Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: AB’den kopmanın maliyeti yüksek
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, AB’ye tam üyeliğin ekonomik açıdan Türkiye için hayati nitelik taşıdığını vurguladı. TÜSİAD Başkanı Özilhan, siyasilerin konsensus sağlayacaklarını umduklarını belirtirken, “Tarih alınması rahatlatacak” dedi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Haziran— Türk Sanayici ve İşadamları Derneği, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden (AB) kopmasının, ekonomik büyümeye olumsuz etkisinin çok yüksek maliyeti olacağını öngördü. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, siyasilerin AB konusunda konsensus sağlayacaklarını umduklarını söylerken; TÜSİAD Siyasi Kriterler Çalışma Grubu Başkanı Can Paker de, “AB ile müzakerelere başlamanın, ne TÜSİAD’a ne de Genelkurmay’a ait bir karar olacağını” vurguladı. TÜSİAD için Prof.Dr. Asaf Savaş Akat tarafından hazırlanan ‘Avrupa Birliği Üyeliği, Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Büyüme’ adlı çalışmada, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin sağlanıp sağlanmamasının ekonomik açıdan Türkiye için hayati nitelik taşıdığı kaydedildi.

   
 
       
   
MSNBC News "Zirvede tek gündem AB olmalı"
MSNBC News Liderlere kızdı, AB eylemi yaptı
MSNBC News Bahçeli: Yılmaz doğru söylemiş
MSNBC News Sivil inisiyatiften siyasilere çağrı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
DOĞRUDAN YATIRIMLAR KESİLEBİLİR
       Prof. Akat’ın hazırladığı raporda, iki senaryo ele alınıyor. Türkiye’nin AB üyeliğinin dışında kalması ihtimaline dayanan ilk senaryoda gümrük birliği anlaşmasının da tehlikeye gireceği vurgulanıyor.
       Bu aşamada, üretimin riske gireceğinden doğrudan yatırım gelmeyeceği, hatta net sermaye çıkışlarının da yaşanabileceği ifade ediliyor. Bu durumda, önümüzdeki 10 yılda doğrudan yabancı yatırımların Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranının eksi binde 5 olarak gerçekleşeceği ve kişi başına mili gelirin de 10 yıl boyunca durağan kalacağı ifade ediliyor.
       
İKİNCİ SENARYO
       Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik perspektifinin kesinleşmesine dayanan ikinci senaryoda ise üç farklı ihtimal ele alınıyor.
       “Kötümser”, “gerçekçi” ve “iyimser” olarak ele alınan senaryoların ilkinde, yabancı sermaye girişinin GSMH’nin yüzde 1 ile sınırlı kalacağı kötümser bir yaklaşım sergileniyor.
       Gerçekçi olarak adlandırılan senaryoya göre ise, yabancı sermaye girişi gsmh’nin yüzde 1.5’ine ulaşıyor. Üçüncü ve son olan “iyimser” senaryoya göre ise yabancı sermaye giriş GSMH’nin yüzde 2’sine tırmanıyor ve 2012’de kişi başına milli gelir 9 bin dolara kadar yükseliyor.
       Raporun sonuç bölümünde, AB üyeliğinde belirsizliği ortadan kaldıracak gelişmelerin Türkiye’nin önümüzde 10 yılda çok büyük bir dönüşüm yaşamasına olanak tanıyacağı, Avrupa Birliği’nden kopmanın ise ekonomik büyümeye maliyetinin çok yüksek olacağı vurgulanıyor.
       
ZAMAN DARALIYOR, TARİH ALINMASI RAHATLATACAK
       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, AB Kopenhag zirvesinde üyelik müzakerelerine başlamak için bir tarih alınmasının Türkiye’yi her açıdan rahatlatacağını ancak zamanın daraldığını kaydetti.
       Özilhan, köşe yazarlarıyla biraraya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB üyeliğinin uzun zamandan beri gerek Türkiye, gerekse TÜSİAD’ın en önemli gündem maddesi olma özelliğini koruduğunu söyledi.
       Özilhan, bu yıl sonunda yapılacak olan AB Kopenhag zirvesinde, üyelik müzakerelerine başlamak için bir tarih alınmasının Türkiye’ye AB üyeliği yolunun açılması ve AB ile ilgili takvimin belirsizlik ortamından kurtulması anlamına geleceğini, bu nedenle büyük önem taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:
       “Bir tarih alınması, Türkiye’yi her açıdan rahatlatacaktır. Ancak zamanımız daralıyor. Biz uzun zamandan beri bu tarihi fırsatın kaçırılmasının Türkiye’nin geleceğini karartabileceği uyarısında bulunuyoruz. Geçen hafta gazetelere verdiğimiz ilanlarla görüşlerimizi kamuoyuna açıkladık. Arkasından en belirgin tıkanma noktaları olan ölüm cezasının kaldırılması, anadilde yayın ve anadilin serbestçe öğrenimi konularının kamuoyundaki hassasiyeti gözeterek çözülmesine fırsat verecek somut öneriler getirdik.”
       
KONSENSUS SAĞLANACAK
       Özilhan da, Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda kamuoyunda çok önemli bir konsensüs bulunduğunu belirterek, “Siyasilerin de kendi aralarında bir konsensüs sağlayarak Türkiye’nin önünün açılacağını düşünüyoruz ve inanıyoruz” dedi.
       Özilhan, değerlendirmesinde, “2002 senesinin ehemmiyeti belli. Türkiye’nin AB ile ilgili tartışmaları yoğun gündemde. Dolayısıyla bizim bu siyasi kriterlerle ilgili açıklamalarımız malum. Dolayısıyla Süheyl Bey onları takdim etti ve biz bugüne kadar AB meselesinde siyasi kriterlere yoğunlaşmıştık. Dolayısıyla ekonomiye, büyümeye etkisi daha ikinci plandaydı. Tabii kamuoyunun da bu konuyu yakından irdelemesinde fayda görüyoruz” dedi.
       
PAKER: KARARI TBMM VERECEK
       Raporun tanıtıldığı toplantıda NTV’ye açıklamalarda bulunan TÜSİAD Siyasi Kriterler Çalışma Grubu Başkanı Can Paker de, “Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamanın, ne Tüsiad’a ne de Genelkurmay’a ait bir karar olacağını” vurguladı.
       Paker, yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yabancı sermayenin, ancak bir kalite belgesiyle geleceğine dikkat çekti. “Türkiye yatırım yapılabilir bir ülkedir” sertifikasının, yabancı sermaye gelişini ve ekonominin krizden çıkışı sağlayacağını belirten Paker, toplantıda, bu koşullar olmazsa ne oluru tartıştıklarını ifade etti.
       TÜSİAD’ın Avrupa Birliği ile ilgili gazetelere verdiği ilanı ve Genelkurmay’ın dün bu ilana verdiği yanıtı da değerlendiren Paker, AB üyeliğinin siyasi bir karar olduğunu vurguladı.
       “AB’ye girmeye ne Genelkurmay, ne TÜSİAD karar verecek” diyen Paker, kararı verecek kurumun TBMM olduğunun altını çizdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları