Home page
Haber Menüsü


Okuyan: İşsizlik oranı % 16.7
Geçen yıl Türkiye’de 967 bin kişinin işsiz kaldığını, işsizlik oranının atıl işgücü kapasitesi ile birlikte yüzde 16.7 oranına ulaştığını söyleyen Çalışma Bakanı Okuyan, İşsizlik Sigortası Fonu’nda 2.7 katrilyon lira toplandığını belirtti.
İstanbul
AA
15 Mart— Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, İşsizlik Sigortası Fonu’nda bugün itibarıyla 2.7 katrilyon lira toplandığını, bu ay sonunda bu rakamın 2.8 katrilyon liraya yükseleceğini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: 967 bin kişi işinden oldu
MSNBC News Okuyan: Türkiye'de 1 milyon kaçak işçi var
MSNBC News 1 milyon 567 bin işsiz var
MSNBC News KİT'lerde istihdam mercek altında
MSNBC News Kayıtdışı istihdamın faturası yüksek
MSNBC News İstihdam fazlasına düzenleme geliyor
MSNBC News Okuyan: İşsiz sayısı 612 bin arttı
MSNBC News Ankara'da 300 kişiye işsizlik ödeneği
MSNBC News İşsizlik ödeneğine günde 300 başvuru
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi Derneği’nce, Polat Renaissance Oteli’nde dün akşam düzenlenen “İşsizlik Sigortası Paneli”nin açılışında konuşan Okuyan, işsizlik sigortasının Türkiye’de Avrupa’dan 90 yıl sonra çıkarıldığını belirtti.
       İşsizlik Sigortası Yasası’nın çıkarılmasının Türkiye’de devrim niteliğinde olduğunu dile getiren Okuyan, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödemelerinin bu ay sonunda başlayacağını kaydetti.
       Okuyan, “İşsizlik Sigortası Fonu’nda bugün itibarıyla 2.7 katrilyon lira toplandı. Bu rakam 31 Mart’ta 2.8 katrilyona ulaşacak. Yani 31 Mart’ta ciddi bir kaynakla işe başlıyoruz” diye konuştu. Fonun şeffaf ve iyi yönetildiğini belirten Okuyan, fonda toplanan 2.7 katrilyon liranın, 1 katrilyon 37 trilyon lirasının faiz ve repo gibi nemadan oluştuğunu kaydetti.
       
İŞSİZ SAYISI 967 BİN
       Geçen yıl Türkiye’de 967 bin kişinin işsiz kaldığını, işsizlik oranının atıl işgücü kapasitesi ile birlikte yüzde 16.7 oranına ulaştığını bildiren Okuyan, işsizliğin önlenmesi için, işçi, işveren ve hükümetin soruna birlikte sahip çıkmasının önemine dikkati çekti.
       Bazı işveren temsilcilerinin İş Güvencesi Yasası’nın çıkması ile 300-400 bin kişinin işten çıkarılacağını söylediklerini de ifade eden Okuyan, “İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın getirdiği mali bir külfet mi var? Özel sektör 300-400 bin kişiyi fazladan istihdam ediyordu da bu yasa çıkınca mı bunları işten çıkaracak? Bu özel sektörün yönetim ve rekabet anlayışı ile terstir” dedi.
       
“TAAHHÜDÜMÜZ 19 MART”
       Bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e atfen ‘yasa tasarısının bir süre daha bekletilebileceği’ şeklinde basına bazı sözler yansıdı, siz böyle bir duyum aldınız mı?” sorusu üzerine Okuyan, “Acaba Sayın Cumhurbaşkanı’na atfen çıkan sözler gerçekten öyle mi? Ya da yasa tasarısı Sayın Cumhurbaşkanı’na nasıl yansıtıldı? Kaldı ki, Sayın Cumhurbaşkanı’nın taktiridir. Sayın Cumhurbaşkanı öyle bir değerlendirme yapmışsa onu saygıyla karşılarım. Bana düşen görev bu yasanın taahhüdümüz çerçevesinde çıkmasını sağlamaktır” diye konuştu.
        Okuyan, “Taahhüt nedir?” sorusu üzerine de “Tarih 19 Mart” diyerek, tasarıyla ilgili hükümette bir sıkıntının olmadığını söyledi.
       
ÖDEMELER, 31 MART’TA BAŞLIYOR
       Bu arada ‘İşsizlik Sigortası uygulamasından yararlanacak kişilere ilk ödemenin 31 Mart tarihi itibariyle Ziraat Bankası’ndan yapılacağı bildirildi.
        Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Necdet Kenar’ın verdiği bilgiye göre, uygulama çerçevesinde, başvuruların başladığı 31 Ocak tarihini de içine alacak şekilde şubat ayı verileri derlendi.
        İşverenlerden, 1-28 Şubat tarihleri arasında 47 bin 827 kişiye ait “İşten Ayrılma Bildirgesi” (İAB) alan Türkiye İş Kurumu, bildirgeler üzerinde yaptığı ön incelemede, 8 bin 173 kişinin işsizlik sigortasından yararlanabileceğini saptadı.
       
6.822 BAŞVURU VAR
       Buna karşın, söz konusu dönemde işsizlik sigortasından yararlanmak için 6 bin 822 kişi başvurdu. Başvuruların 5 bin 917’si İAB ile 905’i ise talep dilekçesiyle yapıldı. İşverenin gönderdiği bildirgelerde, gerekli şartları taşıdığı belirlenen bin 351 kişi ise süresi içinde başvuruda bulunmadıkları için işsizlik ödeneği alamayacak.
       Genel Müdür Kenar, işsizlik sigortası ödemelerinde işçinin başvurusunun esas alındığını, ancak hataya neden olmamak için işçi ve işverenin verdiği bildirgelerin karşılaştırmalı kontrollerinin yapıldığını bildirdi.
       Kenar, şunları söyledi:
       “Şubat ayı içinde müracaat eden ve işsizlik ödeneği almaya hak kazananlara ilk ödeme 31 Mart tarihi itibariyle yapılacak. Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacağı için kurumumuz ödenek almaya hak kazanan kişiler için bankada hesap açacak. İşsizlik sigortasından yararlanacak sigortalı işsizlerimize de hangi şubeden, hangi hesap numarasından, ne kadar süreyle ve ne kadar ücret alacaklarını belirten birer tebligat göndereceğiz.”
       Ziraat Bankası şubelerinin bu kişilere ilk ödemeyi gişelerden yapacağını ve o gün ATM kartlarını dağıtacağını ifade eden Kenar, hak sahiplerinin daha sonra her ay sonunda ATM’lerden paralarını alabileceklerini kaydetti.
       İşsizlik sigortasından yararlanamayacak kişilere de, durumlarını belirten birer yazı gönderileceğini ifade eden Kenar, “31 Mart tarihi itibariyle bu uygulama Türkiye’de başlamış olacak. İlki 1911 yılında İngiltere’de başlayan, 20’nci yüzyılın ürünü olan sigorta dalını biz de 21’nci yüzyılın başında başlatıyoruz. Gecikmeli de olsa önemli bir reformu gerçekleştirdik” diye konuştu.
       Kenar, 28 Şubat tarihi itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu’nda, 2 katrilyon 613 trilyon lira biriktiğini de sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları