Home page
Haber Menüsü


AB göçle mücadelede orta yolda uzlaştı
 
İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen zirvede, yasadışı göçle mücadele konusunda ortak formül bulundu.  

 
Güldener Sonumut/Sevilla
NTV-MSNBC
22 Haziran—  İspanya’nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı sona erdiren Sevilla zirvesinin en önemli gündem maddelerinden yasadışı göçle mücadele konusunda ilerleme kaydedildi. Yasadışı göçün engellenmesi için yeterli işbirliği yapmayan yoksul ülkelerin cezalandırılması çağrıları reddedildi. Bu çerçevede özellikle 3. ülkelerle kalkınmaya yönelik olarak ortak projelerin geliştirilmesi, 3. ülkelerde özellikle ekonomik açıdan işgücünün geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bu önlemlerin işe yaramaması durumunda, yasal, hukuki ve siyasi önlemlerin alınması öngörülüyor.

   
 
       
    MSNBC News Papandreu: AGSP'de uzlaşma şansı var
MSNBC News İspanya'da art arda patlamalar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Avrupa kamuoyunun göçmen karşıtı aşırı sağcı partilere verdikleri desteği dikkate alan Avrupalı liderler, sınırlardaki denetimlerin sıklaştırılması ve üçüncü ülkelere işbirliği yapmaları için baskı yapılmasını kabul etti.
       Avrupa Birliği verilerine göre her yıl toplam 500 bin kaçak göçmen birliğe üye ülkelere giriş yapıyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği’ne yine her yıl 500 bin kişi sığınma hakkı almak için başvuruyor. Son günlerde yapılan bir ankete göre Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 14’ü ülkelerinde daha fazla sığınmacı görmek istemiyor.
AB: Türkiye’ye takvim verebiliriz

       
İSPANYA’NIN SERT ÖNERİSİ


       İspanya’nın, Sevilla Zirvesi’nden önce yasadışı göç konusunda yeterince önlem almayarak AB ülkelerine göçmen gönderen üçüncü ülkelere karşı öngördüğü önlemler arasında, AB’nin söz konusu ülke ile yaptığı çok taraflı siyasi ve ekonomik anlaşmaların askıya alınması da vardı. Örneğin Suriye veya Fas hatta Cezayir’in yasadışı göç konusunda AB ülkelerine akın eden göçmenlerle karşı ciddi tedbirler almadığı taktirde bu ülkelerin AB ile ortaklık ve/veya ticari anlaşmalarını askıya alınmasını öneriyordu. İngiltere ve İtalya öneriyi desteklerken Fransa ve İsveç, öneriyi çok sert bulan ve karşı çıkan ülkeler arasındaydı.
Cem: Ankara metninden taviz yok

       
PIQUE: ORTAK POLİTİKA OLUŞACAK
       İspanya Dışişleri Bakanı Joseph Pique, Sevilla zirvesinden sonra AB’de ortak bir göç politikasından söz etmenin mümkün olacağını söyledi.
       15 ülkenin de oldukça uzun süren ilk oturum boyunca tüm enerji ve gayretlerini, yasadışı göçle mücadelede ortak bir yaklaşım oluşturma yönünde harcadıklarını kaydeden Pique, zirveden sonra ‘dengeli ve kapsamlı’ yeni politikaların ortaya çıkmasını umduklarını belirtti.
       
GENİŞLEME TAKVİMİNDE ANLAŞMA ARANACAK
       İspanya AB dönem başkanlığını Belçika’dan devraldığı Laeken zirvesinden bu yana AB’ye aday 12 ülke ile sürdürülen üyelik müzakerelerinde kaydettiği ilerleme hakkında bilgi verecek. İspanya genişleme süreci konusunda prensip olarak Kopenhag zirvesine kadar tam katılım konusunda bir takvim üzerinde anlaşma sağlamaya çalışacak.
İspanya’da 1 günde 3 bombalı saldırı

       Belirlenen prensipte AB’ye aday 13 ülkeden üyelik müzakerelerini en çok ilerleten 10 ülkenin Ekim 2002 tarihinde düzenlenecek olan Brüksel zirvesinde adlarının açıklanması öngörülüyor. Ardından da söz konusu 10 ülke ile en geç Aralık ayına kadar üyelik müzakerelerini noktalayarak Kopenhag zirvesinde söz konusu 10 ülkenin AB’ye tam üyeliklerinin ilanının yapılması da benimsendi. 10 ülkenin de Mart 2003 tarihinde Atina’da düzenlenecek bir törenle tam üyelik senetlerinin imzalanması öngörülüyor.
       
‘TÜRKİYE’YLE İLİŞKİLER DERİNLEŞSİN’
       Dönem başkanı İspanya’nın Sevilla zirvesinin sonuç bildirgesinde Türkiye konusunda yer almasını önerdiği paragraf, Türkiye’nin kaydettiği ilerlemelerin memnuniyet verici olduğunun altını çiziyor. Paragrafta, Sevilla ile Kopenhag zirvesi arasında ve Avrupa Komisyonu’nun Ekim ayında yayınlayacağı ilerleme raporu esas alınarak Türkiye ile ilişkilerin derinleştirilmesi öneriliyor.
       Söz konusu öneri AB’ye üye ülkelerin devlet ve Hükümet başkanlarının onayına sunulacak.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları