Home page
Haber Menüsü


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
TOBB: Faiz yükselişi tehlike yaratıyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reel faizlerin hızla yükseldiği uyarısında bulunarak, “Bu ekonomi için tehlikeli” dedi.
İstanbul
AA
    13 Haziran—  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Reel faizler taşıyamayacağımız kadar yukarıya doğru çıkıyor, bu tehlikeli” dedi. Eurochambres Başkanı Christoph Leitl başkanlığındaki bir heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu TOBB’un Akmerkez’deki ofisinde ziyaret ederek bir görüşme yaptı.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: AB'den başka seçenek yok
MSNBC News TOBB'dan büyüme uyarısı
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Kriz son fırsat
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Zor durumdaki firmalara destek verilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görüşmenin ardından soruları yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine, reel faizlerin yüksekliğini geçen yıldan bu yana söylediklerini ifade ederek, şöyle dedi:
       “Şu anda aslında faiz oranlarının düşmesi lazımdı. Türkiye’deki, gelişmelerden piyasalar etkilenmektedir. Bunun için muhakkak borçlanmasının, faiz oranlarının aşağıya indirilmesi lazım. Yoksa, bu reel faizler taşıyamayacağımız kadar yukarıya doğru çıkıyor. Bu, tehlikelidir.”
       Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin “Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde siyasi kriterleri yakalaması, ekonomik kriterlerden daha kolay değil mi?” şeklindeki sorusu üzerine, mutlaka ekonominin birinci gündem olması gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
       “Şu anda Türkiye büyük bir krizin içinden geçmekte. Bu krizin aşağıya gidişi durdurulmuştur, ama ekonominin göstergelerinin yukarıya doğru çıkabilmesi, gelişmenin ve büyümenin geçebilmesi için hep beraber ekonomiye fokuslanmak durumundayız. Eğer ekonomi birinci öncelik olmaz ise siyaset birinci önceliktir. Yani diğer konular ekonominin önüne geçerse o zaman ilgi alanımız üçüncü dereceye düşmektedir. Bu, bizi rahatsız etmektedir. Çünkü, Türkiye’nin en büyük ihtiyacı iş ve aştır.”
       Bugüne kadar, Türkiye’yi dolaşarak 340 oda ve borsa başkanıyla görüştüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin işe ve aşa ihtiyacı var. İnsanlar, iş istiyorlar. Bu krizde, yaklaşık 2 milyon kişi işini kaybetmiş durumda. Bunları tekrar işe kazandırabilmek için ekonominin büyümeye geçmesi lazım. Bunun için de, birinci önceliğin ekonomi olması lazım” şeklinde konuştu.
       
EUROCHAMBRES DESTEK VERECEK
       Eurochambres Başkanı Christoph Leitl da konuşmasında çok yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin çok önemli bir üyeleri olduğunu vurgulayan Leitl, “Biz belli bir plan ve program yaparak Türkiye’nin AB’ye girişini kolaylaştıracak formüller bulmaya çalışacağız” dedi.
       Leitl, Eurochambres’ın 37 ülkeyi kapsayan güçlü bir organizasyon, ayrıca ABD’ye karşı da güçlü bir rekabet gücü olan bir topluluk olduğuna dikkat çekti.
       Lizbon’da yaptıkları toplantıda 2010 yılına kadar Eurochambres’ın en güçlü hale getirilmesinin kararlaştırıldığını belirten Leitl, bu amaca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Ekonominin politikadan önce gittiğini belirten Leitl, şöyle konuştu:
       “Bunun içindir ki Türkiye’yi Avrupa Odalar Birliği’ne ve Avrupa Birliği iş çevresine entegre etmek için çalışıyoruz. Politika bunu takip edecektir. Hisarcıklıoğlu bana bu yolda destek vermemizi istedi. Biz de buna destek vereceğiz. Çünkü Türkiye AB ailesinin çok iyi bir elamanıdır. Biliyoruz ki çok uzun bir yol. Ancak her yolun başlanması lazımdır. Bu yolda ilerlememiz gerekiyor.”
       Eurochambres Başkanı Christoph Leitl de, bir gazetecinin “Türkiye’nin krizi aşmak için ihracat ve turizm olarak iki aracı var. Eurochambres Başkanı olarak, Türkiye’nin bu hedefe ulaşmasında hangi yardımcı rolü üstlenmeyi düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusunu cevaplarken, her şeyden önce Türkiye’nin aleyhine olmayacak bir rekabet ortamı olması gerektiğini, bu sayede daha çok ihracat yapılabileceğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları