Home page
Haber Menüsü


İşsizlik ödeneğine günde 300 başvuru
Ödenekten yararlanmak amacıyla Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü’ne günde ortalama 300 kişi başvuruyor. 1 Şubat’tan bu yana 50 kişinin başvurusu kabul edildi.
Ankara
AA
6 Şubat— İşsizlik Sigortası’nın uygulanmaya başlandığı 1 Şubat’tan bu yana, işsizlik ödeneğinden yararlanmak amacıyla, Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü’ne günde ortalama 300 kişi başvuruda bulunuyor. 1 Şubat’tan bu yana, işverenden aldığı “İşten Ayrılma Bildirgesi” ile kuruma gelen 50 kişinin, başvurusu kabul edildi.

   
 
       
   
MSNBC News İşsizlik sigortasına başvurular başladı
MSNBC News İşsizlik Sigortası uygulamaya giriyor
MSNBC News İşsizlik Fonu'nda 1.5 katrilyon birikti
MSNBC News İş Kurumu 210 bin işsize iş buldu
MSNBC News ILO: Dünyanın üçte biri işsiz
MSNBC News Okuyan: İşsiz sayısı 612 bin arttı
MSNBC News İşsizlerin çoğu 20'li yaşlarda
MSNBC News Resmi işsiz sayısı 1.9 milyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşsizlik Sigortası’nın uygulanmaya başlanması ile birlikte hergün yüzlerce kişi Türkiye İş Kurumu Ankara il Müdürlüğü’nde oluşturulan “Bilgi Servisi”nden, uygulamaya ilişkin bilgi alıyor. İşten ayrılma bildirgesi bulunmayanların başvuruları ise kabul edilmiyor.
       Başvuruları kabul edilenlerin durumları ve işsizlik ödeneğine ne kadar süre ile hak kazanıp, kazanmadıkları Türkiye İş Kurumu’nun işverenden gelecek işten ayrılma bildirgesi üzerinde SSK ile yapacağı araştırma sonucu belli olacak. İşten ayrılma bildirgesini düzenleyen işverenlerin, bu bildirgeleri 15 gün içerisinde Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerine göndermeleri gerekiyor. Bildirgeleri, 15 gün içinde kuruma göndermeyen işverenlere, işten çıkardıkları her işçi için yürürlükteki brüt asgari ücretin 2 katı idari para cezası uygulanacak.
       
“ÇOĞUNUN DURUMU UYGUN DEĞİL”
       Türkiye İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü yetkilileri, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için günde ortalama 300 kişinin başvuruda bulunduğunu, ancak bunların çoğununun durumunun işsizlik ödeneğine hak kazanmak için uygun olmadığını bildirdiler.
       İşini yitiren herkesin ve özellikle işsizlik sigortası hakkında yeterli bilgisi bulunmayan kişilerin kuruma başvuruda bulunduğunu vurgulayan yetkililer, bu kişilere, oluşturulan bilgi servisi aracılığı ile işsizlik sigortası hakkında yeterli bilgi verildiğini söylediler.
       İşsizlik ödeneğinden yararlanacakların yapılacak araştırmalar sonucunda yaklaşık 1 hafta sonra belli olacağını anlatan yetkililer, hak kazananlara ilk işsizlik ödeneğinin Mart ayında verileceğini bildirdiler.
       Yetkililer, işini yitirenlerin, kuruma getirdikleri işten ayrılma bildirgesi ile tescili bulunmayan işyerlerinin de saptanacağını, böylelikle kayıtdışı istihdamın önüne geçileceğini de kaydettiler.
       
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ KOŞULLARI
       Kendi kusuru olmaksızın işini yitirenlerden, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 günü kesintisiz olmak üzere,
* 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 6 ay,
* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 8 ay,
* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara ise 10 ay süre ile işsizlik ödeneği ödenecek.
       İşsizlik ödeneği almaya hak kazananlara ödenek aldıkları süre içinde aileleri de dahil olmak üzere sağlık hizmeti de verilecek. İşsizlik ödeneği en az 81 milyon 291 bin 78 lira (yürürlükteki net asgari ücretin yarısı), en çok ise 162 milyon 582 bin 156 lira (yürürlükteki net asgari ücret) olacak.
       
SENDİKALAR: İŞ GÜVENCESİYLE GÜÇLENSİN
       Bu arada İşsizlik Ödeneği’yle ilgili görüşlerini açıkladılar. HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, “İşsizlik sigortasını, iş güvencesi yasasını çıkararak güçlendirmek gerekiyor” dedi. Uslu, sosyal güvenlik sistemi içinde önemli yer tutan işsizlik sigortasının geçte olsa yürürlüğe girmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ancak içeriğini tatmin edici bulmadıklarını söyledi.
       Uslu, bu uygulamadan yararlanacaklar için belirlenen sigorta ödemeleri ve sürelerinin tatmin edici olmadığını kaydederek şöyle dedi:
        “Avrupa ülkelerinde işsizlik sigortası uygulama koşullarının çok iyi düzeyde olduğunu görüyoruz. Almanya’da bizim işçiler yaklaşık 2 bin mark tutarında işsizlik sigortası alıyorlar. İşçiler bununla hem evlerinin kiralarını ödeyebilmekte hem de asgari düzeyde geçimini sağlayabilmektedirler.”
       Salim Uslu, işsizlik sigortasının sağlıklı bir şekilde işleyebilmesinin iş güvencesi yasasına bağlı olduğuna işaret ederek, bu yasanın da bir an önce çıkartılıp işsizlik sigortasının güçlendirilmesinin gerektiğini söyledi. Uslu, “Aslında her iki yasa eş zamanlı olarak yürürlüğe girmeliydi” dedi.
       
SİGORTA TUTARI VE ÖDEME SÜRESİ
       DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, işsizlik sigortasının önemli bir adım olmakla birlikte yeterli olmadığını öne sürerek sigorta miktarları ile ödeme sürelerini eleştirdi. Çelebi, şu görüşü dile getirdi:
       “Sigorta en fazla on ay süreyle ödenecek. Oysa bizim ülkede kısa sürede yeni bir iş bulmak son derece zordur. Ayrıca en fazla ödenecek olan sigorta tutarı da 162 milyon lira olarak belirlenmiştir ki bu miktarla da kişinin hayatını sürdürmesi mümkün değildir.”
        İşsizlik sigortası uygulamasının 31 Ocak 2002’den itibaren işten çıkarılanları kapsadığını belirten Çelebi, ekonomik kriz sürecinde yaklaşık 2 milyon kişinin işsiz kaldığı düşünüldüğünde, durumun birçok kişiyi mağdur edeceğini bildirdi.
       Çelebi, işsizlik sigortasına hak kazanabilmek için işçinin son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve işten çıkarılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışmış olması şartının aranmasının da çalışma hayatının koşulları dikkate alındığında pek çok çalışan için sıkıntı yaratacağını belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları