Home page
Haber Menüsü


2003’te büyüme hedefi % 5
Yüksek Planlama Kurulu, 2003 büyüme hedefini yüzde 5, TÜFE artış hedefini ise yüzde 20 olarak korudu.
Ahmet Ergen / Ankara
CNBC-E
16 Temmuz— Yüksek Planlama Kurulu, “2003 Yılı Programı ve Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı”nı tamamladı. YPK kararına göre, büyüme hedefi yüzde 5, TÜFE artış hedefi yüzde 20 olarak korundu.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Belirsizlik aşılırsa hedefler tutar
MSNBC News MB parasal hedefleri tutturdu
MSNBC News Haziran enflasyonu beklendiği gibi
MSNBC News Büyüme ilk çeyrekte yüzde 0.7 arttı
MSNBC News Enflasyonda Mayıs sürprizi: %0.4
MSNBC News Mayıs'ta bütçe açığı 487.1 trilyon
MSNBC News Faiz dışı bütçe fazlası 8.9 katrilyon
MSNBC News DPT enflasyonda iyimser
MSNBC News Derviş: Büyüme ve enflasyon eşit öncelikte
MSNBC News Oral: Büyüme %3 civarında olacak
MSNBC News IMF: Yüzde 3 büyüme iddialı
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonda düşüş sürecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gayrısafi Milli Hasıla Deflatörü yüzde 26 olarak belirlenirken, önümüzdeki yıl kuruluşların yabancı para cinsinden yapacakları harcamalar için gösterge niteliğinde olmak üzere doların ortalama kuru 1 milyon 877 bin lira olarak belirlendi.
2003 yılı progrdamında ortalama kuru 1 milyon 877 bin lira olarak belirlendi.

       Faiz hariç ödenek teklifleri dikkate alınarak hazırlanan bütçe büyüklüğü ise 79 katrilyon 783 trilyon lira oldu. Bu rakamın 36 katrilyon 170 trilyon lirasını cari ödenekler, 7 katrilyon 865 trilyon lirasını yatırım ödenekleri ve 26 katrilyon 43 trilyon lirasını da faiz hariç transfer ödenekleri oluşturdu.
       2003 yılı yatırım programına göre, yıl içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projelerle, uygulanmasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış olanlara ve dış finansmanı sağlanarak onaylanmış olanlara öncelik verilecek.
       Önümüzdeki yıl kamuda personel giderlerinde ve kadro sayılarında ilave artışa neden olacak tekliflerden kaçınılacak.
       Bütçede ödenek teklif tavanı, faiz hariç 70 katrilyon 77.9 trilyon lira olarak öngörülürken, transfer ödeneklerine, ÖTV Kanunu gereğince sağlanacak gelirlerden yapılacak harcamalar da dahil edilecek.
       
ÖDENEK TUTARLARI: MALİYE İLK SIRADA
       Gelecek yıla ilişkin öngörülen, kuruluşların cari, yatırım ve transfer ödenekleri “tavanına” bakıldığında ise 23.4 katrilyon lira ile Maliye Bakanlığı ilk sırada yer aldı.
       Hazine Müsteşarlığı’na 11.1 katrilyon lira ödenek ayrılması öngörüsüne karşın, Milli Savunma Bakanlığı’na 10.2 katrilyon lira, Milli Eğitim Bakanlığı’na 9.7 karilyon lira, Sağlık Bakanlığı’na 3.1 katrilyon lira, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 3 katrilyon lira, Jandarma Genel Komutanlığı’na 1.8 katrilyon lira, Adalet Bakanlığı’na da 1 katrilyon lira ayrıldı.
       
OLASI KRİZLERE KARŞI GÜVENCE
       Öte yandan YPK kararında, ülkenin ağır bir ekonomik kriz sonrasında çeşitli tedbirler alınarak, bir taraften krizin etkilerinin azaltılmaya çalışıldığı ve bunun içinde pekçok düzenlemenin gerçekleştirildiği hatırlatıldı.
        Gerçekleştirilen reformların Türk ekonomisinin 2003 yılına daha güçlü olarak girmesini hedeflediği anlatılan YPK kararında, ekonominin olası krizlere karşı güvence altına alınması, hassas ve kırılgan bir mali yapılanma yerine sağlam bir zeminin oluşturulması gerektiği ifade edildi.
       Kararda şöyle denildi:
        “Kronik şekilde seyreden yüksek enflasyonun aşağılara çekilmesi, en önemlisi, sürdürülebilir bir büyümenin temellerinin atılması için, faiz dışı fazla hedefini tutturmak, mali disiplini sağlamak ve insan sermeyesine yönelik yatırımlara öncelik vermek yanında, yapısal reformlara devam etmek, 2003 yılında önceliklerimiz olacaktır. Diğer yandan, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde hazırlanmış bulunan Ulusal Program kapsamında Türkiye’nin, AB’ye uyum amacıyla ortaya koyduğu önceliklerin dikkate alınarak halıhazırda başlatılmış bulunan çalışmaların hızlandırılması önem taşımaktadır.”
       
ÖNCELİKLİ PROJE KAVRAMI
       YPK kararında, 2003 yılında, yatırım tekliflerine öngörülen tavanlar içinde kalınmak şartıyla, 8. Plan hedeflerine paralel şekilde, eğitim, sağlık, teknolojik altyapı, enerji, sulama, kentsel altyapı yatırımlarına ve ulaştırma alt sektörleri arasında dengeyi sağlayıcı yatırımlara, bölgesel gelişme stratejileri de dikkate alanarak öncelik verilmeye devam edileceği vurgulandı.
       Kamu yatırımlarında öncelik tanınacak projeler ise şu şekilde tarif edildi:
* Proje bazında ödenek tekliflerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanısıra devam eden projeler,
* 2003 yılı içinde tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek projeler,
* Uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış projelere, yatırım programında yer alıp, dış finansmanı sağlanarak onaylanmış projeler,
* Başlatılmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eşzamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken projeler,
* Afetlerin önlenmesi ve afet hasarlarının telafisine yönelik projeler.
       Ayrıca, 2002 yılı Yatırım Programı Hazırlama sürecinde başlatılan rasyonelleştirme çalışmalarına, 2003 Yılı Yatırım Programı hazırlık sürecincede de devam edilmesi planlandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları