Home page
Haber Menüsü


Organik tarıma yasal düzenleme
Ana yollara 1 km, sanayi tesisi, çöplük ve elektrik santrallarına 3 km uzaklıktaki topraklarda organik tarım yapılamayacak. Toprak işleme aletleri sınırlındırılırken, kimyasal mücadele yasaklanıyor, damla sulama yöntemi öneriliyor.
Ankara
AA
11 Temmuz— Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünler ile bunların girdilerinin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi, orman alanları veya doğadan toplanarak elde edilen ürünlerin tüketiciye ulaşıncaya kadar bütün işlemlerin “organik tarım” metoduna uygun şekilde yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın hazırladığı Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

   
 
       
   
MSNBC News Ekolojik tarım maliyeti % 60 azalttı
MSNBC News AB tarım reformunu onayladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yönetmelik, her türlü bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik tarım metoduna uygun olarak üretilmesi, orman ve doğal alanlardan organik tarım ilkelerine uygun olarak ürün toplanması, bu ürünlerin işlenmesi, ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması, taşınması, yurt içinde ve dışında pazarlanması, kontrolü ve sertifikalandırılması ve denetimine ilişkin teknik ve idari konuları kapsıyor.
        Yönetmeliğe göre, “organik yapısı bozulmamış toprak üzerinde, organik tohum, fide, fidan, çelik, misel gibi üretim ve çoğaltım araçları kullanarak, yönetmelikle belirlenen toprak iyileştiriciler, gübreler, bitki koruma ürünleri dışında herhangi bir girdi, katkı maddesi kullanılmadan yapılan, insan gıdası, hayvan yemi, bitki besin maddesi üretimi” organik bitkisel üretim olarak tanımlanıyor.
       Yönetmelik ile organik tarım yapılabilecek toprağın nitelikleri belirlenirken, organik tarım yapılabilecek alanlar, toprağı işlemede kullanılacak aletler, üretimde kullanılabilecek gübreler sınırlandırılıyor, kimyasal ot öldürücü, büyümeyi durdurucu ve gerileticiler kullanımı yasaklanıyor. Organik ürün hasadında, elle hasat tercih edilmekle birlikte, ekolojik tahribat ve kirlilik yaratmayan makinaların kullanımına da izin veriliyor.
       Yönetmelik uyarınca, kimyasal kirlilik ihtimali bulanan alanlarda organik tarım üretimi yapılamıyor. Buna göre, anayollara 1 km, ağır sanayi tesisleri, reaktörler, hidrolik ve termik enerji santrallarına, maden işletmelerine, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldıkları alanlara 3 km uzaklıktaki tarım arazilerinde organik tarım yapılamayacak.
       Çevre kirliliğinden şüphe duyulan alanlarda ise yapılacak incelemelerden sonra, sertifikasyon veya kontrol kuruluşunun onayı ile organik üretim yapılabilecek.
       
ORGANİK TARIM KOMİTESİ VE KONTROL
       Yönetmelik ile, yönetmeliğin uygulanması ve takibi için, Bakanlık Araştırma, Planlama ve Koordinasyon (APK) Kurulu başkanlığında, Tarımsal Üretim ve Geliştirme, Koruma ve Kontrol, Tarımsal Araştırmalar, Teşkilatlanma ve Destekleme genel müdürlükleri, Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’ndan konu uzmanı kişilerin katılımı ile “Organik Tarım Komitesi” kurulması öngörülüyor.
        Yönetmelikte ayrıca, bakanlık APK Kurulu başkanlığında, organik tarımla ilgili değişik alanlardaki sorunların çözümü ve strateji belirlemek üzere, ilgili kamu kuruluşu, çiftçi, tarım meslek örgütleri, ihracatçı birlikleri, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile “Organik Tarım Ulusal Yönlendirme Komitesi”, ‘Organik Tarım Ulusal Ticaret Komitesi”, “Organik Tarım Proje Araştırmaları Ulusal Komitesi” oluşturuldu. Bu komiteler, yılda belirli aralıklarla toplanarak, alanlarına giren konularda stratejeler belirleyecek.
       
KİMLER ORGANİK TARIM YAPABİLECEK?
       Organik Tarım Komitesi, organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan aşamalarının, mevzuatla belirlenen kriterlere uygunluğunu kontrol etmek ve sertifikalandırmak üzere, yerli veya yabancı, gerçek, tüzel veya resmi kuruluşları yetkilendirecek.
       Organik tarım yapmak isteyen girişimcilerin, gerekli belgelerle birlikte, organik ürün üretimi konusunda yetkilendirilmiş bir kontrol ve-veya denetim kuruluşuna başvurarak sözleşme yapması gerekiyor. Kontrol veya denetim kuruluşu ile sözleşme yapmayan, Organik Tarım Komitesi, İl Tarım Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmayan girişimciler, organik tarım faaliyetinde bulunamayacak. Üretimin her aşaması, kontrol veya denetim kuruluşunun gözetiminde, denetiminde gerçekleşecek.
       Toplam 118 sayfa olan yönetmelikte, organik bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminin genel kuralları, toprak hazırlama ve koruma yöntemleri, kullanılacak gübreler, ekim-dikim kuralları, bitki koruma, sulama hasat yöntemleri tüm ayrıntıları ile belirlenip kurallara bağlanıyor.
       Hayvansal üretimde, besiye alınacak hayvanların azami büyüklükleri, besi süresi, kesim süresi, barınakların özellikleri, kullanılabilecek yem ve ilaçlar da yönetmelikle belirleniyor. Kullanımına izin verilen girdiler, yem hammeddeleri yanında, organik hayvancılık tesislerinin temizlenmesinde kullanılacak temizlik malzemelerin listesi bile yer alıyor.
       
ORGANİK TARIM LOGOSU
       Yönetmeliğe uygun organik tarım üreten ve pazara sunanlar, ambalajlarında, bakanlık tarafından bastırılan, üzerinde “Organik Tarım -Türkiye Cumhuriyeti” yazılı logo kullanacaklar. Bu logoları üzerinde bulundurmayan ürünler, organik ürün olarak iç ve dış pazara sunulayacak, reklam ve tanıtımı yapılamayacak.
       Organik Tarım Komitesi tarafından bastırılan logolor, yetkili kontorl ve sertifika kuruluşları tarafından girişimcilere verilecek ve yönetmelik hükümlerine uygun üretilmiş hammadde, yarı mamul ve mamül organik üretim maddelerinde kullanılacak. Organik ürünlerin ihracatındaki gerekli düzenlemeler, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve bakanlık tarafından yapılacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları