Home page
Haber Menüsü


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
‘Ekonomi siyasetin önünde yer almalı’
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonominin siyasetin önünde yeralması gerektiğini belirterek, siyasetin ekonominin önünde konumlanmasını eleştirdi.
Ankara
AA
    21 Mayıs—  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin siyasetin önünde yer alması gerektiğini vurgularken, ancak şu anda siyasetin ekonominin önünde yer aldığını belirterek bu durumu eleştirdi. Hisarcıklıoğlu, “ekonomi yeniden, Türkiye’nin birinci gündem maddesi haline getirilmeli” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News TOBB seçimlerinde liste delindi
MSNBC News TOBB: Kriz sürüyor, vergi indirimi şart
MSNBC News TOBB: Şubat enflasyonu çok olumlu
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Kriz son fırsat
MSNBC News Hisarcıklıoğlu: Zor durumdaki firmalara destek verilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Odalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonomik sorunların, Türkiye’nin öncelikli gündem maddesi olması gerektiğini belirterek, ancak siyasetteki gelişmelerin bugün ekonominin önünde yer aldığını vurguladı.
       Siyaset ve ekonominin birbirinden ayrışması gerektiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “siyasettenbu kadar etkilenen bir ekonominin olması bizleri rahatsız ediyor” dedi.
       
NİSAN AYI VERİLERİNDE TEREDDÜTLER VAR
       Mart ayında sanayi üretiminin yüzde 17.8 artmasının, geçen yılın aynı döneminde çok büyük bir ekonomik kriz yaşanması ve bu krizin, uzun bir bayram tatili ile birleşmesinden dolayı, üretimin durma noktasına gelmesinden kaynaklandığını belirten Hisarcıklıoğlu, bu nedenle, iki dönemin birbiri ile kıyaslanmasının yanıltıcı olacağını bildirdi.
       Henüz açıklanmayan Nisan ayı sanayi üretim rakamları konusunda iseiyimser olmadığını, tereddütleri anlatan Hisarcıklıoğlu, “ama inşallah rakamlar iyimser çıkar diye ümit ediyorum” dedi.
       
BÜYÜMEYE GEÇİLEMEMESİ CİDDİ SORUN
       Hisarcıklıoğlu bu arada, hala büyümeye geçilememiş olmasından yakındı. Açıklanan program kapsamında, enflasyon ve faiz dışı fazla konusunda hedeflerin tuturulabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, ancakbüyüme konusunda aynı şeyi söylemesinin mümkün olmadığını bildirdi.
       Büyümenin ancak “yastık altındaki kaynaklar ile yurt dışına kaçanparaların Türkiye’ye getirilmesi” ile sağlanabileceğine dikkati çekenHisarcıklıoğlu, bunun içinde mali milat ve nereden buldun düzenlemelerinin, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
       
İSTANBUL YAKLAŞIMI DERHAL HAYATA GEÇMELİ
       Mali darboğazdaki şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren İstanbul Yaklaşımı’nın hemen yürürlüğe konulmasında fayda bulunduğunu da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu konudaşunları kaydetti:
        “Bunun bir gün dahi bekletilmesi yanlıştır. Geçen yıl 8. ayda bu çalışmaya başladık. Bu yılın birinci ayında kanun çıktı. 4 aydır daha yürürlüğe girmedi. Böyle bir şey olur mu. Bunun altında acaba başka bir şey mi var? Reel sektörün kredilerinin yeniden yapılandırılması istenmeyerek, reel sektör ile bankacılık sektörünün, yeniden büyük birsıkıntıya girmesi mi gerekiyor? Bilemiyorum.”
       
BANKACILIKTA REHABİLİTASYON TAMAMLANMALI
       Reel sektörün rahatlatılması için, bankacılık sektörü ile reel sektörün rehabilitasyonunun tamamlanması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “eğer bunlar tamamlanmazsa, bu sıkıntıları aşmamız mümkün değil” dedi.
       Türk sanayiinin, dünya sanayii ile rekabet edebilecek güce kavuşturulmasının da şart olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, istihdam ve vergi konusunda işletmelerin üzerindeki yüklerin de kaldırılması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “şu anda 2.5 aylık ortalama mevduatı olan bir bankacılık sektörünün içerisinde, Türk sanayiinin kendisini yurdışı ile rahat rekabet edebilecek bir kaynağı bulması mümkün değil” dedi. Karşılıklar kararnamesi ile şirketlerin sorunlu kredilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini de anlatan Hisarcıklıoğlu, ancak şu anda bu konuda bir gelişme bulunmadığını söyledi.
       
TOBB’DAN ÜÇ PROJE
       Odalar Birliğinin yeni dönemdeki projelerine ilişkin de bilgi veren Hisarcıklıoğlu, yeni dönemde “üç ana projeyi” hayata geçirmeyi planladıklarını bildirdi. Bunlardan birisinin “AB ile ilişkiler” konusunda Odalar Birliği’nin Brüksel nezdinde etkin lobi çalışmalarında bulunması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ikincisinin “ABD ile olan ticaretin”, üçüncüsünün de “Türkiye’nin komşuları ile olan ticaretinin” arttırılması olduğunu bildirdi.
       Bu üç konuda yeni açılımlar sağlamak amacında olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Odalar Birliği olarak Türkiye’yi doğu ve batı Karadeniz ile doğu ve batı akdeniz olmak üzere 9 ana bölgeye ayırdıklarını, bu bölgelerin sorunlarının çözümlenmesinin yanı sıra söz konusu bölgelerin komşuları ile ticari ilişkilerinin arttırılması konusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin bir çalışma başlatttıklarını anlattı.
       Yeni dönemde edilgen değil, etken olacaklarını, olayların arkasında gitmek yerine, önünde yer alacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün desteklenmesi, gelişmesi ve ileriye gitmesi için gerekenleri yapacaklarını kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları