını finanse etmeye yardım amacıyla kredi, kredi garantisi ve sigorta sağlarken, sübvansiyondan yararlanan yabancı rakipleriyle rekabet etmelerinde destek oluyor. | |