Home page
Haber Menüsü


‘Kamu özel sektör gibi işçi çıkarsın’
Türkiye’yi ziyaret etmesi beklenen Dünya Bankası’nın “kamuda küçülme uzmanı” Martin Rama, kamunun özel sektör mantığıyla düşünmesi gerektiğini ve işi yürütecek kadar işçi çalıştırması gerektiğini savunuyor.
Açıl Sezen
CNBC-E
26 Mart— 1 milyar 100 milyon dolarlık Uluslararası Para Fonu kredisi dilimi için önkoşul olarak gösterilen kamuda atıl istihdamın azaltılması için çalışmalar sürüyor. Hazine atıl istihdam raporu hazırlarken, Dünya Bankası’nın kamu sektöründe küçülme konusundaki uzmanı Martin Rama da Türkiye’ye geliyor. Dünya Bankası’nın, kamu sektörünün küçülmesine dönük projelerindeki en kıdemli isimlerinden biri olarak gösterilen Rama’nın, bu konuda yazılmış pek çok makalesi bulunuyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF kamuda işten çıkarmada ısrarlı
MSNBC News Atıl istihdamın belirlenmesi için uzman geliyor
MSNBC News İstihdam fazlasına düzenleme geliyor
MSNBC News Kayıtdışı istihdamın faturası yüksek
MSNBC News KİT'lerde istihdam mercek altında
MSNBC News İSO: İstihdam büyük sorun
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Açıl Sezen

       Rama, kamu sektörünün küçültülmesine yönelik bakışını “kamunun verimli şekilde küçültülmesi” başlıklı raporunda ayrıntılı olarak aktarıyor.
       
İHTİYAÇ FAZLASI KALMAMALI
       Martin Rama’nın 1998 yılında yazdığı raporda, kamu sektörünün küçülmesinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük önem taşıdığı ifade ediliyor. Rama, atıl işgücünün azaltılmasıyla belirli bir süre için finansal getiri sağlanabileceğini, ancak bunun kalıcı olmasının siyasi iradeye bağlı olduğunu belirtiyor.
       Rama, özel sektör mantığıyla hareket edilmesinin önemine işaret ederek, işlerin yürümesi için yeterli olacak rakamın üzerinde işçi bırakılmaması gerektiğini aktarıyor.
       Bu yönde daha önce Dünya Bankası destekli olarak yapılmış operasyonlardan da söz eden Rama, bu tür çalışmalarla ilgili olarak da şu istatistiki verileri sunuyor:
       “1998 yılına kadar kamu sektörünün küçültülmesine yönelik olarak 37 ülkede 41 operasyon yapıldı. Ortalamasına bakıldığında, her operasyonda 125 bin işçi işten çıkarıldı. Bu yolla operasyon başına 300 milyon dolar tasarruf sağlandı. İşten çıkarılanlara ödenen ortalama tazminat ise operasyon başına 87 milyon dolar oldu. Bu operasyonların en geniş çaplısında 1.6 milyon kişi işten çıkarıldı.”
       Rama’ya göre, bu tür bir paketin başarılı olması için en önemli kriter tazminat. Sağlanacak tasarrufun ödenecek tazminattan fazla olması gerekiyor. Bu nedenle yasal altyapının çok iyi hazırlanması gerekiyor. İşten çıkarılacakların belirlenmesinde bir başka önemli kriter ise verimlilik hesabı. Rama, bu hesabın uluslararası kabul görmüş standartlarda yapılması gerektiğini ifade ediyor. İşçi verimliliği sıfıra yaklaştıkça operasyonun başarısızlık ihtimali ortadan kalkıyor.
       
YILDA YÜZDE 10 MAKUL
       Rama, operasyonun belli bir zaman dilimine yayılmasının sosyal açıdan daha doğru olduğunu ifade ediyor. Raporda, belirli bir tasarruf limitinin belirlenmesi gerektiği ve toplam işgücünden yıllık ortalama yüzde 10’luk indirimin gelişmekte olan ülkeler için olumlu olduğu ifade ediliyor.
       Martin Rama, işten çıkarma yerine başka kamu kuruluşlarına kaydırma yapılmasının da doğru olmadığını ifade ediyor. Yetenek analizi yapılmadan başka kamu kuruluşlarına aktarılacak olan personelin bir süre sonra burada da atıl işgücü haline geleceğini belirten Rama, “Kamunun küçültülmesi operasyonlarının sadece yüzde 40’ında bu denendi ve sadece yüzde 20’sinde başarı sağlanabildi” görüşüne yer veriyor.
       Rama’nın deneyimlerine dayanarak yaptığı tespitlerden biri de kamuda verimlilik sağlamanın güçlüğü. Martin Rama, kamudaki düşük verimliliği, işçilerin işten çıkarılma riski olmayışına bağlıyor. Kamuda özendirici unsurların, özellikle ücretin kıdeme ve eğitime bağlı kalmasının da verimliliği düşürdüğünü savunuyor.
       
ÖNCE ÖZENDİRME
       Rama, işten çıkarma yöntemi olarak öncelikle özendirme üzerinde duruyor. Böylelikle özel sektöre geçme potansiyeli bulunan çalışanların belirli bir miktar tazminat karşılığında gönüllü olarak işten ayrılabileceği öngörülüyor.
       Bu sistem kamu bankaları için Türkiye’de de uygulandı. Bunun ardından kamu kuruluşlarından raporlama yoluyla durum tespiti yapılması bekleniyor. Raporlamadaki verimlilik hesabının uluslararası standartlarda yapılmış olması bekleniyor.
       
İŞSİZLERE EĞİTİM
       Rama, işten çıkarılan işçiler için de belirli bir program dahilinde eğitim önerisinde bulunuyor.
       Buna örnek olarak Ekvator’da uygulanan yöntemi gösteriyor. İşten çıkarılanların yüzde 12’sinin bu mesleki eğitimleri aldığının altını çizen Martin Rama, bunların tamamına yakınının daha sonra özel sektörde iş bulabildiğini ifade ediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları