Home page
Haber Menüsü


Cem: Ankara metninden taviz yok
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunun, kendileri için “çözülmüş bir mesele” olduğunu belirterek, Ankara metninin dışında herhangi bir uzlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.
Sevilla
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
21 Haziran — Öte yandan AB dönem başkanı İspanya’nın, Avrupa Birliği-NATO kurumsal işbirliğini düzenleyen Ankara Mutabakatı konusunda Atina’nın çekincelerini gidermek amacıyla sunduğu öneri, Yunanistan Başbakanı Simitis tarafından kabul edildi.

   
 
       
    MSNBC News AB: Türkiye'ye takvim verebiliriz
MSNBC News Papandreu: AGSP'de uzlaşma şansı var
MSNBC News AB göçle mücadelede orta yolda uzlaştı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cumhurbaşkanı Ahmed Necdet Sezer ile birlikte AB zirvesinin yapıldığı İspanya’nın Sevilla kentine gelen Cem, basın merkezini kısa bir süre ziyaret ederek, Türk gazetecilerle sohbet etti. Cem, AB Dönem Başkanı İspanya’nın, AGSP konusunda Yunanistan’ın önerileri üzerinde her iki tarafla temaslarda bulunulacağına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, “AGSP konusunda AB’nin daha çok kendi içinde çalışmalar yaptığını” söyledi.
Yunan basını: Türkiye AGSP formülünü reddetti

       
“BİZİM TUTUMUMUZ AÇIK”
       Sevilla’da AB Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile kısa bir görüşme yaptığını açıklayan Cem, Türkiye’nin AGSP konusundaki tutumunun son derece açık olduğunu belirterek, “Bizim tutumumuz açık. Müzakereler sonucunda ulaşılan bir nokta var, anlaşma var, haklarımız var” diye konuştu. AGSP’nin, AB’nin kendi iç meselesi olduğunun altını çizen Cem, “Ankara metni üzerinde bir değişiklik yapılması söz konusu mu” sorusuna, “Tabii ki değil” yanıtını verdi.
       
“AGSP BİZİM İÇİN BİTTİ”
       Cem, İspanya’nın Ankara metninin temel felsefesine aykırı olmayacak düzenlemeler önermesi durumunda Türkiye’nin tutumunun ne olacağının sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
       “Böyle bir durumda söz konusu belgeyi alırız. Ankara’da teknik düzeyde inceleriz. Ancak Ankara metninin özüne zarar verecek bir değişiklik söz konusu olamaz. Bizim açımızdan AGSP çözülmüş bir meseledir.”
       
TÜRKİYE’NİN ONAYI ŞART
       Yunanistan, daha önce Türkiye, İngiltere ve ABD arasında Ankara ve Londra’da sürdürülen bir dizi görüşme sonucunda varılan Ankara metnine yönelik bazı çekinceleri olduğunu açıklamıştı. Yunanistan’ın AGSP’de kendi beklentileri doğrultusundaki yeni düzenleme taleplerini Sevilla’da dönem başkanı İspanya’ya aktarması üzerine, İspanya da bugün ve yarın her iki tarafla bir dizi temaslarda bulunacağını açıklamıştı.
       AGSP konusunda AB içinde Yunanistan’ın talepleri doğrultusunda karar alınması, üzerinde uzlaşılan formülün uygulanabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü, AGSP hem AB hem de NATO tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girebilecek. AB üyesi olmadığı için karar mekanizmasında söz sahibi olmayan Türkiye, üye olduğu NATO’daki oylama sırasında kararı veto etme hakkına sahip.
       
ATİNA İSPANYA’YA ‘EVET’ DEDİ
       Öte yandan Avrupa Birliği dönem başkanı İspanya’nın, Avrupa Birliği-NATO kurumsal işbirliğini düzenleyen Ankara Mutabakatı konusunda Atina’nın çekincelerini gidermek amacıyla sunduğu öneri, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis tarafından kabul edildi.
       İspanya’nın önerdiği formül, Ankara Mutabakatı’nın ikinci maddesine bir ek yapıyor. Ankara Mutabakatı, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın (AGSP), NATO’ya üye bir ülkenin aleyhine kullanılamıyacağını vurguluyor. İspanya’nın önerdiği ek ise, NATO’nun geliştirdiği AGSP kimliği, bir başka deyişle, NATO’nun imkan ve yetenekleri, Avrupa Birliği üyelerine karşı kullanılamayacağını hükme bağlıyor.
       Zirve için Sevilla’ya giden Dışişleri Bakanı Cem’in bu konuda Solana ve İspanya Dışişleri Bakanı Josep Pique ile görüşmesi bekleniyor. Kulislerde, Cem’in Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile de görüşeceği konuşuluyor.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları