Home page
Haber Menüsü


İşsizlik sigortası ödemeleri başladı
Çalışma Bakanı Okuyan, 48 yıllık bir rüyanın gerçekleştirildiğini belirterek; ödenmeye başlanan İşsizlik Sigortası’nın sosyal yardım niteliğinde olmadığını söyledi.
İstanbul
AA
29 Mart— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, İşsizlik Sigortası’nın uygulamaya konulmasıyla 48 yıllık bir rüyanın gerçekleştiğini belirterek, “Bir sosyal yardım değildir işsizlik sigortası. Adı üstünde işsizlik sigortasıdır, yardımı değildir. Sosyal yardım karşılıksızdır” dedi. İşsizlik sigortası almaya hak kazanan 5 bin 710 kişiyi temsilen 10 kişiye, The Marmara Oteli’nde düzenlenen törenle işsizlik sigortası ödeneğine ilişkin belgeleri verildi.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: İşsiz sayısı 2.3 milyonu aştı
MSNBC News Okuyan: İşsizlik oranı % 16.7
MSNBC News İSO: İş güvencesinde acele sorun yaratır
MSNBC News İşsizlik Sigortası uygulamaya giriyor
MSNBC News İşsizlik sigortasına başvurular başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Törende konuşan Okuyan, bugünün aynı zamanda hem hüznün, hem de umudun bir arada yaşandığı tarihi bir gün olduğunu belirterek, işsizlik sigortasını ilk uygulayan ülkenin İngiltere olduğunu hatırlattı. Bundan 90 yıl sonra Türkiye’de hayata geçirilen işsizlik sigortasının, bugün fiili olarak başladığını ifade eden Okuyan, Türk işçisinin Almanya’da ya da İngiltere’de çalışan kadar bu sigortayı hak ettiğini belirtti.
       
İŞ GÜVENCESİ DE ÇIKARILACAK
       Bu sigortanın 50 yıldır ülkenin gündeminde olduğunu hatırlatan Okuyan, işsizlik sigortasının beraberinde, sigortasız çalışmanın önlenmesi ve İş Güvencesi Yasası’nın temel hedef olduğunu kaydetti.
       Sigortasız çalışmanın önlenmesine ilişkin düzenlemelerin yapıldığını anlatan Okuyan, 50 yıllık bir tartışmanın haklı talebi olarak sadece iş güvencesinin kaldığını söyledi.
       Çalışma hayatında masanın işçi-işveren ve hükümetten oluşan üç tarafının var olduğunu ve sonuca ulaşabilmek için bu tarafların diyalogunun gerektiğine işaret eden Okuyan, kendisinin masanın her üç tarafında da bulunduğunu kaydetti.
       21 yıllık gazetecilik yaşamı süresince sigorta primlerinin ödenmediği dönemler olduğunu, sendikaya üye olduğu için işten çıkarıldığını da dile getiren Okuyan, bir dönem de işveren sıfatı taşıdığını, şimdi ise hükümet tarafında bulunduğunu bildirdi. Türkiye için doğrunun bulunmasında bir zihniyet değişikliğine gerek olduğunu dile getiren Okuyan, bu değişimde işsizlik sigortasının önemine değindi.
       
SOSYAL YARDIM DEĞİL
       İşsizlik sigortasının işsiz kalan kişinin sadece maaş alması değil, bir sağlık güvencesine kavuşması anlamını da taşıdığını vurgulayan Okuyan, “Bugün uygulamaya geçen sigortayla ilgili tartışmalar yapılabilir. Bu bir sigorta dalıdır. Bir sosyal yardım değildir işsizlik sigortası. Adı üstünde işsizlik sigortasıdır. İşsizlik yardımı değildir. Sosyal yardım karşılıksızdır” diye konuştu.
        Okuyan, ödenilen primler dikkate alınarak işsizlik sigortasının bağlandığını belirterek, bu konudaki dengelerin bozulmaması gerektiğini söyledi.
        Bağ-Kur’un kurulduktan 5 yıl sonra 200 bin kişiyi emekli ettiğini hatırlatan Okuyan, “Böyle yaparsanız 7 defa değil, 77 defa gidip gelirsiniz. Sonuçta bedelini biz öderiz. İstihdam, iç borç, dış borç, geleceğe olan ümidi kaybetmek olarak ödersiniz” dedi. Doğru söyleyenin dokuz köyden kovulduğunu da ifade eden Okuyan, 999 köyden kovulunsa da birilerinin doğruyu yapacağını belirtti.
       “Bugün 48 yıllık bir rüyanın gerçekleştirildiği bir törendeyiz” diyen Okuyan, İşsizlik Sigortası Fonu’nda 1 katrilyon 76 trilyonu nema geliri olmak üzere, 2 katrilyon 790 trilyon paranın var olduğunu, bugün uygulamaya bu parayla başlandığını söyledi.
       Okuyan, 9 öğretim üyesi tarafından hazırlanan başta 1475 sayılı İş Kanunu olmak üzere kanun taslaklarını da hatırlatarak, bunların çalışma hayatıyla ilgili, özellikle örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik olduğunu belirtti.
       İşsizlik sigortasının 50 yıldır düşünüldüğünü, İş Güvencesi Yasası’nın ise 50 yıldır tartışıldığına dikkat çeken Okuyan, “Enteresan bir ülkeyiz. İyi bir yasa sanki 50 yıldan önce çıkmaz” dedi.
       İş Güvencesi Yasası’na ilişkin eleştirilere de değinen Okuyan, yasanın işçinin olduğu kadar işverenin de haklarını koruduğunu bildirdi. Okuyan, yasa çıktığında bazı işverenlerin şimdi yaptığı gibi bir işçiyi 11 ay çalıştırıp, kıdem tazminatı vermemek için işten atamayacağını ya da sırf sendikaya üye oldu diye işten çıkaramayacağını söyledi.
       Bu tür örneklerin 50 yıldır yaşandığını ancak bundan sonra olmayacağını kaydeden Okuyan, “Parlamentodaki İş Güvencesi Yasası ivedililikle çıkarılacaktır” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları