Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Tunca Toskay
Toskay: S&P’nin kararı ekonomiyi olumsuz etkiler
Devlet Bakanı Toskay, derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un kredi görünümünü durağana çevirmesinin ekonomiyi olumsuz etkileyecek bir gelişme olduğunu söyledi. Sanayi Bakanı Tanrıkulu da S&P’nin kararının siyasi olduğunu iddia etti.
İstanbul/Ankara
AA
    27 Haziran—  Devlet Bakanı Tunca Toskay, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un Türkiye’nin görünümünü durağana çevirmesinin ekonomiyi olumsuz etkileyebilecek bir gelişme olduğunu söyledi. Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da Standard and Poor’s’un verdiği son kararın ekonomik değil, siyasi nitelikte olduğunu iddia etti.  

   
 
       
   
MSNBC News S&P, görünümü 'durağana' çevirdi
MSNBC News S&P ve Moody's: Seçim etkilemez
MSNBC News S&P, görünümü 'pozitif'e çevirdi
MSNBC News S&P: Kriz, hükümeti banka reformuna ikna etti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toskay, Dış Ticaret Müsteşarlığı toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, devamlı olarak kriz edebiyatı yapılmasının krizi davet etmek olduğunu belirterek, “Sanayicilerin de içinde bulundukları tekneyi tehlikeye düşürecek hareketlerden kaçınmaları lazım. Sayın Sabancı da biraz daha sakin olsun lütfen” dedi.
       Toskay, gazetecilerin “Standard and Poor’s notumuzu düşürdü, dolar ve faiz yükselişte. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Toskay, “Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek bir gelişme” dedi.
       Bu durumundan ekonomik programın etkilenip etkinlenmeyeceği konusundaki soruya da Toskay, özellikle faizlerin yükselmesinin, faiz dışı fazla hedeflerini olumsuz etkileyeceğine işaret etti.
       
SOĞUKKANLI DAVRANILMALI
       Türkiye’deki bütün ekonomik aktörlerin daha soğukkanlı davranması gerektiğini belirten Bakan Toskay, şöyle konuştu:
        “Türkiye’de sistem çalışıyor. Bütün bakanlıklar çalışıyor. Böyle bir panik havasına girmek doğru değil. Bu havaya girdiğimiz zaman işleri daha da kötüleştiririz. Herkesin biraz daha sakin olması lazım.”
       Bir gazetecinin, dün yapılan İstanbul Sanayi Odası toplantısında sanayicilerin (yeni bir krizin eşiğindeyiz) söylemlerini hatırlatarak, bu duruma nasıl baktığını sorması üzerine Bakan Toskay, şunları kaydetti:
       “İşte böyle çıkıp da devamlı olarak kriz edebiyatı yaparsanız, krizi kendiniz davet edersiniz. Sanayicilerin de içinde bulundukları tekneyi tehlikeye düşürecek hareketlerden kaçınmaları lazım. Sayın Sabancı da biraz daha sakin olsun lütfen.”
       
TANRIKULU: KARAR SİYASİ NİTELİKTE
       Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da, uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standart and Poors’un verdiği son kararın, “ekonomik değil siyasi bir karar” olduğunu söyledi.
       Tanrıkulu, Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ekonomi politikasını da bu mahreçte dikkatli şekilde, yeni şartlara adapte ederek götürmeye devam edeceklerini bildirirken, şöyle konuştu:
       “Kaygı verici bulmuyorum. Çünkü zaman zaman uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları, objektiviteden uzak kararlar da verebiliyorlar. Standart and Poors’un verdiği son karar, ekonomik değil siyasi bir karar. Bu çerçeve içerisinde bence değerlendirilmesi gerekir. Biz hükümet olsun, karar alıcılar olsun, gerekse ekonominin diğer bütün aktörleri, içinde bulunduğumuz şartları daha iyiye, daha mükemmele götürmek için elbirliği ile çalışacağız. Ama bizim piyasalarımızın, her zaman söylediğimiz gibi kırılgan olması ve sığ olması, bazı manipülasyonlara açık olması, zaman zaman bu tür değerlendirmelere de yol açabiliyor.”
       Tanrıkulu, “sanayiciler çağrı yapmaya hazırlanıyor, deklarasyon yayınlama hazırlığı içinde, siyasi belirsizlikten kaygı duyuyorlar. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki bir başka soru üzerine de, siyasi belirsizlik ortamı bulunmadığını, İstanbul’dan kaynaklanan bu tür deklarasyonları, yayımlandıktan sonra değerlendirmenin daha doğru olacağını söyledi.
       
ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ
       Bakan Tanrıkulu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili soruya karşılık, konunun ÖYK’da görüşüleceğini, hazırlıkların devam ettiğini, iki tane alt komite çalışması yapıldığını ve önümüzdeki günlerde diğer sonuçlandırıcı toplantıların yapılacağını ifade etti.
       “Tarih belli mi” şeklindeki bir diğer soruya da Tanrıkulu, “Hayır devam ediyor, bu bir süreç. Bir defa yapılıp biten bir toplantı değil. Birden fazla devam eden bir süreç içindeki çalışma” yanıtını verdi.
       “Varlık satışı ağır mı basacak” şeklindeki soru üzerine de Bakan Tanrıkulu, “herhangi birşey ağır basmayacak, hepsi aynı eşit ağırlıkta olacak” şeklinde konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları