Home page
Haber Menüsü


Halkbank KOBİ’lere desteği artırıyor
Halkbank Genel Müdürü Çabukoğlu, kazancı gerileyen KOBİ’lere 2 yıl vadeli işletme kredisi vererek destek olacaklarını söyledi.
Ankara
AA
8 Ağustos— Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Emel Çabukoğlu, “Ekonomik krizler süresince tüm özverisiyle üretimini sürdüren ama kazancı düşmüş KOBİ’lere 2 yıl vadeli işletme kredisi vereceğiz” dedi. Halkbank Genel Müdürü Çabukoğlu, özelleştirme kapsamındaki bankanın yeniden yapılandırma sürecinin tamamlandığını ve bankanın geçen hafta itibariyle karının yaklaşık 400 trilyon liraya ulaştığını bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Halkbank'tan esnafa kredi müjdesi
MSNBC News Halkbank, sermaye yeterlilikte güçlü
MSNBC News ABD Eximbank'ı KOBİ'lere yoğunlaşacak
MSNBC News Türkiye'nin ilk KOBİ pazarı açıldı
MSNBC News KOBİ'lerin umutsuzluğu azaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankanın zarar eden bir banka konumundan kar eden bir banka konumuna geçtiğini anlatan Çabukoğlu, şunları söyledi:
       “Yıllarca süren görev zararları yani verilen görevlerin maliyetini teşkil eden alacakları vardı, bankanın. Artık benim devletten senetli bir alacağım var. Her ay itfa olunuyor. Yani zamanı geldiğinde bedeli ödeniyor, faizleri ödeniyor. Artık benim donuk bir alacağım değil, canlı, yaşayan bir alacağım var. En önemli hadise bu... Ayrıca banka tasarruf sahibine eskiden olduğu gibi sektördeki en yüksek faizleri ödemiyor. Artık kamu bankaları mevduata diğer bankalara göre daha üstte değil daha aşağıda faiz veriyor.
       İnsanlara daha iyi hizmet veriyoruz, güleryüz gösteriyoruz ve insanların peşindekoşuyoruz. Eskiden insanlar bankanın peşinde koşarlardı. Bir de halen kamu bankası olmanın verdiği bir güven var içinde yaşadığımız dönemde. Dolayısıyla ben vatandaşın mevduatına daha az para ödüyorum ve maliyetim aşağıya düştü.”
       
ŞUBE SAYISI AZALDI
       Bankanın özelleştirilmesi için yeniden yapılandırma sürecinin tamamlandığını ifade eden Halkbank Genel Müdürü Çabukoğlu, 30 Haziran itibariyle bankada devlet memuru statüsünde çalışan kalmadığını ve insan kaynağının özel hukuk sistemine geçtiğini, şube sayısının ise 899’dan 550 şubeye indirildiğini söyledi.
       Halkbank’ın şu anda 8 bin kişilik bir kadrosunun bulunduğu ve bu kadroyla hiçbir işin aksamadan yürüdüğünü belirten Çabukoğlu, “Ama arzu ettiğimiz yere doğru tırmandıkça eleman ihtiyacı doğacak” diye konuştu.
       Türkiye’de özelleştirmelerden elde edilen sonuçların genelde kötü sonuçlar olduğunu da dile getiren Çabukoğlu, “İnsanlar özelleştirilmek istenen kurumu alıyorlar kendileri yapılandırmaya çalışıyorlar ve sonunda ise kurum çoğunlukla yok oluyor. Ama biz bankayı olması gerekene yakın bir noktaya getirdik.
       Özelleştirmedeki hedef zaten değerinden özelleştirme değil mi? Bir takım insanlar çevreler buraya ortak olmak isteyecekler. Biz böyle bir cazip kurum ortaya koyduk” diye konuştu.
       
KREDİ MÜŞTERİSİ MİLYONUN ÜZERİNDE
       550 şubesiyle halen Türkiye’deki en yaygın bankalardan biri olan Halkbank’ın şu anda kredili müşteri sayısının 1 milyonun üzerinde, mevduat müşteri sayısının ise 5-6 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Çabukoğlu, bankanın KOBİ ve esnaf tabanını daha da geliştirmek mecburiyetinde olduğunu söyledi.
       2003’de özelleştirilecek olan bankanın tek bir kişi tarafından alınamayacağını kaydeden Çabukoğlu, şöyle devam etti:
       “Böyle bir bilanço büyüklüğünü alacak adam yok zaten. Bu bankayı Ahmet ya da Mehmet alamaz. Böyle bir para yok, almak da mantıklı olmaz. Bu banka nasıl özelleşir? Bu bankaya kısmi olarak Avrupa Halk Bankaları Birliği ortak olabilir. Banka’ya ciddi katkıları da olabilir, birikim ve tecrübelerinden istifa edilebilir. Bir kısmını esnaf teşkilatları, bir kısmını KOBİ’lerin temsilcisi Odalar Birliği alabilir. Bir kısmı halka açılabilir. Bir kısmını personele ya da iyi performans gösterene prim olarak verilebilir.”
       
KOBİ’LERE MÜJDE
       Halkbank’ın, önümüzdeki hafta açıklanacak olan KOBİ’lere yönelik yeni kredi projesi ile ilgili de bilgi veren Çabukoğlu, “Ekonomik krizler süresince tüm özverisiyle üretimini sürdürmüş ama kazancı düşmüş KOBİ’lere 2 yıl vadeli işletme kredisi vereceğiz” dedi.
       Şu anda son şekli verilen söz konusu kredinin içinde bulunulan günlerin ciddi bir ilacı olacağını vurgulayan Çabukoğlu, kriz süresince tüm özverisiyle ayakta kalmayı başarmış ama eskisi gibi para kazanamayan, buna rağmen istihdamını, üretimini aynı seviyede sürdürmüş olan KOBİ’lere destek olacaklarını bildirdi.
       İşyeri kapanmış KOBİ’lere bir kaynak aktaramadıklarını, kaynağın bu duruma düşmemiş ama 6 ay-1 yıl sonra düşebilecek KOBİ’leri tekrar sağlığına kavuşturmak için geçerli olduğunun altını çizen Çabukoğlu, söz konusu iş için 80 milyon euro civarında kısıtlı bir kaynak ayırdıklarını bildirdi.
       Bu yılın Mayıs ayı başında başlatılan “Birlikte Yaşam Projesi”nin de çok iyi gittiğini anlatan Çabukoğlu, şu anda Türkiye’de 30 bin işyeri ile birlikte yaşamaya başladıklarını, yıl sonu itibariyle ise hedeflerinin 100 bin işyeri olduğunu söyledi.
       Halkbank’ın Türkiye’nin her tarafından istasyonu bulunduğunu hatırlatan Çabukoğlu, Türkiye’de bankaların genelde üçgenin üstü ile çalıştıklarını, kendilerinin ise esnaf ve KOBİ denilen tabana tamamiyle ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
       Bankanın bireysel bankacılığı da çok iyi yapabileceğine dikkat çeken Çabukoğlu, bunun için teknoloji eksikleri olduğunu bunun da giderilmesi için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.
       
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları