Home page
Haber Menüsü


IMF ödevlerinde son hafta
IMF’ye Niyet Mektubu’nda vaad edilen ev ödevlerinden Mart sonuna kadar süresi olanlar için son haftaya girdik. Ankara, Borçlanma Yasası, bölge müdürlüklerinin kapatılması ve atıl personelin belirlenmesi konusunda harekete geçti.
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
25 Mart— Devlet Bakanı Kemal Derviş’in yurda dönmesinin ardından Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) ilişkilerde kilit öneme sahip düzenlemelerin tamamlanması bekleniyor. CNBC-e’nin edindiği bilgiye göre, Derviş’in bugün Ankara’da çalışmalarına başlamasının ardından ilk olarak ele alınacak konu, Borçlanma Yasa Tasarısı...

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Kriz geride kaldı
MSNBC News IMF'den koşullu destek
MSNBC News IMF kamuda işten çıkarmada ısrarlı
MSNBC News Hazine: IMF hedeflerin tutturulacağı görüşünde
MSNBC News IMF'den 'programa sadık kalın' mesajı
MSNBC News Kahkonen: Programdan başka alternatif yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Ekonomi yönetimi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlanan tasarının yarından itibaren Genel Kurul’da ele alınması için hazırlık yapıyor.
       Kamuda şeffaflık ve etkin yönetime ilişkin kararnameye ilişkin tüm hazırlıkların bittiği, Bakanlar Kurulu’nun kararnameye ilişkin imzalarının da tamamlandığı belirtilirken, bu hafta içinde konuya ilişkin detaylı açıklama yapılması bekleniyor.
       
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN KAPATILMASI
       IMF’nin üzerinde durduğu bir başka konu olan bazı bölge müdürlüklerinin kapatılması konusunda ise bugün teknik çalışmalar sürdürülecek.
       Hazine ile çeşitli bakanlıkların yetkilileri, konuya ilişkin olarak bugün Başbakanlık’ta yeniden bir araya gelecek. Bu taahhüt yapısal kriter kapsamında... Bu arada Maliye Bakanlığı, bölge müdürlüklerinin kapatılmasıyla sağlanacak tasarrufu belirleyip ilişkili bütçe ödeneklerinin bloke edilmesini sağlayacak.
       
IMF’NİN EV ÖDEVLERİ
       Nisan ayının ortalarına kadar toplanması beklenen IMF İcra Direktörleri Kurulu öncesinde Türkiye’nin yapması gereken en önemli çalışmalar, Türkiye Masası şefi Juha Kahkonen’in de Türkiye’den ayrılmadan önce belirttiği gibi Borçlanma Kanun Tasarısı, atıl istihdamın belirlenmesi ve tasfiyesine ilişkin yol haritasıyla bölge müdürlüklerinin kapatılmasına ilişkin hazırlıkların tamamlanması...
       
ŞEFFAFLIK KARARNAMESİ
       Gözden geçirmenin tamamlanması için yapısal kriter kapsamında olan bu çalışmalarla ilgili olarak hazırlıklar devam ediyor. Şeffaflıkla ilgili kararnamenin tamamlandığı belirtilirken, bu konuda da kamuoyuna açıklama yapılması bekleniyor.
       Niyet Mektubu’na göre IMF toplantısı öncesinde tamamlanması gereken diğer konular ise şunlar:
* Kamu İhale Kurumu’na atamaların Mart sonuna kadar yapılması gerekiyor. Yapısal kriterlerden biri olan atamalar konusunda isimlerin liderlerde olduğu belirtiliyor.
* Mart sonuna kadar 548 döner sermaye işletmesinin kapatılması gerekiyor.
* Kamu hizmetlerinin reformu için Mart ayı sonuna kadar bir Bakanlar Komitesi oluşturulacak. Söz konusu komitenin, kamudaki atıl istihdamın sayısının belirlenmesinin ardından buna ilişkin tasfiye işlemlerini de yürütmek üzere oluşturulacağı belirtiliyor.
* Çalışma izni kanun tasarısının Mart sonuna kadar Meclis’e sunulması gerekiyor.
* Yeni Bankacılık Kanunu uyarınca BDDK, banka denetimleri için firmaları atayacak.
* Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, aylık bilanço hazırlamaya başlayacak. İlk bilançonun Mart sonunda hazırlanması gerekiyor.
* Sermaye Piyasası Kurulu, Mart sonundan itibaren şirket gruplarının konsolide mali raporlarını alacak. Zorunlu olacak bu uygulamanın takibi için özel birim kurulacak.
* Niyet Mektubu’nda, enerji sektörüyle ilgili olarak doğalgaz dağıtım şirketlerinin Mart sonuna kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredileceği ve yine özelleştirilecek elektrik varlıklarının başkanlığa bildirileceği taahhüdü bulunuyor. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin, Elektrik Piyasası Kanunu’nun iki geçici maddesini iptaliyle oluşan belirsiz durumun nedeniyle bu konuda yeni bir takvimlendirmeye gidildiği ifade ediliyor.
* Dünya Bankası’ndan gelecek 1.3 milyar dolar için de şeffaflık Kararnamesi’nin açıklanması gerekiyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları