Home page
Haber Menüsü


Cezayir asıllı Fransız futbolcu Zinedine Zidane, Real Madrid formasıyla Bayer Leverkusen'e attığı golle, takımına Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu getirdi.
Zenginler, gol yollarında daha etkili
Goldman Sachs’ın araştırmasına göre, sonucu belirlemekte takım sevgisi, tutku, iman gücü gibi kriterlerden çok, “milli gelir, enflasyon oranı, sınai gelişme” gibi ekonomik faktörler etkili oluyor.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    17 Mayıs—  Yatırım bankası Goldman Sachs, her zaman hazırladığı ekonomi raporlarının biraz dışına çıkarak, 2002 Dünya Kupası’yla ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Kuruluşun baş ekonomisti Tim O’Neill’in hazırladığı raporda, futbol-ekonomi ilişkisinden, dünya kupası tarihine, ülkelerin kupa deneyimleri ve ekonomilerine kadar farklı konular ele alınıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Güneş: Kamp dönemi mükemmeldi
MSNBC News Türkiye FİFA klasmanında 22. sırada
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Futbolda da “parası olanın borusunun öttüğünü” ortaya koyan araştırmaya göre, sonucu belirlemekte takım sevgisi, tutku, iman gücü gibi kriterlerden çok, “milli gelir, enflasyon oranı, sınai gelişme” gibi ekonomik faktörler etkili oluyor.
       
EKONOMİDE BAŞARAN FUTBOLDA DA...
       Dünya Kupası tarihine şöyle bir bakmak, futbolda ekonominin ne kadar belirleyici bir etken olduğunu gösteriyor. Raporun ilk bölümünde, ülkelerin ekonomik durumu ile futboldaki başarıları arasındaki ilişki ele alınıyor. Rapora göre, ekonomik açıdan belli bir refah düzeyini yakalamış ülkeler, futbolda da oldukça başarılı...
       Örneğin, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi Avrupa’nın en zengin ülkeleri, futbolda da dünyanın en iyileri arasında...
       
17 KUPANIN 8’İNİ G-7 ALDI
       Son 17 kupanın 8’i, dünyanın en zengin 7 ülkesinin oluşturduğu G-7 grubunun üyesi olan İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa tarafından kazanılmış.
       Başta Çin olmak üzere, Asya takımlarının dünya futbol sahnesinde kazandığı başarılar da, bu ülkelerin ekonomik büyümeleriyle aynı zamanda gerçekleşmiş. Goldman Sachs uzmanına göre, Rusya ve Brezilya milli futbol takımlarının gücü de, bu ülkelerin ekonomik potansiyellerinin yeşil sahalardaki doğrudan yansıması.
       
ZENGİNLEŞTİKÇE FUTBOL DA GELİŞİYOR
       Rapor bu durumu, “Dünya ekonomisini göz önüne aldığımız sürece, dünya ekonomisiyle futbolun aynı yönde hareket ettiğine ilişkin kanıtlar oldukça güçlü” sözleriyle açıklıyor. Yani “ekonomisi güçlü olan ülkelerin, milli takımları da güçlü” oluyor.


       Japonya ve Güney Kore’nin birlikte ev sahipliği yapacakları 2002 Dünya Kupası’nda, G-7 ülkelerinden Kanada hariç 6’sı temsil ediliyor. Ayrıca, dünyanın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 84’ünü temsil eden ülkeler de bu yılki kupa için yarışacak.
       
ABD, İSVİÇRE VE JAPONYA İSTİSNA
       Rapora göre, ekonomi ve futbol arasındaki doğru orantıyı bozan zengin ülkeler de yok değil. G-7 ülkelerinden ABD ve Japonya, dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkeleri arasında gösterildiği halde, futbol konusunda küresel bir etkileri yok.
       Ancak raporda, son 10 yılda futbolun popülaritesinin artmasıyla bu iki ülkeden Avrupa’ya yapılan oyuncu transferlerinin arttığına da dikkat çekiliyor.
       Avrupa’da ise, kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden İsviçre’nin, aynı başarıyı futbol’da gösteremediği belirtiliyor.
       Goldman Sachs’a göre, bazı istisnalar olsa da, FIFA’nın Dünya Kupası’nın En Başarılı Takımları sıralamalarında da görüleceği gibi, Avrupa ve Latin Amerika’nın en zengin ülkeleri, futbolun en başarılıları...
       
ARJANTİN’E SÖYLECEK SÖZ YOK
       Goldman Sachs uzmanının kuramını zorlayan tek örnek ise Arjantin. “Güçlü ekonomi, neredeyse eşittir güçlü futbol” formülünün kaşifi O’Neill bile, ekonomisi çökmüş durumda olan Arjantin’in milli takımının bu yılki kupanın en büyük favorisi olduğu gerçeğini teslim ediyor.
       Ülkenin yaşadığı ağır krize rağmen, yeşil sahalarda korkutucu gücünü koruyan Arjantin milli takımı, futbolun hayatta kaybedenlerin kaderlerini değiştirebilecekleri “demokratik bir er meydanı” olduğu düşüne inanmayı sürdürmek isteyenler için umut oluyor.
       
TÜRKLER SON MAÇA KALMASINA ŞAŞIRMADI
Dünya Kupası finallerinin oynanacağı Japonya'nın Yokohama kentinde caddeler, bayraklarla süslendi.
       Raporun ikinci bölümünde, tam 32 ülkenin futbol geçmişi ve ekonomisi masaya yatırılıyor. Türkiye ile ilgili bölümde, ekonomide atılan adımlarla futbol serüveni arasındaki ilişki ele alınıyor.
       Rapora göre, Türkiye’nin ekonomik reformlarını IMF kapıya dayanmadan uygulamamasına alışkın olan Türk halkı, ülkenin Dünya Kupası finallerini oynamaya ancak baraj maçında hak kazanmasına hiç şaşırmadı.
       Raporda, en son 1954 yılında Dünya Kupasına katılan milli takımın, Galatasaray ve Beşiktaş’ın halka arzlarda yaşadığı hayal kırıklığını yaşamaması temennilerine de yer veriliyor.
       
GOLDMAN SACHS’IN RÜYA TAKIMI
       Goldman Sachs, raporun son bölümünde ise, 2002 Dünya Kupası rüya takımını seçiyor. Rüya takımında, kalede Polonya’dan Dudek (Liverpool), geri dörtlüde Fransa’dan Thuram (Juventus), İtalya’dan Nesta (Lazio) ve Cannavaro (Milan) ile Brezilya’dan Carlos (Real Madrid) yer alıyor.
       Orta sahada ise, İngiltere’den Beckham (Manchester United), İrlanda’dan Keane (Manchester United), Fransa’dan Zidane (Real Madrid) ve Brezilya’dan Rivaldo (Juventus)... Forvetler ise, Fransa’dan Henry (Arsenal) ve İspanya’dan Raul (Real Madrid)...
       Öte yandan geçen Dünya Kupası’nda yarı finaline kalan dört takımdan üçünü doğru tahmin etmiş olan O’Neill, bu yılın şampiyonunun ise Arjantin, Fransa, İtalya ve İspanya arasından çıkacağı tahmininde bulunuyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları