Home page
Haber Menüsü


Sabancı Holding Başkanı Sakıp Sabancı
Sabancı’dan hükümete sert eleştiri
İstanbul’da başlayan “Dünya-Türk İşadamları 4’üncü Kurultayı”nın açılışı, işadamı Sakıp Sabancı ile Devlet Bakanı Karakoyunlu’nun karşılıklı eleştirilerine sahne oldu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, ikinci Türkiye’nin doğmakta olduğunu söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    25 Nisan—  Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, hükümeti “Avrupa Birliği ve yabancı sermaye” konusunda eleştiri yağmuruna tuttu. Sabancı’nın sözlerine yanıt veren Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ise,”devlet ve özel sektör birbirine güvenmiyor” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Sabancı'nın 2001 satış geliri 11.5 milyar $
MSNBC News Sabancı: Genç yüzlere fırsat verilsin
MSNBC News Sabancı 120 trilyon lira net kar etti
MSNBC News Sabancı: Dolardaki düşüşün nedenlerinden biri spekülasyon
MSNBC News Sabancı: Umudun kalıcı olması gerekli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşadamı Sabancı daha önce 3 dönem başkanlığını yürütüğü kurultaydaki açılış konuşmasına, “Bu sitem yüklü” sözlerle başladı. Sabancı, üretim için yabancı sermaye, yabancı sermaye için de “güven ortamının” gerekli olduğunu söyledi.
       Türk yatırımcıların yurtdışına yöneldiğini hatırlatan Sabancı, sermaye gelmeyişinin nedenini de kendine özgü üslubuyla açıkladı:
       “Yabancı sermaye niye mi gelmez. Ahmet, Mehmet giderse; George gelir mi?”
       Sabancı Türkiye’nin AB üyeliğini isteyip istemediğinin de net olmadığını iddia etti.
       Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili olarak da; Türkiye’nin 200 milyar dolar borcu bulunduğunu belirterek, “Bir elimizde 200 milyar dolar var, öbür elimizde ne var? Üçün biri var be...” ifadesini kullandı.
       
KARAKOYUNLU: GÜVEN EKSİKLİĞİ BÜYÜK
       Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu da, Sabancı’nın eleştirilerini yanıtladığı konuşmasında, özel sektör ve devlet arasındaki güven eksikliğine dikkat çekti. Karakoyunlu, “Devlet özel sektöre güvenmiyor. Özel sektör de devleti eleştiriyor” dedi.
       Karakoyunlu, Sabancı’nın eleştirilerine de yanıtlarken, “Herhangi bir yerde bir konuşma zemini sunulduğunda mutlaka şikayetamiz üslupla bir yere varılır mı? Bu düşünceyle sonuca ulaşılır mı?” dedi.
       
BAYAR’LAR GÜNDEME GELMELİ
       Sabancı, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken, siyasette arayışların devam etmesi gerektiğini belirterek, “Bayar’lar gündeme gelmeli. Bugünlerde de yeni birilerinin çıkması zarurettir” dedi.
       “Siyasette yeni isimler var. Bayar geldi” diyen bir gazeteciye Sabancı, “Arayışlar devam etmeli. Bayar’lar gündeme gelmeli. Mutlaka birgün, nasıl ki birgün Menderes çıkmıştı, birgün Demirel çıkmıştı, Turgut Özal çıkmıştı, başkaları değerli insanlar çıkmıştı, bugünlerde de yeni birilerinin çıkması zarurettir” dedi. Sabancı, bir başka soru üzerine de, “Bu kaderden ayrılacağız, yeniden kalkınma trenine bineceğiz” dedi.
       
HİSARCIKLIOĞLU: İKİNCİ TÜRKİYE DOĞUYOR
       Kurultay’da bir konuşma yapan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, yurtdışında çeşitli ülkelerde yatırım yapan işadamlarını Türkiye’ye davet etti. Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerinin gerek yaptıkları ciro, gerekse istihdam ettikleri kişi itibariyle hızlı bir ilerleme gösterdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:
       “Yanlızca Avrupa’da faaliyet gösteren yaklaşık 55 bin girişimcimizin 2010 yılında 100 bine çıkacağı, istihdam edecekleri eleman sayısının ise yine aynı dönemde 400 binden 850 bine ulaşacağı ve toplam cirolarının ise 30 milyar dolardan 120 milyar dolara çıkacağı öngörülmektedir.
       Sadece Avrupa’da 8-10 yıl içinde ikinci bir Türkiye doğması ihtimali vardır ve bu potansiyel dikkate alınmalıdır. Bugün Türk dönercileri Almanya’da dünya devi Mc Donald’s’ı geçmişlerdir. Bunu da Batı’nın merkezinde Batı’nın alışkın olduğu tüketim kalıplarını değiştirerek yapmışlardır.”
       Dünyanın çeşitli coğrafyalarında iş yapmakta olan tüm işadamlarını, Türkiye’ye yatırım yapmaya davet eden Hisarcıklıoğlu, “Çağımızın misyonerleri, artık ticari misyonerlerdir. İşte sizler, Türkiye’nin dünyanın dörtbir yanındaki misyonerlerisiniz” şeklinde konuştu.
       
PROGRAMIN BAŞARISIZ AYAĞI BÜYÜME
       Hisarcıklıoğlu, uygulanan ekonomik programının başarısız olan en büyük ayağının, büyüme olduğunu da söyledi. Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şunları söyledi:
       “İşadamlarının hepsi birer misyoner. Türkiye’nin gelişiminde dünyadaki Türk işadamlarının Türkiye’ye, Türkiye’nin de onlara çok büyük katkı sağlaması lazım. Bu sinerjinin yaratılması için kurultaylar yapılıyor. Bu sinerjinin artarak devam edeceği ümidindeyiz.”
       Eksi büyümeyle geçen beşinci çeyreğe gelindiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu; “Büyüme başlamadan yatırımların olması, 2 milyon işini kaybetmiş kişiye iş bulunması mümkün değil. Programın başarısız olan en büyük ayağı büyüme. Yanlış anlaşılmasın. Büyüme deyince enflasyon artışını talep ediyormuşuz gibi değerlendirilmesin. Hem enflasyonla mücadele etmek zorundayız hem de büyümeye geçmek durumundayız” dedi.
       
TÜZMEN: YÖNETİME TALİP OLMANIZ GEREKİR
       Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de, kurultayda yaptığı konuşmada, dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Türk işadamlarına seslenirken, “Sizlerin ülkelerinizde sadece işadamı olması yetersiz. Soydaşlarımız olarak yönetime talip olmanız gerekir. Çocuklarınız politikaya girmelidir” dedi.
       Tüzmen, 11 Eylül eyleminin tüm globalleşme sürecini ve herkesi hedef alan bir eylem olduğunu vurgularken, kalıcı ticaretin, kalıcı barış için en önemli etken olduğunu kaydetti. Kürşad Tüzmen, güçlü bir Türkiye’nin bölgede denge ülke konumuna geleceğini, bunun tarihin verdiği bir misyon olduğunu ve bu görevden kaçınılmaması gerektiğini söyledi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları