Home page
Haber Menüsü


Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan
 
Ziraat hedeflerin önünde gidiyor
 
Ziraat Bankası Genel Müdürü Erdoğan, 2002 kar hedeflerinin önünde gidildiğini söylerken, bankanın özelleştirme sürecinde yıl sonuna kadar roadshowa çıkabilecek hale geleceğini kaydetti.
 
Ankara
AA
 
29 Mayıs—  Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, 2002 yılı kar hedeflerinin önünde olduklarını söyledi. Erdoğan, yaptığı açıklamada, yıl sonuna kadar bankanın özelleştirme sürecinde roadshowa çıkmaya hazırlanacağını belirtirken, şube sayısının Haziran sonu itibariyle bin 200 düzeyine ineceğini kaydetti. Banka’nın bilançosunun şeffaf hale getirildiğini ve geçen yıl 2.2 katrilyon lira brüt kar elde edildiğini kaydeden Erdoğan, bunun Emlak Bankası’ndan gelen 1.9 katrilyon liralık yüke rağmen gerçekleştirildiğine işaret etti.

   
 
       
   
MSNBC News Ziraat Bankası da kredi atağında
MSNBC News Ziraat'ten tarım kredilerine kolaylık
MSNBC News Ziraat ve Halkbank'tan 897 birim kapatılacak
MSNBC News Derviş, Ziraat yönetimini savundu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, bu süre içinde faizleri de yüzde 120’lerden yüzde 45’lere indirdiklerini belirtirken, Hazine ile olan ilişkileri de ticari ilişki haline getirdiklerini ifade etti.
       Erdoğan, şimdiye kadar Banka’da yapılanları anlatırken, Ziraat Bankası’nın “hapşırmasının” devletin hastalanmasına neden olduğunu, Şubat krizinin sebebinin de kamu bankalarının piyasadan aşırı borçlanma ihtiyaçları olduğunu hatırlattı.
       
BANKA’NIN KAR HEDEFİ
       Banka’nın bu yılki kar hedefine ilişkin olarak da Erdoğan, geçen yıl sonunda bu yıla ilişkin öngörülerde bulunduklarını hatırlatırken, faiz düşüşüyle birlikte bu tahmini revize ettiklerini kaydetti.
       Erdoğan, şu anda bir rakam açıklayamayacağını belirtirken, “2002 yılı kar hedeflerimizin önündeyiz” demekle yetindi.
       İstanbul yaklaşımı konusunda Erdoğan, bankaların bir metin üzerinde anlaştıklarını bunu imzalayacaklarını anlattı. Erdoğan, “Ama Ziraat Bankası’nın buna dahil olabileceği şirket sayısı yok denecek kadar az. Toplam 3-5 tane yapılanacak firma var” dedi.
       
ŞUBE SAYISI 1200’E İNECEK
       Banka’nın Haziran sonu itibariyle 1.200 dolayında şubesi kalacağını kaydeden Erdoğan, “Planlamamız gereği o sayılara doğru gidiyoruz. Beldelerde kapatma işlemimiz bitti. Emlak Bankası ile çok yakın şubelerimiz var, onları bitirmeye çalışıyoruz, Haziran ortasına kadar bitecek” diye konuştu.
       Eleman sayısını ise ideal olarak 21 bin kişi hedeflediklerini belirten Erdoğan, şu ana kadar 19 bin kişinin sözleşme imzaladığını, 30 Haziran’dan sonra sözleşme imzalamayanların Banka’da kalmayacağını ifade etti.
       
140 TRİLYONLUK KREDİ YENİDEN YAPILANDIRILDI
       Çiftçi kredilerinde 1 Haziran’dan geçerli indirim yaptıklarını hatırlatan Genel Müdür Erdoğan, toplam 120 bin kredinin 90 bininin yeniden yapılandırıldığını açıkladı. Erdoğan, yeniden yapılandırılan kredi miktarının ise 140 trilyon lira olduğunu bildirdi.
       Problemli durumdaki çiftçilerin borçlarını ödemeleri durumunda kredi kullanabilir hale getirildiğini ve bunun çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Ziraat Bankası artık kredi veriyor” diye konuştu.
       Bugüne kadar kredi verilmediğinden şikayet edilirken, bugün talep beklendiğini kaydeden Erdoğan, bunda krizin şokunun atlatılamaması ile doğrudan gelir desteği ve alternatif ürün bedelleri ile çiftçinin fon ihtiyacının bir kısmının karşılanmasının da etkili olduğu kaydetti.
       
ZİRAAT, ÖZELLEŞTİRMENİN NERESİNDE?
       Özelleştirmenin bir süreç olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bizim sözümüz, ana yapı taşları itibariyle bu yılın sonuna kadar roadshowa çıkabilecek hale getirmeyi sağlamak. Herşey yol haritalarımızda net bir şekilde belirlendi. Ziraat Bankası olarak bu sürecin de önündeyiz” dedi.
       Erdoğan, emekli kuyruklarının azaltılmasına yönelik olarak, aylıkların günlere yayılması konusunda gerek Emekli Sandığı, gerekse SSK’da Ağustos ayına kadar önemli oranda yol almış olacaklarını bildirdi.
       Erdoğan, emekli maaş ödemelerinin yapıldığı günlerde banka şubeleri önlerinde yaşanan uzun kuyrukların azaltılması için Aralık 2001’de bir proje başlattıklarını kaydetti.
       
5 MİLYON KİŞİYE EMEKLİ MAAŞI
       Banka’nın halen 4 milyon 989 bin emekliye maaş ödemesi yaptığını vurgulayan Erdoğan, gün başına düşen emekli sayısının Emekli Sandığı’nda 787 bini, SSK’da 647 bini, Bağ-Kur’da da yaklaşık 12 bin kişiyi bulduğunu anlattı.
       Türkiye çapında toplam 5 binin üzerinde emeklinin maaş aldığı 308 Ziraat Bankası şubesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, proje çerçevesinde emeklilerin maaş çekme konusundaki ihtiyaçlarını, davranış özelliklerini, davranış sebeplerini ve alışkanlıklarını değiştirebilecek yöntemlerin anlaşılması için bağımsız bir araştırma şirketine araştırma yaptırdıklarını anlattı.
       
KUYRUKLARA ÇÖZÜM NE OLACAK?
       Maaş ödemesi yapılan emekli sayısında her yıl ortalama yüzde 6 oranında bir başka deyişle 300 bin kişi arttığına dikkat çeken Erdoğan, problemin çözümünün öncelikle ödeme günlerinin ay içine yayılması ve dolayısıyla gün başına her şubeden maaşını alan emekli sayısının azaltılması ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.
       Emekli Sandığı maaş ödemelerin 3 aya bölünmüş olarak her ayın ilk beş günü ödenmesi için gerekli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bu düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle Emekli Sandığı için sıralarda yüzde 80 oranında azalma olacağını kaydetti.
       Benzer girişimlerin SSK ve Bağ-Kur nezdinde de yapıldığını anlatan Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile de konuyu görüşerek söz aldıklarını kaydetti.
       Niyazi Erdoğan, bunun yanında yoğun ödemesi olan şubelerin teknik altyapısının iyileştirilmesi, ATM ağının gençleştirilerek yaygınlaştırılması, emeklilerin ihtiyaçlarını karşılayacak bankacılık ürünleri sunularak ilk gün şubeden maaş çekme zorunluluğunun azaltılması ve emekli ödemelerinin şubelere eşit dağılımı gibi önlemler alınacağını belirtti.
       
800 YENİ ATM GELİYOR
        Banka olarak 11-12 yıllık ATM’lerle çalıştıklarını, 800 yeni ATM makinası almayı planladıklarını açıklayan Erdoğan, aynı zamanda sıralama makinaları da alacaklarını ifade etti.
       Öte yandan, Banka’nın para çekme makinaları konusundaki şikayetler hakkında bilgi veren Daire Başkanı Zafer Demiraslan ise, bundan 8-9 ay önce Banka’nın ATM ağında para problemi hariç, makinelerin çalışma yüzdesinin 96.7 dolayında bulunduğunu, bugün ise para problemi dahil çalışma yüzdesi 98.6’yı bulduğunu kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları