Home page
Haber Menüsü


UNCTAD: Gelişmiş ülkelerde büyüme %3 olmalı
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün yayınladığı raporda, gelişmekte olan ülkelerin canlanması için sanayileşmiş ülkelerdeki büyümenin yüzde 3 olması gerektiği öngörüldü.
Ankara
AA
29 Nisan— Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNTACD) yıllık Ticaret ve Kalkınma Raporu’nda gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve büyümenin canlanması için, sanayileşmiş ülkelerde büyümenin yüzde 3’e hızla ulaşması gerektiği açıklandı. Raporda, bir çok gelişmekte olan ülke, dünya ticaretinde payını artırırken dünya gelirindeki payını artıramıyorsa, küresel ticaret düzenini yeni baştan düşünmek gerektiği vurgulandı.

   
 
       
   
MSNBC News OECD: Canlanma gecikebilir
MSNBC News Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
MSNBC News Serdengeçti: Faiz düşüşü büyümeyi olumlu etkileyecek
MSNBC News Köhler: %3 büyümeye inanıyorum
MSNBC News BM: Zengin ülkeler bencil
MSNBC News Yabancı sermaye girişinde dipteyiz
MSNBC News AB: GSYİH bu yıl % 2.5 büyür
MSNBC News IMF: ABD büyümezse global ekonomi zayıflayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, iktisat, finans, ticaret ve kalkınma alanındaki politikalarda daha çok tutarlılık sağlanmadan, küreselleşmenin vaadlerinin havada kalacağı vurgulanırken; ABD tüketim harcamalarının 2001’de dünyada daralmaları önlediği, ancak 2002’de büyüme sağlamasının beklenemeyeceği ifade edildi.
       Raporun ayrıntılarını ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Somel açıklarken; Çin’in ihracat rekabetinden en çok etkilenecek ülkelerin, Doğu Asya’daki ikinci kuşak yeni sanayileşen ülkeler ile “Meksika ve Türkiye” gibi orta gelir düzeyindeki diğer gelişen piyasa ekonomileri olacağı kaydedildi.
       
BÜYÜME HIZ KESTİ
        2001 yılında dünya ekonomisinde büyümenin yavaşladığı, bu yavaşlamaya paralel dünya çapında büyüme 2000’de yüzde 3.8 iken, 2001’de yüzde 1.3 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, ABD’yi takiben gelişmiş ülke ekonomilerinin tümünde büyümenin yavaşladığı belirtildi.
       Önceki daralmalara kıyasla bu daralmanın, gelişmekte olan ülkelere daha çok yansıdığı belirtilen raporda, sanayileşmiş ülkelerdeki daralmayı gelişmekte olan ülkelere aktarmakta uluslararası ticaretin önemli etken olduğu ifade edildi. Gelişmekte olan ülkelerin 2000 yılında yüzde 14 artan ihracat hacimlerinin, 2001’de yüzde 1’den daha az arttığı, gelişmekte olan ülkelerin tümünde ise büyeminin 2000’de yüzde 5.4 iken, 2001’de yüzde 2.12’e gerilemesine dikkat çekildi.
       
ARJANTİN İBRET OLMALI
       Raporda, Arjantin’deki gelişmelere değinilirken, Arjantin tecrübesinin, “kalıcı istikrar sağlamak için iktisat politikalarını basit kurallara bağlayanlara ibret olması” gerektiği vurgulandı.
        Dünya ekonomisinin akıbetinin birçok yönden ABD ekonomisinin genişlemesinin gücüne bağlı kaldığına dikkat çekilen raporda, şimdiye kadar “tüketici güveninin düzelmesi ve istihdamda azalmanın durulması” sayesinde, beklenenden daha yüksek tüketim harcamalarının üretimdeki azalmayı durdurduğu ve genişleme başlangıcının işaretini verdiği kaydedildi.
       Avrupa ve Japonya’da iktisadi büyüme yavaş iken doların değeri yüksek kalırsa, ABD’nin büyüyen cari işlemler açığının, “bu ülkede korumacı baskıların artması tehlikesine ve büyük bir dolar devalüasyonuyla genel bir kur istikrarsızlık dönemi başlama tehlikesine” yol açabileceği vurgulanan raporda, gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve büyümenin canlanması için, sanayileşmiş ülkelerde büyümenin yüzde 3’e hızla ulaşması gerektiği belirtildi.
       
TİCARET SİSTEMİNDE SORUN ARTIYOR
       Dünya ticaret sistemindeki sıkıntıların arttığına da dikkat çekilirken, Rapora göre 225 mamul incelendikten sonra 1980-1998 arasında en hızlı büyüyen (dinamik) piyasaların, teknoloji-yoğun ve vasıflı emek-yoğun mamullerden oluştuğu saptandı. Bunların aynı zamanda emek verim artışının en yüksek olduğu mamullerden oluştuğuna dikkat çekilen raporda, ticarette endişe veren belirtilere de değinildi.
       Birkaç büyük nüfuslu ve düşük gelirli ülkenin dünya ticaretine açılması sonucu, dünya ticaretinde üretim yapan toplam işgücünde düşük vasıflı işçilerin payının arttığına dikkat çekilen raporda, halen dünyada ihraç ürünleri üreten 10 işçiden 7’sinin düşük vasıflı olduğu belirtildi.
       Rapora göre, artan sayıda gelişmekte olan ülkelerin ihracata dayalı büyüme stratejisine yönelmesiyle, ticaret sistemindeki baskılardan en çok etkilenecek olanlar, orta gelirli Latin Amerika ve Asya ülkeleri olacak.
       
ALINMASI GEREKEN 3 TEDBİR
       Ayrıca gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaret sisteminden daha fazla yararlanması için tedbir alınması gereken üç tedbir saptanırken, bunlardan birincisi “gelişmiş ülkelerin daha yüksek büyüme oranları gerçekleştirmesi ve piyasaların emek-yoğun mamullere daha çok açılması” olarak özetlendi.
       İkinci tedbirin, orta gelirli gelişmekte olan ülkelere daha çok finansman imkanları ve teknoloji arzı gereksiniminin karşılanması olduğu belirtilen rapora göre, “iktisadi büyümenin daha büyük ölçüde yurt içi pazarın genişlemesi ve bölgesel pazarlarla ticarete” dayanması ise 3. tedbir olarak kaydedildi.
       
ÇİN DÜNYA İHRACATININ %4’ÜNÜ YAPIYOR
       Çin’in önündeki fırsatlar ve güçlüklüklerin de değerlendirildiği raporda, son 10 yılı aşkın süre boyunca Çin’in mal ve hizmet ticaretinin, dünya ortalamasının iki misli hızla büyüdüğü ve Çin’in büyük ölçüde emek-yoğun mamullere dayalı olan ihracatının şu anda, dünya ihracatının toplam yüzde 4’ünü oluşturduğu vurgulandı. Düşük ücretlerin Çin’e uluslararası ihracatta sağladığı büyük rekabet avantajının, öteden beri hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde endişe uyandırdığı ve Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasıyla bu endişelerin arttığı ifade edilen raporda, verim farkları dikkat alındığında, Çin’in avantajının o kadar belirgin olmadığının anlaşıldığı anlatıldı.
       Raporda Çin’in giyim, ayakkabı gibi geleneksel emek-yoğun bazı mamullerde ve yüksek teknoloji içeren sektörlerin montaj sürecinde etkili rekabet gücünün devam edeceği belirtilirken, Çin’in ihracat rekabetinden en çok etkilenecek ülkelerin, Doğu Asyadaki ikinci kuşak yeni sanayileşen ülkeler ile “Meksika ve Türkiye” gibi orta gelir düzeyindeki diğer gelişen piyasa ekonomileri olacağı kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları