| | | Kızılırmakın Kıyısındanın yazarı ve çizeri Chie Shinohara, çizgi romanın nasıl doğduğunu ve elde ettiği başarıyı anlattı.
1987 yılında Türkiyeyi ziyaret ettiği sırada yolunun Hititlerin hüküm sürdüğü Boğazköye de düştüğünü kaydeden Shinohara, Hattuşaşı gezerken Aslanlı Kapıdan uçsuz bucaksız düzlüğe bakıp, dünya tarihinin burada başladığını düşündüm. Kendi kendime Hititlerin bu topraklarda nasıl bir medeniyet kurup, Mısıra kadar nasıl gitmiş olabileceğini sordum. Sanki büyülenmiştim dedi. Japonyaya dönünce Hititleri araştırmaya başladığını, ancak ülkesinde bu konuda yeterince Japonca kaynak bulamadığını belirten Shinohara, bu nedenle Almanca, İngilizce ve Fransızca eserlere başvurmak zorunda kaldığını söyledi.
Shinohara, Bu kaynakları kendi cebimden ücret ödeyerek Japoncaya çevirttim. Ancak bu kaynaklardaki bilgiler de birer ikişer sayfadan ibaretti. Bütün bu bilgileri birleştirip bir fikir edinmeye çalıştım diye konuştu.
Hitit tarihi hakkında kafasında belirli bir imaj oluştuktan sonra, bu konuda bir manga yazmaya karar verdiğini kaydeden Shinohara, Kızılırmakın Kıyısında ismini taşıyan çizgi romanda Hitit hükümdarlarının yaşamları, savaşları ve aşklarından yola çıkarak o devrin insanlarını anlattığını bildirdi.
Çizgi romanın önce aylık dergi, daha sonra da üç ayda bir kitap halinde yayınlandığını belirten Shinohara, 7 yıl boyunca 28 kitap çıkarttık. Her sayı yaklaşık 500 bin sattı. 7 yıl sonundaki toplam satış rakamı ise 11 milyonu geçti diye konuştu. Japonyada en uzun süre yayınlanan manga olan Kızılırmakın Kıyısında çizgi romanının geçen yıl En çok beğenilen ve satan manga ödülüne layık görüldüğünü bildiren Shinohara, ödül töreninin ardından kutlamayı bir Türk restoranında yaptıklarını söyledi. Bugüne kadar aralarında çok sayıda genç kızın da bulunduğu binlerce okuyucudan mektup ve mesaj aldığını belirten Shinohara, Hepsi de Hitit tarihine büyük ilgi duyduklarını ve araştırmak istediklerini söylüyor. Ben de Anadolu tarihini tanıtmış olmaktan mutluluk duyuyorum dedi.
ÇİZGİ FİLM YAPILACAK
Dünyada çizgi film pazarını elinde bulunduran Japonyada Kızılırmakın Kıyısında mangasının ekrana taşınması projesi de gündeme geldi. Gördüğü büyük ilgi üzerine, çizgi romanın çizgi filme dönüştürülmesi projesi üzerinde çalıştıklarını bildiren Shinohara, bu konudaki tamaslarının devam ettiğini ve kısa sürede sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.
SAFRANBOLU MANGASI YOLDA
Kızılırmakın Kıyısındanın önümüzdeki günlerde yayınlanacak son sayıyla okurlarına veda edeceğini kaydeden Shinohara, Türkiyeyi konu alan yeni bir çizgi roman yayınlamak istediğini bildirdi.
Bugüne kadar Türkiyeyi 5 kez ziyaret ettiğini ve İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adıyaman, Trabzon, Yozgat, Kapadokya ve Safranbolu çevresindeki tarihi ve turistik yerleri gezdiğini anlatan Shinohara, Türkiyeye olan sevgim nedeniyle Türkçe dersi bile aldım. Özellikle İstanbul ve Safranbolu çevresindeki hayat beni çok etkiliyor. Safranbolu hala bozulmamış haliyle korunuyor. Türkiyede bir yıl boyunca yaşayarak bu yöredeki yaşantıyı incelemeyi ve ülkeme döndükten sonra bu konuda yeni bir manga yazıp çizmeyi düşünüyorum diye konuştu.
MANGA NEDİR?
Manga adı verilen çizgi romanlar, yaşlı genç her yaştaki Japon tarafından büyük ilgiyle okunuyor. Özellikle gençler, gün boyu yolculuk ettikleri metrolarda manga okuyarak vakit geçiriyor.
| |