Home page
Haber Menüsü


Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin
Irak petrol ihracatını kesti
Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak’ın tüm petrol ihracatını bir ay süreyle durdurduklarını açıkladı. Saddam Hüseyin, ‘Filistin halkını öldüren Siyonist katliam, Arap uluslarını hedef alıyor’ diye konuşurken, petrol fiyatları 27 doları aştı.
Bağdat/Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    8 Nisan—  Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak’ın, bir ay süreyle ya da İsrail, Filistin topraklarından çekilinceye kadar, Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri üzerinden yaptığı petrol ihracatını kestiğini açıkladı. Saddam Hüseyin’in, Başkanlık Sarayı’nda yaptığı ve televizyondan yayınlanan konuşmasında, petrol ihracatını durduracağını açıklaması; ham petrol fiyatlarının yüzde 5 artışla varil başına 27 doların üzerine çıkmasına neden oldu. Bu arada, Libya, Irak’ın bir ay süreyle petrol ihracatını durdurma çağrısına destek verdiğini, ancak bunun için bütün Arap ülkelerinin bu karara uyması gerektiğini duyurdu. Öte yandan, Botaş yetkilileri, Irak’ın arıza bildirmesi nedeniyle Yumurtalık’tan petrol yükleme işleminin durduğunu bildirirken; Tüpraş Genel Müdürü Danış, karardan Türkiye’nin etkilenmeyeceğini kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News Bush'un uyarısı petrolü ucuzlattı
MSNBC News Petrol ambargosu mümkün görünmüyor
MSNBC News OPEC: Petrol ambargosu uygulanamaz
MSNBC News İsrail'e karşı petrol silahı önerisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Saddam Hüseyin, ülkesinin bugün öğleden sonra Yumurtalık ve Basra’daki petrol boru hatları üzerinden yapılan petrol ihracatını durduracağını söyledi. Saddam Hüseyin, Devrim Komuta Konseyi, Baas Partisi liderliği ve kabinenin aldığı bu kararın 30 gün süreyle ya da İsrail Filistin topraklarından koşulsuz olarak çekilinceye kadar süreceğini bildirdi.
       
PETROL FİYATLARI TIRMANIŞTA
       Irak liderinin açıklaması sonrasında, Cuma gününü 25.99 dolardan tamamlayan Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı 1.4 dolarlık artışla 27.4 dolara yükseldi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yüzde 5’i buldu.
       Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Genel Sekreteri Ali Rodriguez, Irak’ın kararını yarınki toplantılarında ele alacaklarını bildirdi. Uzmanlar, Irak’ın dış piyasalardaki petrol ihracatının sınırlı olmasından ötürü, OPEC’in üretimi artırma olasılığının zayıf olduğunu kaydettiler. Günde 2 milyon varil petrol üreten Irak’ın petrol ihracatı, uluslararası petrol ticaretinin yüzde 4’ünü oluşturuyor.
       Bu arada, Botaş yetkilileri Irak’ın arıza bildirmesi nedeniyle saat 13:07’den itibaren Yumurtalık’tan petrol yüklemesinin durdurulduğunu bildirdi. Irak’ın Basra çıkışı olarak bilinen Mina El Bekr terminalinden sevkiyatı da durdurduğu öğrenildi.
       
‘ARAP DÜNYASI İMKANLARINI KULLANMALI’
       Saddam Hüseyin, ‘ABD ile Siyonistlein ortak girişimi olan Siyonist katliam Arap uluslarını hedef alıyor’ diye konuştu.
       ABD ve İsrail’i katliam yapmakla suçlayan Irak lideri, dünyanın bu katliama seyirci kaldığını söyledi. Saddam Hüseyin, ‘Arap dünyası elindeki imkanları kullanmadıkça güçsüz durumda kalır’ diye konuştu.
       Irak lideri Saddam Hüseyin, ‘Bütün Arap halklarının bu yönde karar almaları çağrısında bulunuyoruz’ diye konuştu.
       
LİBYA DA DESTEK VERDİ
       Libya da, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali devam ettiği sürece petrol üretimini durdurma kararına destek olacağını açıkladı.
       Libya resmi haber ajansının (JANA) yaptığı açıklamada, Libya’nın İran’ın İsrail’e karşı petrol boykotuna başvurma çağrısına uyacağı belirtildi.
       Açıklamada, bu tür bir adımın tüm Arap ve İslam petrol üreticileri tarafından desteklenmesi durumunda İsrail’in engellenmiş olacağı vurgulandı.
       Kuveyt de, Irak’ın çağrısını desteklemediğini belirtirken Cezayir Petrol Bakanı Şekib Halil ise, petrolü silah olarak kullanma fikrini desteklemediğini kaydetti. Rusya ve Norveç petrol bakanları ise, şimdilik petrol politikalarını gözden geçirmeyeceklerini belirttiler.
       
İRAN ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
       Bu hafta başında Irak, İsrail işgallerine karşı petrol silahını kullanmayı teklif etmişti. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Cuma günü yaptığı açıklamada, İslam ülkelerinden İsraille yakın ilişkiler içinde olan ülkelere bir ay boyunca petrol satmamasını istemişti. Haftasonunda Kahire’de yapılan Arap Birliği zirvesinin sonuç bildirgesinde bu konuda somut bir adım atılması yönünde karar yer almamıştı.
       
OPEC, KARARI CİDDİYE ALMADI
       Bu arada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Irak’ın petrol ihracatını durdurma kararını ciddiye almadığını duyurdu. Üst düzey bir OPEC yetkilisi tarafından yapılan açıklamada, Irak’ın bu kararıyla ilgili OPEC’in somut kanıt istediği ifade edidi. Irak’ın petrol ihracatını durdurmasının, piyasa için çok büyük bir kayıp olmadığını kaydeden yetkili ayrıca, OPEC’in, Irak petrolünü telafi etmek üzere üretimi arttırmayı planlamadığına da dikkat çekti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı suudi Arabistan, doğacak petrol ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu bildirdi.
       
TÜPRAŞ: TÜRKİYE ETKİLENMEYECEK
       Diğer yandan, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Irak’ın petrol ihracatını durdurma kararının, TÜPRAŞ ve Türkiye’yi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
       Danış, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin hampetrol ve petrol ürünleri ihtiyacını karşılayan TÜPRAŞ’ın, hampetrol ihtiyacını çok kaynaklı ikmal programı çerçevesinde sağladığını belirterek, Irak-Ceyhan hattından Kasım 2000’den itibaren hiç bir rafineriye hampetrol ikmali için yükleme yapılmadığını kaydetti.
       TÜPRAŞ’ın 2001 ve 2002 yılında yapılan anlaşmalar çerçevesinde hampetrol ihtiyacını, İran, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, Cezayir ve Rusya Federasyonu menşeli kaynaklardan temin edeceğini belirten Danış, açıklamasında “dolayısıyla Irak’ın 1 ay süreyle hampetrol ihtiyacını durdurma kararı almasının, TÜPRAŞ’ın ve ülkemiz akaryakıt ikmali açcısından herhangi bir olumsuzluk yaratması söz konusu değildir” ifadesine yer verdi.
       Danış, TÜPRAŞ’ın 2001’de 22.8 milyon ton hampetrol ithal ederek işlediğini, bu yıl ise 23.5 milyon ton hampetrol işlemeyi planladığını kaydetti.
       
İHRACAT GELİRLERİ AZALABİLİR
       Öte yandan, Irak’ın petrol ihracatını uzun süre durdurması halinde, petrol gelirlerindeki azalma nedeniyle Türkiye’nin bu ülkeye yönelik ihracatı azalabilecek. Konuyla ilgili bilgi veren uzmanlar, önceden Irak’ın Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımları kapsamında sattığı petrolün fiyatının satıştan önce açıklandığını belirterek, şu bilgiyi verdiler:
       “Ancak son 2-3 aydır, BM programı kapsamında petrol çekilişinde büyük düşüşler oldu. Çünkü, Irak’ın petrol fiyatları 1-1.5 ay geriden belirlenmeye başladı. Önceden Şubat’ta satılacak petrolün fiyatı Ocak’ta belirlenirdi. Şimdi Şubat’ta satılan petrolün fiyatı Mart’ta belirlenmeye başladı. Ve petrol fiyatları da yükseltildi. Fiyatın ne olacağını bilmediği için, alıcı ülkeler çekingen davranıyor. Dolayısıyla Irak petrolüne talep azaldı. Irak’ın gelirleri de düştü. Irak’ın petrol satışlarını uzun süre durdurması halinde, petrol gelirleri azalır. O zaman da BM kapsamındaki satışlar ve Türkiye’nin bu satışlar kapsamındaki ihracatı azalır.”
       Türkiye, BM yaptırımları kapsamında, bu ülkeye geçen yıl 700 milyon doların üzerinde satış yapmıştı. Irak’ın petrol gelirlerindeki azalmanın, Türk müteahhit ve işadamlarının bu ülkede takip ettikleri işlerin, projelerin sonuçlandırılmasını geciktirebileceği kaydediliyor. Diğer taraftan, Irak’ın petrol ihracatını durdurma kararından, iki ülke arasında yürütülen petrol karşılığı ticaretin olumsuz etkilenmesi beklenmiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları