Home page
Haber Menüsü


Petrolcüler yüksek fiyattan dertli
Petrol Şurası’nın gündemine yüksek benzin fiyatları damgasını vurdu. Akaryakıt üreticileri, yüksek fiyatların indirilmesini isterken, Devlet Bakanı Keçeciler, petrol sektörünün daha fazla korunmayı hakettiğini söyledi.
Ankara
AA
25 Nisan— Akaryakıt üreticisi ve dağıtım firmaları yöneticileri, Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası’nın düzenlediği 4. Petrol Şurası’nda, kâr payı azlığı ve petrol fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hükümete sert eleştiriler yöneltti. Devlet Bakanı Keçeciler, devletin petrol sektörüne teşekkür etmesi gerektiğini vurgularken, “devletin toplayacağı vergiler, bayiler aracılığı ile toplanmaktadır. Bu nedenle, bundan daha fazla korunması gereken sektör var mıdır?” diye sordu.

   
 
       
   
MSNBC News Akaryakıt sektörü tepkili: Pompalar kapanabilir...
MSNBC News Benzinde düşüş canlanma getirecek
MSNBC News Çakan: Akaryakıt dağıtım payı sabitlendi
MSNBC News Aytemiz: Bayiler istasyon kapatmak istiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KEÇECİLER: SEKTÖR DAHA FAZLA KORUNMALI
       Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, devletin petrol sektörüne teşekkür etmesi gerektiğini vurgularken, “devletin toplayacağı vergiler, bayiler aracılığı ile toplanmaktadır. Bu nedenle, bundan daha fazla korunması gereken sektör var mıdır?” diye sordu. Keçeciler, petrol sektörünü “altın yumurtlayan” sektör olarak nitelerken, rahatsız edilmemesi gerektiğini bildirdi. “Petrol sektörü, aslında çok sağlam temeller üzerine kurulmuş sağlıklı bir yapıya sahiptir. Devletin toplayacağı vergiler, bayiler aracılığı ile toplanmaktadır. Bu nedenle bundan daha fazla korunması gereken sektör var mıdır? Petrol sektörünü koruyacağız” diyen Keçeciler, Türkiye’nin enerji köprüsü olacağını bildirdi.
       OECD ülkelerinde ithal petrole olan bağımlılığın günümüzde yüzde 58 iken, oranın gelecek yıllarda yüzde 70’e ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Keçeciler, petrol ve doğalgaz yatakları ile avrupa arasında bulunan Türkiye’nin, gelecekte enerji köprüsü haline geleceğini vurguladı. Keçeciler, “bu yönüyle mesele değerlendirildiğinde, Türkiye ülke içindeki mevcut rezervlerin değerlendirilmesi ve yeni yatakların bulunmasına dönük çalışmaları yanında, ihtiyaç duyacağı ithale dayalı enerjinin temini hususunda stratejilerini belirlemeli, bu yönde çalışmalarını sürdürmelidir” dedi.
       
TUNCER: AKARYAKIT PAHALI SATILIYOR
       Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer de, akaryakıta olan talepteki düşüşün 2002 yılının ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirterek, Mart sonu itibariyle benzin talebinde yüzde 12, motorinde ise yüzde 8 daralma görüldüğünü söyledi. Tuncer, akaryakıt sektöründe çok uzun yıllardır çözüm bekleyen sınır ticareti, sektördeki disiplinsizlik, haksız rekabet, ön izinler, istasyon adetindeki enflasyon, yaptırımların zayıflığı gibi sorunların kronik bir hal aldığını kaydetti.
       Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin sektörü olumsuz şekilde etkilediğini ifade etti. Tuncer, krizden bu yana benzin talebi yüzde 11 daralırken, her yıl yüzde 4-5 büyüyen motorin talebinde de ancak yüzde 1’lik bir büyüme gerçekleştiğini vurguladı.
       Bir yandan satışlarda yaşanan düşüş, diğer taraftan artan fiyatlar ve dağıtım kuruluşlarıyla bayilerin artan işletme sermaye gereksinmelerine karşılık erozyona uğrayan kar marjlarının sektörün bugün en önemli sorunu haline geldiğini dile getiren Tuncer, şöyle devam etti: “Otomatik fiyatlandırma ile pompa fiyatlarının uluslararası fiyatlara bağlı olarak artması veya indirilmesi gerekirken, maalesef bu uygulamanın kısa bir sürede delindiğini ve fiyatların bir kaç istisna dışında devamlı olarak yukarı doğru ayarlandığını gördük. Bunun da en önemli nedeni, diğer vergilerin toplanmasında karşılaşılan zorluklar yanında adeta bir vergi tahsildarı görevi üstlenen akaryakıt dağıtım şirketleri vasıtasıyla akaryakıttan elde edilen vergi ve fonun kolayca tahsil edilmesidir. Son ekonomik krizi takiben hızla artan akaryakıt fiyatları nedeniyle Türkiye, bugün Avrupa’da akaryakıtın en pahalı satıldığı bir ülke haline geldi.”
       
DANIŞ: KÖRFEZ’DE RAFİNAJ KAPASİTESİ ARTACAK
       Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış da, yaptığı konuşmada, “Körfez petrokimya rafineri tesislerinde,en geç 2007’de, yıllık 8-10 milyon ton kapasiteli yeni bir rafinerinin devreye alınması zorunlu olacak” dedi. Danış, “Hedefimiz, şirketimizde kamu payı yüzde 50’nin altına düştükten sonra, sadece petrol rafinaj alanında değil, petro kimya, enerji üretim, doğalgaz ve gerektiğinde dikey yapılanma alanlarında yerimizi almaktır” dedi.
       Ürün açıkları öncelikle Marmara bölgesinde oluşacağından, en geç 2007 yılında, 8-10 milyon ton yıl kapasiteli körfez petro kimya rafineri tesislerinde yeni bir rafinerinin devreye alınmasının zorunlu olacağını ifade eden Danış, bu rafinerinin dünyanın en modern rafinerilerinden biri olacağını kaydetti.
       2002 yılında petrol ürünleri ihracatının 500 milyon dolara varacağını ve önümüzdeki yıllarda da en az 3-4 milyon ton ürün ihracatı planlandığını vurgulayan Danış “Hedefimiz, şirketimizde kamu payı yüzde 50’nin altına düştükten sonra, sadece petrol rafinaj alanında değil, petro kimya, enerji üretim, doğalgaz ve gerektiğinde dikey yapılanma alanlarında yerimizi almaktır” dedi.
       
AYTEMİZ: FİYATLARDA MÜDAHALEDEN ÇIKILMALI
       Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz de, akaryakıt fiyatlarının ayarlanmasında, devlet müdahalesinden çıkılması gerektiğini ve bunun altyapısının hazır olduğunu söyledi. Aytemiz, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin petrole olan bağımlılığı nedeniyle, uluslararası piyasadaki en ufak bir kıpırdanmanın bile Türkiye’yi yakından ilgilendiğine dikkati çekti.
       Türkiye’de akaryakıt bayilerinin çalışamaz hale geldiğini savunan Aytemiz, akaryakıt bayilerinin içinde bulunduğu durumun, sadece kendilerini değil 65 milyon insanı da ilgilendirdiğini vurguladı.
       Akaryakıt üzerinden vergi almanın Hazine ve Maliye açısından en kolay yöntem olduğunu söyleyen Aytemiz, akaryakıt bayilerinde 1 cent’in çok görüldüğünü bildirdi. Bir akaryakıt bayisinin kuruluşunun maliyetinin bayi büyüklüğüne göre 500 milyar lira ile 1 ktrilyon lira arasında değiştiğini anlatan Aytemiz, işletme maliyetinin ise 150 milyar lira olduğunu söyledi.
       Akaryakıt bayilerinin şu anda sıfır karla çalıştığını öne süren Aytemiz, devlet bütçe gelirlerinin 1/5’inin akaryakıt bayileri tarafından sağlandığını vurguladı.
       
Siyasetçiler hükümeti eleştirdi
       Bu arada, Petrol Şurası, muhalefet liderlerinin yoğun eleştirilerine sahne oldu. Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Tansu Çiller, Türkiye’de yaşanan krizin Türkiye’yi borçlandırdığını, vergi toplayamayan Hükümetin girdi fiyatlarını yükseltmeye yöneldiğini belirterek, “Türkiye bir kısır döngünün içinde, biz buna yönetim krizi diyoruz” dedi. Çiller, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin borç stokunun milli gelire oranının yüzde 48’den yüzde 118’e ulaştığına işaret ederken, yatırım yapılmadığını, alınan borçların da bankacılık kesimi aracılığıyla tekrar dışarı çıkarıldığını öne sürdü.
       Bu borcun geri ödenmesi gerektiğine işaret eden Çiller, bunun için de üretim ve ihracatın artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Çiller, kamu finansman açığının yüzde 43’e kadar yükseldiğini, devletin küçültülmesi gerekirken alınan 289 bin kadroyla devletin büyüyerek kamu açığının artmasında etkisinin olduğunu bildirdi. Çiller, “Türkiye’nin Mavi Akım’la sadece Rusya’ya bağlanması doğru değildir. Türmenistan 35-40 dolara vereceğini belirtirken, Türkiye’nin Rusya’dan 120 dolara kadar çıkabilecek şekilde gaz alması rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.
       Erdoğan ve Kutan
       AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, hükümetin ekonomi politikalarını eliştirerek, hükümetin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) taahhütleri çerçevesinde akaryakıta yaptığı sürekli ve yüksek zamlar ile dar gelirli vatandaşı cezalandırdığını belirterek, “IMF amir, Hükümet memur” dedi.
       Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan da, ham petrol ve petrol ürünleri piyasasını düzenleyen yeni Petrol Piyasası yasa taslağının yakında Meclis’e sunulacağını dikkat çekerken, “getirilen bu yasa teklifiyle TPAO’nun ürettiği ham petrolün pazarlanması çok zor olacak, TPAO neredeyse yok olma ile yüz yüze kalacaktır” dedi. Kutan, TPAO’nun riski az ve karlı olan rafinaj, taşıma ve pazarlama alanlarından uzaklaştırıldığını kaydetti.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları