Home page
Haber Menüsü


Petrol fiyatları düşüşte, OPEC bekleniyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, Irak’ın petrol ihracatının durdurulmasını bugün görüşmeyi planlıyor. Bu arada, İsrail’in Batı Şeria’daki 2 kentten çekilmesi fiyatların düşmesine yolaçtı.
Londra/Viyana
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    9 Nisan—  Irak’ın petrol ihracatını bir ay boyunca durduracağını açıklaması ardından, yükselişe geçen petrol fiyatları; İsrail’in Batı Şeria’daki iki kentten çekileceğini açıklamasıyla geriledi. Bu arada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün Irak’a yönelik tepkiyi değerlendirmek üzere bugün toplanması bekleniyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Irak petrol ihracatını kesti
MSNBC News Petroldeki artış Bush'u zorlayabilir
MSNBC News Bush'un uyarısı petrolü ucuzlattı
MSNBC News Petrol ambargosu mümkün görünmüyor
MSNBC News OPEC: Petrol ambargosu uygulanamaz
MSNBC News İsrail'e karşı petrol silahı önerisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İsrail’in Batı Şeria’daki iki kentten çekilmesinin ardından, petrol fiyatları düşüşe geçti. ABD’de Batı Teksas petrolünün varili, 40 sent değer kaybederek 26.14 dolara geriledi. Aynı petrolün varili, dün 33 sent yükseliş yaşamıştı.
       Londra’daki Brent türü Kuzey Denizi petrolü, dün, Irak’ın petrol ihracatını durdurması nedeniyle, varilde 1.01 dolarlık artışla 27.43 dolara çıkmıştı. Yatırımcılar, petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen, tedirginliğin devam ettiğini vurguluyorlar.
       
OPEC BUGÜN TOPLANABİLİR
       Bu arada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Irak’ın petrol ihracatını durdurması konusunu görüşmek üzere bugün toplanıp toplanmayacağı kesinlik kazanmadı.
       OPEC Genel Sekreteri Ali Rodriguez, Irak’ın kararını açıklamasının ardından, OPEC’in olağanüstü toplanıp toplanmayacağına, kendi aralarında görüştükten sonra karar vereceklerini açıkladı.
       Ancak Reuters’a konuşan bir OPEC delegesi ise, OPEC’in Irak’ın petrol ihracatını durdurmasıyla ilgili olarak toplanmayı planlamadıklarını açıkladı. OPEC delegesi, Irak’ın petrol ihracatını durdurmasını ciddiye almadıklarını ve üretimi arttırmayı düşünmediklerini söyledi.
       
IRAK: ÜRETİM ARTIŞI YAPILMAMALI
       Irak Petrol Bakanı Amir Muhammed Raşid de, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) üyelerinden üretimi artırmamalarını istediklerini bildirdi. Raşid, Reuters’e yaptığı açıklamada, “OPEC üyeleriyle temasa geçtik ve iki şey yapmalarını istedik; birincisi, bizi takip etmeleri anlamında bu tutumu desteklemelerini, ikincisi, en azından, Irak’ın kararını zayıflatacak her türlü hareketten kaçınmalarını ki, bu herhangi bir üretim artışından kaçınmaları anlamına geliyor” dedi.
       Raşid, diğer iki İslam petrol üreticisi ülke olan İran ve Libya’nın Irak’a benzer eyleme geçeceklerini ümid ettiklerini söyledi. Irak Petrol Bakanı Raşid, Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın Irak’tan kaynaklanan açığı kapatıp kapatmayacaklarına dair soruyu cevaplarken, hiç kimsenin üretimi artıracağını sanmadıklarını, onların da petrol ihracatını durdurmasını ümid ettiklerini söyledi.
       
AB KOMİSYONU DA TOPLANACAK
       Diğer yandan, Avrupa Birliği Komisyonu, Irak’ın petrol ihracatını durdurma kararının olası etkilerini görüşmek üzere, petrol uzmanlarını Perşembe günü toplantıya çağırdığını açıkladı.
       Komisyon sözcüsü, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Enerji Komiseri Loyola de Palacio’nun, petrol piyasasındaki son gelişmeleri ele almak üzere, üye ülkelerin petrol uzmanlarıyla teknik düzeyde bir toplantı yapacağını bildirdi. Sözcü, toplantıda petrol fiyatlarındaki son trendin ve olası önlemlerin görüşüleceğini kaydetti.
       Komisyon sözcüsü, petrol fiyatlarının 20 dolar düzeyinde olmasını tercih ettiklerini, ancak mevcut fiyatların kriz yaratacak düzeyde olmadığını da ifade etti.
       
RİYAD, AMBARGOYA KARŞI
       Bu arada, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi, Ortadoğu’daki krizin, dünya petrol arzını tehlikeye sokmayacağını bildirdi.
       Bakan Naimi, Suudi Arabistan gazetelerinde yer alan demecinde, ülkesinin, daha önceden açıkladığı petrol arzına sadık kaldığını ve şu anda dünya petrol arzını tehdit edebilecek hiç bir şey olmadığını kaydetti.
       Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El-Naimi, gerek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) gerekse Suudi Arabistan’ın, daha önceki krizlerde de petrol arzına sadık kalarak kendilerini kanıtladığını ifade etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları