Home page
Haber Menüsü


Kahkonen: Belirsizlik sürüyor
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, “Ekonomik program, makro ekonomik dengeleri geliştirirken belirsizlik de sürüyor ve yatırımcılar tedirgin” dedi.
İstanbul
NTV
9 Temmuz— IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, “Mevcut ekonomik program, makro ekonomik dengeleri geliştirirken belirsizlik de sürüyor ve yatırımcılar tedirgin” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News S&P, görünümü "olumsuz" yaptı
MSNBC News Yabancı temkinli: Erken seçim kaçınılmaz ama sorun değil
MSNBC News Kemal Derviş: Hiçbir endişeye gerek yok
MSNBC News Merkez Bankası: Hızlı çözün
MSNBC News IMF: Önemli olan program
MSNBC News Merill Lynch: Yeni hükümet programa bağlı kalır mı?
MSNBC News Kahkonen: 2003'te sorun olmayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Üçüncü Gözden Geçirme Toplantıları için Türkiye’ye gelen Juha Kahkonen, ilk ziyaretini TÜSİAD’a yaptı. Ardından, YASED yetkilileri ile bir görüşme yapan Kahkonen çıkışta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Kahkonen “Yabancı yatırımlar için son ziyaretinizden bu yana gelişme gördünüz mü?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:
       
  Siyasette kriz
DSP’de istifa depremi
Özkan-Cem-Derviş anlaştı
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Derviş’ten Cem’e destek
Gürel: İstifalar, uluslararası planın parçası
Yeni oluşum partileşiyor
Çakmakoğlu, istifacıları eleştirdi
Erdoğan: Yeni oluşum sanal
Bahçeli: Belirsizlik yaratılmasın
'‘Doğrudan yabancı yatırımlar için düzenlemeler yavaş yürüyor. Doğrudan yabancı yatırımcılar için, makro ekonomik ortam ve istikrar çok önemli. Mevcut ekonomik program, makro ekonomik dengeleri geliştirirken belirsizlik sürüyor ve yatırımcılar tedirgin.”
       Türkiye’deki politik ve ekonomik istikrarsızlığın, bu durumu etkileyip etkilemediğine ilişkin soru üzerine de Kahkonen, “Ekonomik program yolunda... Hükümetin bunu sürdürmesi çok önemli, çünkü bu olmadan makro ekonomik istikrarı korumak zordur” dedi.
       Standard and Poor’s’un Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin hatırlatılması ve faizlerin yüksekliğine ilişkin soru üzerine de Kahkonen, Türkiye’deki ziyaretlerinin henüz başında olduklarını, tam bir değerlendirmeyi ise ancak bütün taraflarla yapılan görüşmelerin ardından yapabileceklerini söyledi.
       
YABANCI SERMAYE YASASI GEÇMELİ
       Kahkonen, YASED ile yapılan toplantıda, yatırım ortamını nasıl gördüklerini ve bunun önündeki engeller ile bu engellerin kaldırılması için gerekli çalışmalara ilişkin iyi bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Kahkonen, Meclisin Yabancı Sermaye Yasa Taslağını geçirmeden tatile çıkmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu ise “Yasanın geçirilmesi önemli. Ama iyi bir yasanın hazırlanmış olması olumlu. Meclis yeniden çalışmaya başladığında bu yasanın mümkün olduğunca kısa sürede geçmesini bekliyoruz” diye yanıtladı.
       Kahkonen, Türkiye’deki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi.
        Bu arada Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ile bu sabah bir görüşme yaptıkları öğrenildi.
        IMF heyeti, YASED’in ardından, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Akmerkez’deki Ofisi’ne gelerek, TBB yetkilileriyle görüşmeye başladı.
       
ÖZİLHAN: PROGRAM YOLUNDA
       TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ise, Kahkonen ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada “Politik istikrarsızlığın dışarıda bırakılması durumunda ekonomik programın iyi yürüdüğünü” söyledi.
        “Siyasi istikrarsızlığın bitmesini, yüksek faizin normale dönmesini temenni ettiklerini” belirten Özilhan, IMF heyeti ile görüşmelerde, bu konuları ele aldıklarını söyledi.
       
YÖNEYMAN: YATIRIMCIYI CEZBEDEMİYORUZ
       Öte yandan Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Faruk Yöneyman, yabancı yatırımların özellikle son 6 ay içinde önemli şekilde durduğunu söyledi. Yöneyman, IMF heyetiyle yapılan görüşmenin ardından basın mensuplarının soruları üzerine, toplantıda, IMF programının, politik, ekonomik belirsizliklere rağmen yürüdüğünü ifade ettiklerini söyledi.
       Doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’ın iyiniyet gösterdiğini kaydeden Yöneyman, içinde bulunulan ortamda doğrudan yabancı yatırımların özellikle son 6 ayda önemli ölçüde durduğunu, yeni yatırımların payının verilen izinlerin içinde yüzde 8’e düştüğünü kaydetti.
       Yöneyman, Türkiye’nin bugünkü ortamda yeni yatırımcıları pek cezbedemediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
       “Sayın Kahkonen bunu nasıl aşabiliriz diye sordu. Politik ve ekonomik belirsizliklerin ortadan kalkması Türkiye’nin bir an evvel bir seçim sonrası çizgisine ulaşıp, doğrudan yabancı yatırımlarla ulusal yatırımları teşvik edecek bir programı ortaya koyması lazım. Çünkü şu anda yabancı yerli yatırım değil Türkiye’de yatırım eksikliği var. Yatırım olmadan işgücü mamul ortaya çıkmayacak ve ekonominin en önemli çarklarından biri olan yatırım eksikliğini Türkiye daha önemli hissedecektir. Peki çıkış noktası nedir? Çıkış noktası, seçimler ne vakit olacaksa, seçimlerden hemen sonra ortaya çıkacak Hükümetin bir an evvel yatırımları teşvik edecek ortamı hazırlaması ve yeni yılın ilk aylarında yatırımla ilgili görüşünü açıkça ortaya koyması gerekir.”
        Faruk Yöneyman, “Yatırımlar konusunda ilerleme sağlanamaması nedeniyle bir rahatsızlık hissettiniz mi?” sorusu üzerine, bu konuda rahatsızlık hissetmediklerini IMF heyetinin gelişmeleri gördüğünü ifade etti.
       Türkiye’nin yabancı yatırımlarda hala 1 milyar doların altında seyrettiğine işaret eden Yöneyman, “Bugün 2002 beklentileri açısından Romanya ve Bulgaristan’ın 2 milyar dolarlara tırmanması karşısında aynaya iyi bakmamız gerekir” dedi. Yöneyman, IMF heyetiyle yapılan görüşmede politik konuların ele alınmadığını, gelişmelerin sadece ekonomik yönünün değerlendirildiğini söyledi.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları