Home page
Haber Menüsü


Vergide köklü değişiklikler geliyor
Özel Tüketim Vergisi yanında, stopaj uygulamalarında değişikliklerle vergi sistemi sonbahardan itibaren yenilenecek. Stopaj oranlarında indirim yanında, enflasyondan arındırma olacak.
Ankara
AA
7 Nisan— Hükümet, vergi alanında ard arda köklü değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. İlk aşamada özel tüketim vergisi (ÖTV) ile sermaye olarak konulan paraların kaynağının sorulmamasına ilişkin yasal düzenleme hayata geçirilecek. 14 dolayında vergi ve fon kesintisini ÖTV adı altında toplayan Özel Tüketim Vergisi taslağı, bugünlerde Bakanlar Kurulu’nda ele alınıp, TBMM’ye sevkedilecek. Yeni düzenleme ile KDV’de yüzde 26 ve 40’lık tarifeler uygulamadan kalkarken, otomobilden yüzde 18 KDV’nin yanısıra, motor silindir hacimlerine göre yüzde 20 ile 40 arasında değişen oranlarda ÖTV alınacak. Buzdolabı, televizyon gibi ürünler de yüzde 7 ÖTV’ye tabi tutulacak.

   
 
       
   
MSNBC News Emlak Vergisi'nde değişiklik tamam
MSNBC News İstanbul'da vergi tahsilat hedefi 26 katrilyon
MSNBC News TOBB: Kriz sürüyor, vergi indirimi şart
MSNBC News Vergi kaçağına elektronik takip geliyor
MSNBC News Vergi gelirinin beşte biri ÖTV kalemlerinden
MSNBC News Oral: Mali afla ilgili hazırlık yok
MSNBC News Oral: ÖTV ek yük getirmeyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu dönemde ÖTV’nin yanısıra özellikle yurtdışında bulunan paraların Türkiye’ye getirilmesini amaçlayan bir başka düzenlemeye daha gidilecek. Bu düzenleme ile bankalar ve diğer şirketler dahil, sermaye olarak konulan paralar “Nereden Buldun”a tabi tutulmayacak.
       Bunun için 6 aydan az olmamak üzere bir süre tanınacak. Belirlenen süre içinde dışarıdan gelen ya da daha önce kayıtlarda gözükmeyen paraların sermaye olarak konulması durumunda bunların kaynağı sorulmayacak. Buradan hareketle bu tür paralar için vergi incelemesi yapılmayacak.
       
GELİR VERGİSİ ORANLARI DEĞİŞECEK
       Hükümet, IMF’ye de verilen taahhüt çerçevesinde Sonbaharda ise çok daha köklü bir vergi reformuna gidecek. En geç Ekim ayında TBMM’ye sevkedilmesi, 1 Ocak 2003’de ise uygulamaya sokulması planlanan pakette, gelir vergisi tarifelerinden, işçi ve memurun vergi iadesine, faiz gelirlerinin vergilemesinden muafiyet ve istisnaları sınırlamaya kadar pek çok husus yeralacak.
       İkinci vergi paketinde yeniden düzenlenmesi beklenen vergiler ile bu konuda düşünülen değişiklik önerileri şöyle:
       -Gelir vergisi: Tarife ve oranlar değişecek: Halen ücretliler için yüzde 15 ile yüzde 40, diğer gelir vergisi mükellefleri için de yüzde 20 ile 45 arasında uygulanan 2 ayrı vergi tarifesine son verilmesi üzerinde duruluyor. Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, tek tarifenin yüzde 20 ile 45 olarak uygulanması, ancak yüzde 10’luk fon payının kalkması görüşünü taşıyor. Bu ise halen vergi tarifesi yüzde 15’den başlayan işçi ve memurların vergi yükünün 5’er puan artması sonucunu yaratıyor.
       
İŞÇİ, MEMURUN VERGİ İADESİNE SON
       -2. ücretler beyan kapsamına girecek: Yeni düzenleme ile ikinci bir işverenden alınan ücretler için gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve bunlardan tarife uyarınca vergi alınması öngörülüyor.
       -Vergi iadesi: 1 Ocak 2003’den itibaren işçi ve memurlara vergi iadesi uygulamasının kaldırılması da yeni paketin bir diğer unsurunu oluşturuyor. Bu durumda, emeklilerde iade devam edecek, ancak işçi ve memurlar bu yıl topladıkları fatura ve fişler için 2003 yılı Ocak ayında son kez gider indirimi bildiriminde bulunacak. Vergi iadesinden doğan kaybın ise özel indirim oranlarında artış ya da başka bir formülle telafi edilmesi düşünülüyor.
       -Faiz gelirleri tümüyle beyanname kapsamına alınacak: Halen miktarı ne olursa olsun gelir vergisi beyannamesi verilmeyen mevduat faizi ve repo gelirleri de yeni yıldan itibaren beyanname kapsamına girecek. Böylece bütün rant gelirleri, gelir vergisi tarifesi uyarınca vergilenmiş olacak.
       -Stopaj oranları değişecek: Yasa gerektirmeyen, Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde bulunan bu alanda yapılacak düzenleme ile halen yüzde 1 ile yüzde 25 arasında değişen 6 ayrı stopaj oranı, teke düşürülecek. 3 ay vadeli mevduata da, döviz tevdiat hesabına da, repoya da, diğer gelir kalemlerine de tek stopaj uygulanacak. Aynı şekilde halen değişik kalemler altında 3 ayrı limit olarak uygulanan beyan sınırları da tek rakama dönüştürülecek.
       -Enflasyondan arındırma yöntemi değişecek: Türk Lirası faizin stopajına da enflasyondan arındırma gelecek. Maliyeciler, halen döviz tevdiat hesaplarında kur farkından değil, sadece faizden stopaj alındığına dikkat çekerek, şu açıklamada bulundular:
        “Döviz hesaplarında tasarruf sahibi kurdan da bir gelir elde ediyor. Ama sadece faiz vergilendiriliyor. Diğer yandan TL hesaplarında faizin tümünden stopaj kesiliyor. Türk Lirası mevduatın faizinin vergilendirilmesinde de enflasyondan arındırma düşünüyoruz. Bunun için 3 ay ve üstü hesapları baz alacağız. Yöntemi konusunda da bankacılarla oturup konuşacağız.”
       
İSTİSNALARA SINIRLAMA GELİYOR
       -İstisna ve muafiyetler daraltılacak: Öncelik de yatırım indirimi ile serbest bölgelerdeki vergi muafiyetlerine verilecek. Halen yüzde 40, 60, 75, 100 ve 200 oranlarının bulunduğu yatırım indiriminde tek orana geçilecek. Bu oran da yüzde 30 ile 40 arasında bir rakam olacak. Sistem otomatik işler hale gelecek. Teşvik belgesi kalkacak. Büyük vergi kaybına yolaçtığı belirtilen serbest bölgelerdeki vergi muafiyetleri de 1-2 istisna dışında kaldırılacak.
       -Diğer istisna ve muafiyetler de tek tek gözden geçirilecek. İrtibat bürolarında çalışanların gelir vergisi istisnası son bulacak.
       -Temettülerin vergilemesi: Kurum gelirlerinin vergi yükü düşürülecek. Bu çerçevede temettülerin vergilemesi yeniden düzenlenecek. Halen sadece kurumlar vergisi ödeniyor ve temettü dağıtılmıyorsa yüzde 33’lük bir vergi yükü oluşuyor. Kurumun ödediği verginin yanısıra, dağıtılan temettülerin vergilendirilmesi ile yüzde 66’ya ulaşan bir vergi yükü ile karşı karşıya kalınıyor. Yeni düzenlemede kar dağıtılmıyorsa vergi yükü yüzde 33’de kalacak. Ancak ortağa nakit para da, hisse senedi de verilse toplam vergi yükü yüzde 50’yi aşmayacak.
       -Enflasyon muhasebesi: Yeni yılda enflasyon muhasebesi de hayata geçirilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları