Home page
Haber Menüsü


2001 krizinin etkileri ‘bilinemiyor’
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bahçeli, DİE’nin en son 1994’te yaptığı Hane Halkı Gelir Dağılımı Anketi’nin 2001’de kriz nedeniyle yapılamadığını belirterek, “Krizin etkilerininin kesin derecesi bilinemediği için tahmin yapmak güç”dedi.
Ankara
AA
28 Nisan— Ekonomik kriz nedeniyle hane halkları tüketim harcamaları anketi geçen yıl yapılamadığı için, krizin etkilerinin henüz bilinmemiyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Zeki Çelik’in konuya ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlarken; Devlet İstatistik Enstitüsü’nün gelir dağılımıyla ilgili Hane Halkı Gelir Dağılımı Anketi’nin en son 1994 yılında yapıldığını hatırlatarak, 2001 Ocak ayında başlatılan yeni anketin krizle iptal edilmesinden ötürü etkilerin net olarak bilinmediğini kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Reformlar geri dönülmez nitelikte
MSNBC News Krizi atlatmak altı yıl alacak
MSNBC News Derviş: Uluslararası bir krize karşı önlem paketi hazırladık
MSNBC News Tofaş: Kriz Haziran'dan sonra aşılır
MSNBC News Krizler, milli gelirin üçe katlanmasını önledi
MSNBC News Krizin büyümeye faturası: yüzde -9.4
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bahçeli, yaptığı açıklamada, kriz yılında yapılan anketin politika oluşturma bağlamında orta vadeli öngörü sağlama özelliği bir hayli zayıf olması nedeniyle ankete çıkan hane halklarının beyanlarında da ciddi sapmalar görülebileceğini bildirdi. Bahçeli, şöyle devam etti:
       “Nitekim, 2001 yılında uygulanmaya başlanan, ancak 3 ay sonra iptal edilen anket çalışmasının iptal gerekçesini, hane halklarının beyanlarında ortaya çıkan güvenirlik sorunu oluşturmuştur. Bir başka deyişle kriz nedeniyle hane halklarından kendi durumlarına ilişkin sağlıklı bilgiler elde edilememiştir. DİE bu yıl yeni bir gelir dağılımı araştırması başlatmıştır. Sonuçları ancak gelecek yıl içinde açıklanması beklenen bu çalışmanın günümüze ilişkin verileri henüz elde edilme aşamasındadır.”
       
1994’TEN BU YANA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ
        Bahçeli, son anket çalışmasının yapıldığı 1994 yılının da bir kriz dönemine rastladığını belirterek, bu tarihten sonra Türkiye’nin ekonomik ve sosyal politikalarında önemli yapısal değişmeler olduğunu ve yeni krizler yaşandığını dile getirdi. Devlet Bahçeli, şunları kaydetti:
        “Sözkonusu bu krizlerin en son 1994 yılında tespit edilmiş olan gelir dağılımı yapısında da önemli değişmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Bu değişimin niteliği konusunda Türkiye’de güncel ve bütünsel bir araştırma bulunmadığından, bu alanda mevcut durumu ortaya koyacak değerlendirmeler de yapılamamaktadır.
        Türkiye’de 1990’larda daha belirgin hale gelen gelir eşitsizliği, özellikle 2001 yılında yaşanan ciddi ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan refah kaybı ile birlikte tüm hane halkları üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkiler yaratmıştır. Ancak, bu etkilerin kesin derecesi ve yönü henüz bilinmediği için gelir dağılımının yapısı ile ilgili bir tahminde bulunmak son derece güçtür.” DİE’nin anket çalışmalarına 1 Ocak 2002 tarihinde başlamış ve ilk döneminin 31 Mart’ta tamamlanacağı açıklanmıştı. Ülke genelindeki verilerin değerlendirilmesinin yaklaşık 2 yıl sürmesi ve maliyetinin de 2 trilyon lirayı bulması bekleniyor.
       
BEŞ AYRI GELİR GRUBU
        Araştırmada, ülke nüfusu gelir gruplarına göre yüzde 20’li beş temel parçaya ayrılıyor. Bu beş grubun ülke gelirinin ne kadarını aldığını görebilmek için de araştırmanın yapıldığı yıl, ülkede yaratılan toplam kullanılabilir gelir bu nüfus parçalarına göre gruplandırılıyor.
        DİE’nin 1994 yılı araştırmasına göre gelir büyüklüklerine göre en düşükten en yükseğe göre sıralandığında, en yüksek gelir grubundakilerin yüzde 20’si, toplam kullanılabilir gelirin yüzde 54.9’unu aldığı saptanmıştı. Bu oran, kentlerdeki hanelerde yüzde 57.2’ye çıkarken, kırsal kesimdeki en yüksek gelir grubundaki yüzde 20 hanenin gelirden aldığı pay yüzde 47.7 düzeyinde kalıyor.
        Araştırma sonuçlarına göre en düşük gelire sahip olanların içinde ilk yüzde 20’lik grup ise Türkiye kullanabilir gelirinden yüzde 4.9 pay alıyor. Bu oran, kentsel kesimde yüzde 4.8, kırsal kesimde yüzde 5.6 düzeyinde.
        Ankete göre, gelir durumuna göre ikinci yüzde 20’lik grubu oluşturan hane halkları, kullanılabilir gelirin yüzde 8.6’sını, üçüncü yüzde 20’lik grup yüzde 12.6’sını, dördüncü yüzde 20’lik grup ise kullanılabilir gelirin yüzde 19’unu alıyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları