Home page
Haber Menüsü


SPK Başkanı Doğan Cansızlar
Cansızlar: 5 yılda 3 milyon konut gerekli
SPK Başkanı Cansızlar, Türkiye’nin 5 yılda 3 milyon konut inşa etmesi gerektiğini belirterek, bunun sağlanması için gayrimenkul yatırım ortaklıklarının desteklenmesini istedi.
İstanbul
CNBC-E
    3 Mayıs—  Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Türkiye’nin 5 yıl içinde 3 milyon konut inşaa etmesi gerektiğini söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Finans Dünyası’nın ortakalaşa düzenlediği “Yeniden Yapılanma Sürecinde Gayrimenkul Sektörü” konulu 3. Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Cansızlar, sözkonusu konut açığının kapatılması içinse gayrimenkul yatırım ortaklıklarının desteklenmesinin şart olduğunu anlattı.  

   
 
       
   
MSNBC News Dövizde vadeli işlem özendirilecek
MSNBC News Cansızlar: Vergi %10'lara indirilmeli
MSNBC News Cansızlar: Hisse senetleri sanal ortamda izlenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gayrimenkul yatırım ortaklıklarına KDV, tapu harcı gibi vergi düzenlemeleriyle avantaj sağlanmasının şart olduğunu ifade eden Cansızlar, böylelikle tasarrufların yüzde 70’inin bulunduğu gayrimenkul sektörünün de hareketlenebileceğini söyledi.
       
MENKUL KIYMETLEŞTİRME ARTMALI
       Doğan Cansızlar, Türkiye ekonomisinin makro ekonomik dengelerinin düzelmesini takiben oluşturulacak yeni konut finansman sistemi için gerekli fonların mevduatlardan ziyade hukuki ve vergisel düzenlemeler ile teşvik edilen menkul kıymetleştirme yoluyla sağlanması gerektiğini kaydetti.
        Bugün için İMKB’de işlem gören GYO sayısının 9 olduğunu ve bunların toplam piyasa değerinin Nisan 2002 itibariyle yaklaşık 420 trilyon lira (yaklaşık 310 milyon dolar) seviyesinde bulunduğunu hatırlatan Cansızlar, “Ancak bu sayıları ve miktarı yeterli bulmamaktayız” dedi.
        “GYO’lar ülkemizin çarpık ve sağlıksız kentleşmesinin de önüne geçebilecek kurumlardır” diyen Cansızlar, GYO’ların istenilen düzeylere gelmemesinin dikkate alınması durumunda sağlanan teşviklerin yeterli olmadığının anlaşılacağını, bu çerçevede Türkiye’de gayrimenkul piyasalarının kurumsallaşması ve sermaye piyasaları ile entegrasyonu açısından bazı hususların büyük önem arzettiğini söyledi.
       
BAL: KOOPERATİFLERE 200 TRİLYON AYRILDI
       Devlet Bakanı Faruk Bal, kooperatiflere özel durumlarda kullanılmak üzere bu yıla özel olarak 200 trilyon liralık kaynak ayrıldığını açıkladı. Bal, ipotek (mortgage) pazarının geliştirilmesi için de 50 trilyon liralık kaynak ayrıldığını söyledi.
       Bal, ekonomik krizin olumsuz etkisiyle inşaat sektöründe de ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çekerek, “Geçtiğimiz yıl yüzde 8.5’luk negatif büyüme inşaat sektöründe yüzde 10’un üzerine çıkmıştır. Bu sektörün bir an önce derlenip toparlanması için gayretler sarf edilmektedir” dedi.
       Bal, Toplu Konut İdaresi’nin müteahhit gibi sadece inşaat yapan bir kuruluş olmaktan çıkarılması gerektiğine de işaret ederek, şöyle devam etti:
       “Devletin inşaat sektöründe müteahhit gibi faaliyet göstermemesi gerektiği içindir ki, tasarruf ettik. Bu tasarruflarımızı ve bu yıl bütçemizi birleştirmek suretiyle kooperatiflere muayyen şartlar dahilinde kullanılması için bu yıla mahsus olmak üzere 200 trilyon liralık kaynak ayırdık. Bu kaynak, iki haftada kullanılabilir hale gelecek. Bununla ilgili tebliğin yayınlanmasını bekliyoruz. Sanıyorum, önümüzdeki hafta yayınlanır ve bir iki hafta içinde de bu kaynak kullanılabilir hale gelir.”
       
TOKİ’NİN DESTEĞİ ARTACAK
       Emlak Konut Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Alp de, yaptığı konuşmada, “Bundan sonra TOKİ, bankacılık sisteminin ipoteğe dayalı olarak vermiş olduğu krediyi devralıp onlara dayalı bir menkul kıymet ihraç ederek bu şekilde konut kredilerine finansman imkanı sağlamış olacak” dedi.
       Alp, “TOKİ bir kredi yönetmeliği çıkarttı. Bundan sonra TOKİ, bankacılık sisteminin ipoteğe dayalı olarak vermiş olduğu krediyi devralıp, onlara dayalı bir menkul kıymet ihraç ederek bu şekilde konut kredilerine finansman imkanı da sağlamış olacak” şeklinde konuştu. Alp, vadenin 20 yılı bulmayacağını söylerken, öngörülen vade süresinin 3 ile 10 yıl arasında değişebileceğini söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları