Home page
Haber Menüsü


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
Sezer’den ‘Mini Vergi Paketi’ne onay
Cumhurbaşkanı Sezer, bazı vergi yasaları ve Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik öngören yasayı onayladı. 2003’te uygulamaya girecek Kamu İhale Kanunu’nda eşik değerler düşürüldü.
Ankara
AA
    21 Haziran—  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamuoyunda “Mini Vergi Paketi” olarak nitelendirilen, bazı vergi yasaları ile Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik öngören yasayı onayladı. Yasa, kurulmuş ya da kurulacak olan bir şirkete 31 Aralık 2002 tarihine kadar konulacak sermayenin kaynağının sorulmamasını öngörürken, sermayeye eklenen para “Nereden buldun?” uygulamasına tabi tutulmayacak.  

   
 
       
   
MSNBC News 'Mini Vergi Paketi' Meclis'ten geçti
MSNBC News Emlak vergisi takdir değerlerine revizyon
MSNBC News Özilhan: Vergi yükü büyümeyi tehdit ediyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu geçici durum için bankalar dahil şirketlere yıl sonuna kadar süre tanınacak. Uygulama kapsamında yıl sonuna kadar yurtdışından gelen ya da daha önce kayıtlarda görülmeyen paranın sermayeye eklenmesi halinde bunların kaynağı sorulmayacak. Ayrıca, bu konulan para için herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak.
       
KAMU İHALE KANUNU’NDA EŞİK DEĞERİ DÜŞTÜ
       Sezer tarafından onaylanan yasa ile Kamu İhale Kanunu’na da bazı değişiklikler getirildi. Yasayla getirilen düzenlemede, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek olan Kamu İhale Kanunu ile belirlenen “Eşik Değerler” indirilerek, AB ve Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerine uyumlu olarak yeniden düzenlendi.
       Buna göre, genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idarelerin mal veya hizmet alımlarında 300 milyar, kanun kapsamındaki diğer idarelerin mal veya hizmet alımlarında 500 milyar, idarelerin yapım işlerinde 11 trilyon lira eşik değer uygulanacak. Bu miktarlar, Kamu İhale Kanununda sırasıyla 750 milyar, 1 trilyon ve 17.5 trilyon lira olarak öngörülüyordu.
       Yasaya göre, yapım işleriyle ilgili ihaleye katılacaklarda mühendis veya mimar olma koşulu aranacak. Bu kişilere ait yeterlilik belgeleri başkasına devredilemeyecek, satılamayacak veya kiralanamayacak.
       Belge sahiplerinin kuracağı ya da ortak olacağı şirketin ihaleye katılması için yarıdan fazla hisseye sahip olması koşulu aranacak.
İTİRAZ BAŞVURULARI
       İhale sürecine ilişkin şikayetler, Kamu İhale Kurulu’na yapılacak. Buradan karar çıktıktan sonra yargıya gidilebilecek. Kurum, yapılan şikayetleri 60 gün içinde sonuçlandıracak.
       Yasayla ihalelerin ilan süreleri 21 günden 25 güne çıkarılırken, kamu ihale sözleşmelerine, idarece öngörülmeyen durumlar nedeniyle işin sözleşme bedelinin üzerinde bir artışla tamamlanabilmesi için hüküm konulacak.
       Yasayla Bakanlar Kurulu’nun Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi oranını (BSMV) belirleme yetkisi yeniden düzenlendi. Bakanlar Kurulu, kambiyo satış işlemlerinde alınan Banka ve Sigorta Vergisi’ni “sıfıra kadar” indirebilecek.
       Bu şekilde, sektörde “Kambiyo Gider Vergisi” olarak nitelendirilen, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınması uygulamasından vazgeçilme olanağı getiriliyor.
       
VADELİ İŞLEMLERDE VERGİ ALINMAYACAK
       Yeni düzenlemeyle döviz piyasasının geliştirilmesini teşvik amacıyla vadeli sözleşmeler üzerinden Damga Vergisi alınması uygulaması da son buldu. Böylece vadeli işlem piyasası kağıtları, Damga Vergisi’ne tabi olmayacak. Factoring kuruluşları Damga Vergisi’nden muaf tutulacak.
       Yasa, ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) yurtdışı yatırımlarına ilişkin 2005 yılına kadar vergi muafiyeti getirirken, Gelirler Genel Müdürlüğü’nün, işlevine uygun şekilde yapılandırılması için bir genel müdür yardımcısı ve bazı kadrolar verilmesini de öngörüyor.
       Yasayla, Marmara ve Düzce depremlerinde zarar görenlerin, aynı yıla ait gelir ve kurumlar vergisi ile birlikte ödenmesi gereken diğer vergi, fon ve paylarının da terkin edilmesi de düzenlendi. Ceza infaz kurumları, tutukevleri, iş yurtları kurumları, yetiştirme yurtları ve üretim yapan milli eğitim okullarında üretilen mal, malzeme ve hizmetler, bu kurum ve kuruluşlarca da satın alınabilecek.
       Yasanın Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapan maddeleri, yayımını izleyen aybaşında, Kamu İhale Kanunu’na ilişkin düzenlemeler 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek. TPAO’ya ilişkin hüküm 1 Ocak 2001’den, deprem bölgelerine ilişkin maddeler ise 30 Aralık 2001 tarihinden itibaren geçerli olacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları