Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: KDV’de tahsilat Mart’ta yüzde 145 arttı
Maliye Bakanı Sümer Oral, Mart ayında KDV tahsilatında yüzde 145’lik artış kaydedildiğini söyledi.
Ankara
AA
    15 Nisan—  Maliye Bakanı Sümer Oral, bu yılın Mart ayında dahilde alınan katma değer vergisinde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 145’lik bir tahsilat artışı sağlandığını bildirdi. Oral, Defterdarlar ve Gelirler Bölge Müdürleri çalışma toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, geçen ay, bütçe uygulama sonuçları açısından oldukça umut verici bir gelişme kaydedildiğini ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Oral: Önemli olan faiz dışı fazla hedefi
MSNBC News Oral: Esnafa kredi faizi %55 olacak
MSNBC News Oral: Mali afla ilgili hazırlık yok
MSNBC News İstanbul'da vergi tahakkuku %56 arttı
MSNBC News Vergide köklü değişiklikler geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mart ayında vergi gelirleri tahsilatında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81’lik artış olduğunu kaydeden Maliye Bakanı, üretim ve ekonomideki hareketlilik bakımından önem verilen KDV’de ise çok daha yüksek bir artışa uleşıldığını vurguladı. Oral, şöyle devam etti:
       “Dahilde alınan KDV’de yüzde 145’lik artış kaydedildi. İthalde alınan KDV’de de yüzde 123 artış sağlandı. Ocak-Mart döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre vergi gelirlerinde yüzde 66’lık bir artış görüldü. Burada yıllık hedef, yüzde 53.6 olarak alınmıştı. Ocak ve Şubat aylarında KDV’de düşük bir gelişme vardı. Şubat’da dahilde alınan KDV 400 küsur trilyon lirayken Mart ayında 1 katrilyon liranın üzerine çıktı. Bunu ekonomi bakımından fevkalade olumlu karşılamak gerekir.”
       Oral, bu yılın Mart ayında bütçenin 1 katrilyon 180 trilyon lira faiz dışı fazla verdiğini, yılın 3 aylık dönemindeki faiz dışı fazla miktarının ise 3 katrilyon 904 trilyon lira olarak gerçekleştiğini anlattı.
       Bütçede gelirlerin faiz dışı bütçe giderlerini karşılama oranının da, 3 ayda yüzde 135 olduğunu belirten Maliye Bakanı, “bütçe uygulamalarının olumlu çizgisi devam ediyor. Enflasyon, bütçe uygulamaları ve faiz ekonomideki olumlu gelişmeleri gösteren belirtilerdir” dedi.
       Oral bir soru üzerine, Mart ayı bütçe sonuçlarını “Hayli umut verici” olarak nitelerken, söz konusu rakamların ekonomideki kıpırdanmayı da ortaya koyduğunu vurguladı.
       
HEDEF VERGİYİ TABANA YAYMAK
        Maliye Bakanı Sümer Oral, bu yıl kayıt dışı ile mücadeleye özel bir önem verileceğini bildirdi ve “Mevcut mükelleflerin vergi yükünü arttırmak yerine azaltmak, vergiyi tabana yaymak temel hedefimizdir” dedi.
       Oral, Türkiye’nin 2002 yılına olumlu bir ortamda girdiğini vurguladı. Ekonomide sağlıklı bir büyümeye yönelik politik kararlılık da bulunduğunu kaydeden Oral, hem ekonomik hem de ulusal programın değişim ve gelişimi yakalamış bir Türkiye yaratmak olduğunu söyledi.
       Bütçe uygulamaları ve mali disiplinin ekonomik programın en önemli ayağını oluşturduğunu da anlatan Maliye Bakanı, dengeleri oturtarak, sağlıklı bir finansman yapısına sahip olmadan güçlü bir ekonomiye kavuşmanın da mümkün bulunmadığını ifade etti. Oral, bu çerçevede ekonomik istikrarı sağlayacak piyasa ekonomisine dönük yapısal reformları gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.
       
HESAP VEREN İDARE
        Maliye Bakanı Oral, önümüzdeki dönemin büyük sorumluluğunun Maliye teşkilatının omuzlarında olduğunu da vurguladığı konuşmasında, kamuda etkinliğin sağlanmasına dönük çalışmalara da değindi.
       Kamu hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesinin, kamu mali raporlarının konsolide edilmesinin ve mali saydamlığın sağlanmasının önemine işaret eden Oral, mali yönetim ve denetim alanında uluslararası kabul görmüş standartlar geliştirileceğini bildirdi. Performansa dayalı bütçeleme anlayışının yerleştirilmesi için 6 kuruluşta pilot uygulamaya başlandığını hatırlatan Oral, burada vatandaşın memnuniyetinin esas alınacağını kaydetti.
       Oral, Türkiye’nin 2003’den itibaren bütün kuruluşlarda tahakkuk bazlı muhasebe sistemine geçeceğini ve bu tür çalışmalarla hesap verebilen bir idare anlayışının egemen kılınacağını söyledi.
       Konuşmasında Emlak Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklere de dikkat çeken Oral, haksız ve adaletsiz rayiç değerlerin düzeltilmesi için 30 günlük bir süre tanındığını hatırlattı. Bu alanda vatandaşın mağduriyetinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Oral, Defterdarlara “Burada hepinize görev düşüyor. Biz de Ankara’dan izleyeceğiz. Haksız ve eşitlikten uzak uygulamalara imkan tanımayacağız. Haksız uygulamaların önüne mutlaka geçilecek” dedi.
       
ÖTV YENİ BİR VERGİ DEĞİL
       Maliye Bakanı Oral, özel tüketim vergisi düzenlemesi hakkında da açıklamalarda bulundu ve ÖTV’nin yeni bir vergi olmadığını söyledi.
       KDV matrahına tüm vergi, resim ve harçların dahil bulunduğunu anlatan Oral, “KDV matrahına ÖTV’nin dahil olması da yeni bir uygulama değil. Diğer ülkelerde de aynı prensip vardır. ÖTV ile toplanan 16 verginin büyük bölümü zaten KDV matrahı içinde. Bu düzenleme ile olmamış bir şey getirilmiyor” diye konuştu.
       Oral, konuşmasının son bölümünde Hazine arazisi satışlarına da değindi ve kamu kuruluşlarına tahsis edilmiş birçok taşınmazın tahsis amacına uygun kullanılmadığını, hatta bazı tahsisli taşınmazların ilgili kuruluşlarca unutulduğunu vurguladı. Maliye Bakanı, Defterdarlardan da özellikle metropollerde tescil dışı kalmış malların tescilini yapmalarını, satışı mümkün taşınmaz malları hemen ihaleye çıkarmalarını ve satış bedellerinde piyasa değerlerini dikkate almalarını istedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları