Home page
Haber Menüsü


“Seçim ekonomisi uygulamayacağız”
Başbakan Bülent Ecevit, Meclis’te erken seçim önerisi görüşülürken ortaklarıyla sürpriz bir zirve yaptı. Başbakan, IMF ile ilişkileri görüştüklerini söyledi.
Murat Akgün/Ankara
NTV
31 Temmuz — Seçim ekonomisi uygulamayacaklarını belirten Ecevit ekonmideki belirsizlikle ilgili kaygılarını dile getirdi. Başbakan, yarın Kemal Derviş ile Ankara’da biraraya geleceklerini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Başbakan
  Türkiye seçime gidiyor
Erken seçim 3 Kasım’da
Erken seçimler ülkesi Türkiye
En çok yasa çıkaran Meclis
18 Nisan 1999’dan bugüne TBMM
Erken seçimin maliyeti 120 trilyon
Ecevit: Seçim ekonomisi uygulamayacağız
Bülent Ecevit, hükümet ortaklarıyla Meclis’teki makam odasında 10 dakika süren zirvenin ardından NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı. Zirvenin ekonomi gündemiyle toplandığını belirten Ecevit, şöyle konuştu:
       “Ekonomiyle ilgili IMF ile ilgili birtakım şeyleri görüştük. IMF ve Dünya Bankası’yla ilgili ilişkilerde herhangi bir pürüz, aksilik yok. Biliyorsunuz seçim gündemde belki yeni hükümet kurulacak, ekonomik durumda bir değişiklik olur mu şeklinde kaygılar var. Bunun sözkonusu olmayacağını belirtmek isterim.”
       
“POPÜLİST POLİTİKALARA PRİM YOK”
       Başbakan, seçim ekonomisi uygulamayacaklarının da garantisini verene Başbakan Ecevit, “Popülist politikalar kesinlikle uygulamayacağız. Kamuoyu öyle bir noktaya geldi ki artık popülist politikalara prim vermiyor teşvik etmiyor.” dedi.
       
DERVİŞ İLE GÖRÜŞECEK
       Kemal Derviş’le dün ABD’den telefonla konuştuğunu belirten Ecevit, yarın bir araya geleceklerini söyledi. Ecevit, “Seçim kararı ekonomideki belirsizliği kaldırır mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
       “Belirsizlik devam ediyor. Bazı olumsuzluklar yaratabilir. İnşallah seçim kararı alınınca belirsizlikler kalkar. O konuda bazı kaygılarım var.”
       
“BİRLEŞMEDEN KASIT NE ANLAMADIM”
       Başbakan, partisinden gelen solda birlik çağrılarını da şu sözlerle değerlendirdi:
       “Solda birlik deniyor. Partimizin yarısı zaten gitmiş. Bu nasıl birlik olacak. Yeni sol partiler kuruluyor. Birleşmeden ne kastediliyor ben anlamadım. İlke olarak biz başka partilerle ilişkiyi düşünmeyiz. Yıllardır da bunun için eleştiriliriz. Ancak biz, özgünlüğümüzü sürdürdüğümüz için toplumda güçlü hale geldik. İttifakı da birleşmeyi de ilke olarak düşünmüyoruz.”
       
“SEÇİM TABLOSU DEĞİŞEBİLİR”
       Başbakan Ecevit, mevcut seçim kanununa göre erken seçimin ardından çok sürpriz sonuçlar çıkabileceğine dikkat çekti. İlginç tespitlerde bulunan Ecevit şöyle konuştu:
       “3 ay çok iyi değerlendirilmeli. Biz DSP olarak seçime yaklaşırken gücümüzü gösteriyoruz. HADEP ve AKP konusunda kamoyunu uyarmaya devam edeceğiz. Bunda demokrasiyle bağdaşmayan bir şey yok. Bu iki partinin güçlenmesinin Türkiye’de nelere malocağını kamuyona anlatabilirsek üç yılda neler yaptığımızı da kamuoyuna anlatabilirsek, bunlar seçim tablosunu değiştiribilir.”
       
“SÖYLEMLER İNANDIRICI DEĞİL”
       Ecevit, HADEP ve AKP’nin “Biz değiştik” söylemlerine rağmen sınanması gerektiğini de ifade etti. Başbakan “Bu söylemleri inandırıcı bulmak iyimserlik olur” dedi.
       
“IRAK İÇİN SOMUT TALEP YOK”
       Başbakan, ABD’nen Irak’a olası bir operasyonu konusundaki gelişmeleri değerlendirirken de “Türkiye’den yeni somut bir talep olmadığını” söyledi. Ecevit şöyle konuştu:
       “Amerikan yönetiminin bilinen düşünceleri sürüyor. Yeni bir şey yok. Bizden somut bir talep yok. (ABD Savunma Bakan Yardımcısı) Wolfowitz’le görüşmemizde operasyon konusunda kararlı olduklarını söylediler. Bizi de bu tabloda görmek istediklerini söylediler. Biz de istekli olmadığımızı söyledik. Amerikan yönetiminin operasyon için henüz kesin bir takvimi yok. ‘Bekle gör’ süreci içindeyiz.”
       
“KÜRT DEVLETİ FİİLEN ZATEN VAR”
       Ecevit, “ABD yönetimi Irak’a psikolojik bir savaş mı yürütüyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:
       “O da aklımıza geliyor. Irak’ı sürekli tehdit altında tutmak istiyor olabilirler. ‘Kürt devleti kurdurtmayacağız’ diyorlar. Zaten fiilen var. Bunu daha da ileri götürmek bizim için çok tehlikeli olur.”
       
SAVAŞ SEÇİMİ ETKİLER Mİ?
       Başbakan Ecevit, savaş ihtimalinin seçim sürecini nasıl etkileyeceğine ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı:
       “Yıl sonuna doğru bir harekat olur mu olmaz mı onu şimdilik kimse bilmiyor. Savaş çıkarsa seçim iptal olur varsayımını düşünmek şu aşamada doğru değil.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları