Home page
Haber Menüsü


Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış
 
Benzinde düşüş canlanma getirecek
 
Tüpraş Genel Müdürü Danış, benzin fiyatlarının Avrupa ortalamalarının yüzde 15 düşmesi halinde, ekonomik canlanmanın olumlu etkileceğini kaydetti.
 
Ankara
AA
 
24 Nisan—  Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüsamettin Danış, benzin fiyatlarının Avrupa ortalamalarının yüzde 10-15 altında kalması halinde ekonomik canlanmanın artacağını söyledi. Danış, 4. Petrol Şurası’ndaki konuşmasında, kurşunsuz benzinde rafineri payının yüzde 20.6 olduğunu kaydederek, KDV’nin payının yüzde 80’e yaklaştığını kaydetti. Bu arada, Petkim Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer de, kardan alınan paylarda, kazanılmış hakların geri alındığını kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News Aytemiz: Bayiler istasyon kapatmak istiyor
MSNBC News AB'den enerji reformlarına destek
MSNBC News DSİ, barajların işletmesine talip
MSNBC News Enerji sektörü yeniden yapılanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Danış, akaryakıt fiyatlarının, Avrupa ortalama fiyatlarının yüzde 10-15 altında olması gerektiğini söylerken, Türkiye’nin ham petrol ve ürünlerine ödeyeceği döviz miktarının 2002’de 5 milyar dolar, 2010’da ise 10 milyar dolar dolayında öngörüldüğünü bildirdi.
       Türkiye’de petrol ürünleri tüketimindeki artışın, ekonominin canlılığı, fiyatlar ile yakından ilgili olduğuna işaret eden Danış, “Türkiye’de uygulanan fiyatların, Avrupa ortalama fiyatlarının yüzde 10-15 altında olması halinde, ekonomik canlanma artacaktır” şeklinde konuştu.
       
RAFİNERİ PAYI YÜZDE 20.6
       Akaryakıt fiyatlandırmasında rafineri payı konusunda da bilgi veren Danış, “13 Nisan 2002 fiyatlarıyla kurşunsuz benzin pompa fiyatının içindeki rafineri payı, sadece yüzde 20.6’dır. Kalan yüzde 79.4’ü ATV, KDV ve bayi dağıtım payıdır” dedi. Danış, benzin ve motorin satış fiyatları konusunda ise şöyle konuştu:
       “Türkiye’de kurşunsuz benzin rafineri satış fiyatı, Avrupa ortalamasından çok düşük olmasına rağmen ve kurşunsuz benzin tüketiminin teşvik edilmesi beklenirken, kurşunsuz benzin pompa fiyatları, Avrupa ortalamasının yüzde 19 üzerindedir. Motorin pompa fiyatının içinde rafineri satış fiyatının yüzde 23.4 olduğu görülmektedir. Kalan yüzde 76.6’sı, sırasıyla, ATV yüzde 51.5, KDV yüzde 15.3, dağıtım ve bayi payı ise yüzde 8.9 olarak yer almaktadır. Türkiye’de motorin rafineri çıkış fiyatı, Avrupa ortalamasına göre yine çok ucuz, ancak pompa fiyatları yüzde 2 daha yüksektir.”
       
TÜKETİM YÜZDE 2 ARTIŞ GÖSTERECEK
       2001’de 3.1 milyar ton olan dünya ham petrol arzının 2005’te 4.2 milyar ton, 2010’a ise 4.7 milyar ton olacağının tahmin edildiğini belirten Danış, dünya tüketiminin de aynı paralelde olacağını, tüketimin 2001-2005 arasında yüzde 1.9, 2005-2020 arasında da yüzde 2.2 artacağının öngörüldüğünü kaydetti.
       Danış, petrolün varil fiyatının ise 2000 yılı sabit doları ile 2005 yılında 21.94 dolar, 2010 yılında 23.73 dolar, 2020 yılında 25.70 dolar olarak öngörüldüğünü belirtti.
       Türkiye’de rafineri yakıtları ile birlikte, 2010 yılında ham petrol tüketiminin 38 milyon ton olacağını kaydeden Danış, artışın sınırlı olmasındaki temel etkenin, LPG, fuel oil, kalorifer yakıtının doğal gaz ile ikamesi olduğunu, motorin, benzin, jet yakıtındaki tüketim artışının ise süreceğini söyledi.
       Danış, 2002 yılında petrol ürünleri ihracatının 500 milyon dolara ulaşacağını anlatırken, gelecek yıllarda en az 3-4 milyon ton ürün ihracatının planlandığını bildirdi.
       
TÜPRAŞ’TA HEDEF BÜYÜME
       TÜPRAŞ konusunda da bilgiler veren Danış, şirket olarak büyümeyi hedeflediklerini anlattı. Hüsamettin Danış, 2001 yılı değerleriyle 11 katrilyon lira ciro gerçekleştiğini, her ay 700-750 trilyon lira vergi ve fon gelirlerinin Türkiye hazinesine TÜPRAŞ tarafından gönderildiğini söyledi.
       Danış, 2002 yılında TÜPRAŞ’ın 23.5 milyon ton ham petrol işlemek suretiyle, ihraç edilecek ürünler ile birlikte 25 milyon tonun üzerinde ürün pazarlayarak, KDV hariç 21 katrilyon liranın üzerinde bir ciroya ulaşmasının öngörüldüğünü, 2004 yılı sonuna kadar da yeni rafineri hariç 700 milyon dolar tutarında yatırım harcamasının yapılacağını kaydetti.
       
TUNCER: KAZANILMIŞ HAKLAR GERİ ALINDI
Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer
       Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer de, yaptığı konuşmada, bayi ve dağıtım şirketlerinin kar marjının artırılması gereksinimine karşılık, 5 Nisan’da yayımlanan kararnameyle sektörün kazanılmış haklarını kaybettiğini söyledi.
       Tuncer, Türkiye’nin benzin ve motorin fiyatlarında, Avrupa’nın en pahalı ülkeleri arasına girdiğini söylerken; kararnameyle yapılan geriye dönük uygulamanın, hukuk prensiplerine aykırı olduğunu öne sürdü.
       
VERGİ YÜKÜNDE TÜRKİYE 2. SIRADA
       Diğer vergiler tahsil edilemediği ortamda, akaryakıt vergilerinin kolayca tahsil edilmesinden dolayı, Türkiye’nin akaryakıt vergi yükü bakımından İngiltere’den sonra ikinci sıraya yükseldiğini ifade eden PO Genel Müdürü Tuncer, şöyle konuştu:
        “Son bir yılda motorindeki vergi yükü, dolar bazında yüzde 103, benzinde yüzde 94 arttmıştır. Böylece Türkiye, benzin ve motorinde, Avrupa’nın en pahalı ülkeleri arasına girmiştir. 1 dolar 2 centlik kurşunsuz benzin fiyatıyla, Avrupa’da tüm ülkelerin önünde yer almaktadır” dedi. Tuncer, milli gelirin düşüklüğü nedeniyle, bunun Türk tüketicisine yapılmış bir haksızlık olduğunu da savundu.
       
BAYİLER VE DAĞITIM ŞİRKETLERİ DERTLİ
       Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci de, “Devletimiz 1 milyon 360 liraya çıkarttığı benzinin içinde 4 bin lira bulup bayisine veremedi” dedi.
       Ketenci, yaptığı konuşmada, “Türk Lirası ile oransal bir rakam yok mu? Dolar istemiyoruz, cent istemiyoruz. Onurlu, oransal bir para istiyoruz” diyen Ketenci, sorunlarını değişik zamanlarda devletin çeşitli kademelerine anlattıklarını kaydetti.
       Daha sonra, Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (Ader) Başkanı Fikret Öztürk de, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinden 7 kat daha fakir olmasına rağmen, benzini onlardan daha pahalıya tükettiğini söyledi.
       Enerji ve akaryakıt tüketimi düşerken, ekonomi ve refah seviyesi yükselen bir ülke olmadığını anlatan Öztürk, pazardaki daralmanın, benzinde yüzde 12, motorinde yüzde 7’yi bulduğuna işaret etti.
       Öztürk bu arada, bugüne kadar mecburi depo ve istasyon yatırımlarını gerçekleştirmeyen şirketlere bile dağıtım lisansı verilmesinin, haksız rekabet yarattığını kaydetti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları