Home page
Haber Menüsü


 
Otomotivde canlanma Mayıs’tan sonra
 
TOFAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Antonio Bene, otomotiv sektöründe yaşanan talep daralmasını 100 milyon dolar yatırım yaparak ürettikleri yeni model ile aşmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Açıl Sezen/İstanbul
CNBC-E
 
10 Nisan—  Tofaş Otomobil Fabrikaları’nın yeni CEO’su Antonio Bene, otomotiv piyasasında satışların Nisan-Mayıs aylarından itibaren başlayacağını söyledi. CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Bene, Türk Lirası’ndaki değer kazancının ihracat açısından olumsuz olduğunu da belirtti. TOFAŞ’ın yeni modeli Albea’nın tanıtımında konuşan Bene, Türk ekonomisinde Mayıs ve Haziran aylarında tam bir iyileşme olacağını belirtti.

   
 
       
   
MSNBC News Otomobil satışları yüzde 78 düştü
MSNBC News Otomotiv ihracatı Mart'ta 'zıpladı'
MSNBC News Tofaş ve Toyota'da yönetim değişti
MSNBC News Tofaş, tüketiciye yakınlaşacak
MSNBC News Tofaş 'kuş' serisini sorguluyor
MSNBC News Koç: Yatırım yapacak güç kalmadı
MSNBC News Anadolu-Honda ortaklığı sona erdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Jan Nahum’un, Fiat Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesinin ardından Tofaş’ın CEO’luğuna getirilen Antonio Bene, otomotiv satışlarında Nisan-Mayıs aylarından itibaren artmasını beklediklerini söyledi.


       CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Bene, ilk üç ayki verilerin olumsuz olduğunu hatırlatarak, “Ancak Türkiye’de cemrenin düşmesi çok önemli. Cemrenin düşmesiyle birlikte otomotiv piyasasında satışların da artacağını düşünüyorum” dedi.
       
HEDEF YÜZDE 20 PAZAR PAYI
       Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğinin altını çizen Bene, devalüasyona birçok firmanın yüksek stokla yakalandığını, ancak kendilerinin burada hızlı hareket etmenin avantajlarını yaşadıklarını söyledi. Bene, “Biz de fiyat kırdık, ancak en azından diğer firmaların çok daha üzerinde bir performansla zararı minimize ettik” dedi.
       Yeni modellerle birlikte Fiat’ın Türk pazarında yüzde 20’lik bir paya ulaşmayı amaçlandığının altını çizen Bene, hedeflerinin Renault Clio’nun yüzde 10 civarındaki payının üzerine çıkmak olduğunu belirtti. Albea’nen Türk halkına yönelik bir model olduğunu belirten Bene, “Albea ile pazar payını artırmayı amaçlıyoruz. 100 milyon dolarlık dolarlık yatırım yaptık. Yüzde 10’lk bir pay bekliyoruz.” diye konuştu.
       
TL, İHRACATI ENGELLİYOR
       Bene, Türk Lirası’nın değer kazanmasının ihracatlarını olumsuz etkilediğini de hatırlatarak, “İki aydır bu yolda ciddi sıkıntı yaşadığımızı söyleyebilirim. Ancak mutlaka bir dengeye oturulacak. Türk insanının şu dönemde biraz güvene ihtiyacı var. Bunun için gerek faiz oranlarında gerekse kurlarda bir istikrara belirli bir süre içinde ulaşılacağını düşünüyorum” diye konuştu.
       
FAİZLER HALA YÜKSEK
       Antonio Bene, faiz oranlarının da şu an için çok yüksek olduğunu ve bu nedenle geçen yılki gibi kampanyaların bu yıl gerçekleşmeyeceğini belirterek, “Ancak faiz piyasasında da bazı iyileşmeler görüyoruz. Bunun bir süre sonra üretime de yansımasını bekliyoruz. Ama söylediğim gibi, her şeyden önce insanların güvenmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.
       
STRATEJİ FİYAT DEĞİL, ÜRÜN
       TOFAŞ’ın bundan sonraki süreçte fiyatlarıyla değil, ürünleriyle de ön plana çıkacağının altını çizen Bene, “Şu ana kadar fiyatlama konusunda istediğimiz istikrarı yakalayamadık. Bundan sonra Doblo’da başlattığımız konsepti diğer otomobillerde de uygulayacağız. Fiyat neyse o olacak. Müşteri bize geldiğinde pazarlık yapamayacak. Böylece fiyat istikrarını bozucu uygulamaların da önüne geçmiş olacağız” dedi.
       
VERGİLER MUTLAKA İNMELİ
       Türkiye’de vergilerin çok yüksek olduğunu ve bu konuda mutlak surette bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Bene, “Hem hükümetle hem de sektörden insanlarla her konuşmamızda bu konudaki düzenlemelerin gerekliliğini anlatıyoruz. Hükümet mutlaka otomotiv sektörünün üzerindeki vergi yükünü azaltması gerekiyor. Onların da bu konudaki görüşledi benzer, ama ekonominin gerçekleri her zaman bunlara imkan tanımıyor” diye konuştu.
       
YOLSUZLUK SORUNU AŞILIR
       Bir İtalyan olarak kendilerinin de ekonomik istikrarsızlık ve yolsuzluk gibi sorunlarla uzun yıllar boğuştuğunu hatırlatan Antoino Bene, bunların aşılabilmesi için de hem toplumsal uzlaşı hem de insanların güveninin gerekli olduğunu kaydetti. Bene, bu sorunların İtalya’da da uzun sürede çözülebildiğini, ancak Türkiye açısından bakıldığında çözülemeyecek sorunlar görmediğini ifade etti.
       
KRİZ AŞILACAK
       TOFAŞ olarak stratejilerinin ihracat ve bölgesel pazar olduğunu dikkat çeken Bene, Türk ekonomisinin yaşanan krizin ardından iyiye gittiğini belirtti. Bene, şunları söyledi:
       “Bu ülke krizi aşacak enerjiye sahip. Çalışkan ve yetenekli genç nüfus var. Şu anda yaşanan zorlu süreç aşılacak. Ben gelişmeleri cemre gibi görüyorum. Yani cemre baharı simgeler. Mayıs ya da haziran ayında iyileşme görmeye başlayacağız. Tam bir iyileşme olacak.”
       
YÖNETİCİ İHRAÇ EDİYORUZ
       Bene, uluslararası birçok şirketin Türkiye’deki yöneticilerini daha sonra merkezde üst düzey üst düzeye atadıklarını da belirtti ve “Jan Nahum bunlardan biri. Ben Türkiye’ye geldiğimde 35 İtalyan mühendis vardı. Şu anda sadece üçte biri var. Buradaki üretim kalitesi tüm Avrupa’dakiyle aynı. Onun için mümkün olduğu kadar Türk mühendislerini destekliyorum. Diyebilirim ki, Türkiye artık sadece otomobil değil, yönetici de ihraç ediyor” dedi.
       
PALİO’DA FİYAT 15-20 MİLYAR TL ARASINDA
       Yeni bir görünüme kavuşan Palio, 15.4 milyar lira ile 20.4 milyar lira arasında değişen fiyatlarla pazara sunuluyor. Yine Türkiye’de geliştirilen Palio’nun spor versiyonu, 1.6 motor hacmi ve 120 beygir gücündeki Palio Sporting ise 22 milyar 95 milyon liradan satılacak.
       Görünümü değişen Palio Weekend ise 17.3 milyar lira ile 23 milyar lira arasında değişen fiyatlara sahip bulunuyor. Yeni model Albea’nın fiyatları ise 16.4 milyar lira ile 21.9 milyar lira arasında değişen bir yelpazeye sahip.
       Palio’nun 1.2, 1.2 16V, 1.6 16V, 1.6 16V sporting motor seçenekleri bulunuyor. Palio Weekend ve Albea’da ise sporting motor seçeneği dışında diğer motor opsiyonları da sağlanabiliyor.
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları