Home page
Haber Menüsü


IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen
IMF’den koşullu destek
IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, Türkiye’nin %3’lük büyüme hedefini yakalayabileceğini söyledi. Kahkonen, 1.1 milyar dolarlık desteğin onaylanması için KİT’lerdeki fazla istihdama düzenleme ve Borç Yönetim Yasası’nın geçirilmesi gerektiğini de belirtti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    18 Mart—  Uluslararası Para Fonu Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, yüzde 3’lük büyüme hedefinin yılsonu itibariyle yakalanmasının mümkün olduğunu söyledi. Kahkonen, düzenlediği basın toplantısında, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Nisan başlarında toplanarak 1.1 milyar dolarlık kredi dilimine onay vermesi öncesinde; hükümetin KİT’lerdeki fazla istihdama düzenleme getirmesi ve Borçlanma Yasası’nın kabul edilmesi gerektiğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF kamuda işten çıkarmada ısrarlı
MSNBC News IMF'den 'programa sadık kalın' mesajı
MSNBC News Kahkonen: Programdan başka alternatif yok
MSNBC News IMF: Küresel risklere dikkat
MSNBC News IMF: Ekonomiye güvenimiz tam
MSNBC News IMF 3 yıl aradan sonra 4. madde değerlendirmesinde
MSNBC News IMF'den TÜSİAD'a: Sabırlı olun
MSNBC News IMF: Enflasyon 2006'da % 5 olacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kahkonen, yakın dönemde açıklanan sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verilerinin verdiği iyimser mesajla, büyüme hızının yakalanabileceğini kaydetti. Kahkonen, Hazine Müsteşarlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, programın amaçlarından bir tanesi olan enflasyonun düşürülmesi için, sıkı bir maliye politikası uygulanması ve program elverdiğinde de “enflasyon hedeflemesine” geçilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
       IMF yönetimine sunulacak niyet mektubu üzerinde genel olarak mutabık kaldıklarını vurgulayan Kahkonen, bununla birlikte bazı adımların atılması gereğine işaret etti.
       Kahkonen, bu adımlardan bir tanesinin “KİT’lerdeki fazla istihdamın tespit edilerek düzene sokulması ve bu rakamın Ekim ayına kadar üçte iki oranında azaltılması”, diğerinin de “kamu borç yönetimi kanununun kabul edilerek, bunlarla ilgili genelgelerin yayınlanması” olduğunu bildirdi.
       Kahkonen, bütün bu tedbirlerin alınması durumunda, IMF İcra Direktörlerinin muhtemelen Nisan ayı başında toplanarak Türkiye’ye 1.1 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasının beklendiğini belirtti.
       Kahkonen, programın olumlu sonuçları çerçevesinde, enflasyonun keskin şekilde düştüğünü, ödemeler dengesinin güçlendiğini, faiz oranlarının öngörülenden daha hızlı şekilde gerilediğini belirtirken, Türk yetkililerin programın uygulanmasındaki kararlılıklarını sürdürmesi gerektiğini de ifade etti.
       Kahkonen, şu noktaların altını çizdi:
* Birinci gözden geçirme başarıyla sonuçlandırılmış durumda, hükümet ve Merkez Bankası ile ilk gözden geçirme için konulan tüm kriterlerin yerine getirildiği mutabakatına varıldı.
* Enflasyonda düşme yönünde sinyaller alınıyor, ekonomik büyüme konusunda bazı göstergeler zayıf ama yüzde 3 büyüme hedefi tutturulabilir.
* Niyet Mektubu üzerinde genelde mutabık kalmakla birlikte gözden geçirmenin tamamlanması için hükümetin yerine getirmesi gereken bazı koşullar mevcut. Bu önlemlerden biri KİT’lerdeki fazla istihdamın azaltılması, ayrıca birinci gözden geçirmenin IMF İcra Direktörleri Kurulu’nda görüşülmesi için Kamu Borç Yönetimi Kanunu’nun kabul edilmesi ve yönetmelik çıkarılması gerekiyor.
* Gerekli koşullar yerine getirilirse IMF Yönetim Kurulu gözden geçirme için Nisan başında toplanıp 1.1 milyar dolarlık kredi dilimini görüşecek.
       
REFORMLAR BAŞARIYLA GÖTÜRÜLDÜ
       Kahkonen, yeni niyet mektubunun ilk gözden geçirmesinin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Hükümet, Ocak’tan itibaren yapısal reform programını başarıyla götürdü. Ekonomi politikası ve mali politikalar konusunda çalışmaların tamamlandığı gözlenirken; hükümetin yapısal reformlar konusunda gerçekten son derece büyük adımlar attığını teşhis ettik” dedi.
       Yasal reformlar konusundaki performansın piyasalara olumlu yansıdığını belirten Kahkonen, özelleştirme uygulamalarının hızlandırılması konusunda adım atılması gerektiğini belirterek, “Piyasa koşullarının çok daha uygun, iyi fırsatlar verir nitelikte olduğunu görüyoruz” dedi.
       Kahkonen, “Faizlerin gerilemesi, Türk Lirası’nın değerlenmesi sözkonusu, enflasyonun gerilmesi konusunda olumlu sinyaller alıyoruz. Yılsonu itibariyle yüzde 3’lük büyüme yakalanabilir görünüyor. Bunun yakalanabileceğini düşünüyoruz. Bu programın başlangıcı herkes açısından teşvik edici, ancak yapılacak hala önemli şeyler bulunuyor” dedi.
       
ORTA VADELİ PERSPEKTİF KORUNMALI
       Kahkonen, programın ana odak noktasının orta vadeli perspektifde ekonominin iyileştirilmesi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
       “Şu anda programın ana odak noktası herşeyi orta vadeli bir perspektif içinde götürmektir. Programın kısa vadeli çeşitli endişeler nedeniyle değiştirilmesi, programın orta vadeli sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekiyor.”
       Kahkonen, enflasyon düzeyinin düşürülmesi gerektiğini belirterek, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması ve kamu sektörünün çok daha etkin hale getirilmesi konusunda çalışmaların hızlandırılmasının yerinde olacağını kaydetti.
       Kahkonen, gazetecilerin Irak’a müdahale olasılığının ekonomiye etkileri konusundaki sorusunu şöyle yanıtladı. “Irak’a karşı olası hareket ile tahmin yapmak güç. Uygulanan programın böyle durumlara karşı marjı bulunuyor. Irak konusunda hükümetin uygulayacağı en iyi strateji, ne tür politikalar uygulayacağı konusunda açıklama yapmasıdır.”
       Kahkonen, “Ülkede iş ortamının geliştirilmesi için hemen alınması gereken tedbirler var. Bunları yakından takip edeceğiz” dedi.
       Kahkonen ve beraberindeki heyetin bu akşam Türkiye’den ayrılacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları