Home page
Haber Menüsü


TÜSİAD: Yıl sonuna kadar AB’den müzakere tarihi almalıyız
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Eğer yıl sonuna kadar AB’den müzakere tarihi alamazsak üyelik sürecinde diğer ülkelerden kopacak ve yalnız kalacağız” dedi.
İstanbul
AA
9 Mayıs— TÜSİAD, Avrupa Birliği’nin kuruluş günü olarak kabul edilen 9 Mayıs’ta “Gençlik ve Avrupa Günü” adıyla bir etkinlik düzenledi. İş Kuleleri’nde gerçekleştirilen Gençlik ve Avrupa Günü’nde konuşan Özilhan, 9 Mayıs’ın, 1950 yılında Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman’ın Avrupa Birliği’nin temellerini atan konuşmasını yaptığı gün olarak, Avrupa tarihinde önemli bir yer tuttuğunu ve AB üyesi ülkelerde Avrupa günü olarak kutlandığını hatırlattı.

   
 
       
    MSNBC News Cem: İdamda arayol olmaz
MSNBC News Cem: Hedef AB'ye üyelik, Avrasya'da lider olmak
MSNBC News "8 ay sonra ağlamak fayda vermez"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
        TÜSİAD olarak bu yıl Avrupa gününe farklı bir anlam yüklemeyi düşündüklerini ifade eden Özilhan, “Türkiye’nin geleceğinin simgesini, gençliği ve AB’yi bir araya getirdik. Genç nüfusuyla geleceğine güvenle bakan AB üyesi bir Türkiye’yi hayal ettik ve 9 Mayıs gününü Gençlik ve Avrupa günü olarak kutlamaya karar verdik” dedi.
        Gençlerin Avrupa’ya nasıl yaklaştığı, bu konuda neler düşündüğü sorusunun 9 Mayıs etkinliklerinin temelini oluşturduğunu belirten Özilhan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle orta öğretimdeki öğrenciler arasında bir makale yarışması düzenlediklerini kaydetti. Özilhan “9 Mayıs Gençlik ve Avrupa günü hazırlıkları sürecinde gençlerimizin refah seviyesi yüksek eğitim sorunlarını çözmüş, iş, sağlık, adalet açısından sorunu olmayan bir Türkiye’de yaşamayı arzu ettiklerini gördük. Gençler çoğunlukla böyle bir geleceği hazırlamanın, geleceğe güvenle bakabilmenin yolunun Türkiye’nin bir an önce AB üyesi olmasından geçtiğinin farkındalar” diye konuştu.
       
“2002 YILI TARİHİ ÖNEM TAŞIYOR”
        Tuncay Özilhan Avrupa Günü’nün bu yıl kapsamlı etkinliklerle gündeme gelmesinin tesadüf olmadığını savunarak, 2002 yılının Türkiye-AB ilişkileri açısından tarihi önem taşıdığını kaydetti.
        AB üyeliğinin Türkiye’nin gündemine yeni girmediğini, Türkiye’nin ilk olarak 1959 yılında o zamanki Avrupa ekonomik Topluluğu’na ortaklık başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Özilhan, 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile üyelik için ilk adımın atılmış olduğunu, yıllar içinde Türkiye’de değişik fikirlerin iktidara geldiğini, parlamenter düzenin bir kaç defa kesintiye uğradığını, ancak Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin hiç değişmediğini savundu. Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        “Çünkü bu bir ulusal
  'AB Günü' haberleri
Yılmaz: 8 ay sonra ağlamak fayda vermez
Cem: Hedef AB’ye üyelik, Avrasya’da lider olmak
TÜSİAD: Yıl sonuna kadar müzakere tarihi almalıyız
Vural: Önce taahhütleri yerine getirmeliyiz
Nejat Arseven: Tarihi fırsatı heba etmemeliyiz
Sezer: AB kriterleri halkın beklentisi
Ecevit: AB için eksiklerimizi gidermeliyiz
Aydınların bildirisi: Türkiye'nin yeri AB
politika haline gelmişti. Şimdi bu hedefe ulaşmak için kritik bir dönemeçteyiz. Çünkü AB, tarihinin en büyük genişlemesini gerçekleştiriyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkeyi üye olarak kabul etmek için çalışıyor. Bunların 10’u müzakerelerini bu yıl sonunda tamamlamış olacak. Muhtemelen 2004’te üye olacaklar. Geriye kalan Bulgaristan, Romanya ve Türkiye arasında müzakerelere başlamayan, bunun için gerekli olan Kopenhag kriterlerini yerine getirmeyen tek ülke Türkiye.
        Durum çok açık; eğer yıl sonuna kadar AB’den müzakere tarihi alamazsak üyelik sürecinde diğer ülkelerden kopacak ve yalnız kalacağız. Türkiye yeni üyelerinin uyumuna ve geri kalan grubun müzakerelerine yoğunlaşmış olan AB’nin öncelikleri arasında kendine yer bulmakta zorlanacak. Böylece üyeliğimiz belirsiz bir tarihe ertelenebilecek. Bu belirsizlik Türkiye’nin gelecek planlarını bulanıklaştırmakla kalmayacak, bugün içinde bulunduğumuz sıkıntılı dönemden çıkışımızı da zorlaştıracak. Uygulanmakta olan ekonomik program ve içinde bulunduğumuz yapısal reform süreci arzu edilen sonuçları vermeyecek. istikrar ve güven arayan doğrudan yatırımlar, üyelik perspektifi belirsiz bir Türkiye’ye gelmek yerine yeni üye olmuş diğer ülkelere gitmeyi tercih edecekler. İşsizlik sorunlarımızın çözümü iyice güçleşecek, sosyal dengesizlikler artacak.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları