Home page
Haber Menüsü


ÖTV için geri sayım hızlandı
Katma Değer Vergisi’nin yerini alacak Özel Tüketim Vergisi uygulamasına Temmuz’da başlanması bekleniyor. Konuyla ilgili yasa taslağı son şeklini alırken; otomobillerden yüzde 40 ÖTV alınması bekleniyor.
Ankara
AA
24 Mart— Türkiye, bu yılın ikinci yarısından itibaren özel tüketim vergisi (ÖTV) ile tanışacak. Otomobillerden motor silindir hacimlerine göre yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda ÖTV alınacak. Maliye Bakanlığı, ÖTV Kanun Taslağına ilişkin çalışmaları büyük ölçüde tamamlarken; yeni düzenleme ile birlikte katma değer vergisinde yüzde 26 ve yüzde 40’lık tarife uygulamadan kalkacak. Bu gruba giren mallardan yeni dönemde yüzde 28 KDV ve değişik oranlarda ÖTV alınacak.

   
 
       
   
MSNBC News ÖTV, Nisan sonuna dek yetişecek
MSNBC News Vergi gelirinin beşte biri ÖTV kalemlerinden
MSNBC News Oral: ÖTV, 2002'nin ikinci yarısında
MSNBC News Emlak vergisinde beyanname kalktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aynı şekilde akaryakıt ürünlerinde akaryakıt tüketim vergisi ve Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu kesintisi yerini ÖTV’ye bırakacak. Taşıtlarda, taşıt alım ve ek taşıt alım vergisi ile Çevre Fonu kesintisi de bundan sonra ÖTV olarak tahsil edilecek.
       Tütün mamüllerinde ise Tütün, Malul, Şehit, Dul ve Yetimleri ve Federasyon Fonu ile Ek vergi ve gençlik, spor ve sağlık hizmetleri vergisi ÖTV adı altında toplanacak.
       
1 TEMMUZ’DA YÜRÜRLÜKTE
       Önümüzdeki hafta Başbakanlığa sevkedilebileceği belirtilen ve IMF’ye verilen taahhüt çerçevesinde Nisan ayı içinde yasalaşması gereken düzenleme, 1 Temmuz 2002’de yürürlüğe girecek.
       Hazırlanan taslağa göre, belirlenen malların üretiminde, malın tesliminden önce, fatura veya benzeri belge verilmesi durumunda bunların düzenlenmesi sırasında, komisyoncular vasıtasıyla ya da konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda ise malın alıcıya tesliminde vergi doğacak. Bu çerçevede, imalatçılar, malın Türkiye’de serbest dolaşıma girişini sağlayanlar ya da bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ÖTV mükellefi olacak.
       Taslağın istisnaları düzenleyen hükümleri kapsamında da ihracat ve diplomatik istisnanın yanısıra şu teslimler ÖTV kapsamı dışında kalacak:
* Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve MİT’in ihtiyacı için bu kuruluşlara yapılan akaryakıt ürün teslimleri.
* Türkiye’ye geçici ve belirli bir süre çalışmak, tetkik ve tahsilde bulunmak için gelen Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerce beraberinde getirilerek Türkiye’de serbest dolaşıma girişi sağlanan taşıtlar.
* Malul ve sakat tarafından aracı hareket ettirici özel tertibatı bulunan araçlar (5 yıl içerisinde 1 defaya mahsus)
* Uçak ve helikopterlerin Türk Kuşu ve Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı, yelkenli teknelerin ise Türkiye Yelken Federasyonuna kayıt edilmek ve yelken numarası alınmak kaydıyla ilk iktisabı
* 4 sayılı listede yeralan malların bütçeli dairelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere ve bunların teşkil ettikleri birliklere bedelsiz teslimi.
       
VERGİYE ENFLASYON ZAMMI
       Düzenleme uyarınca ÖTV’ye tabi mal, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığı’nca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilecek.
       Akaryakıttaki maktu vergi tutarları ile içki ve sigaradan oluşan 3 sayılı listedeki mallar için maktu vergiye geçilmesi durumunda, bu tutarlar her ay, bir önceki ayda uygulanan vergi tutarları esas alınmak suretiyle DİE’nin aylık olarak ilan ettiği toptan eşya fiyatlarında meydana gelen değişim oranında artış görecek. Bu artış, ilanı izleyen günden geçerli olacak. Bakanlar Kurulu, isterse bu artışı uygulamaya koymayabilecek.
       
BEYAN VE ÖDEME NASIL OLACAK?
       ÖTV, mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarh olunacak. Vergilendirme dönemi, 1 sayılı listedeki mallar için her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan 2. dönem, 3 ve 4 sayılı listedeki mallar ile 2 sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanların tesliminde de faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemi olacak.
       Beyannameler 1 sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemini izleyen 10. gün, diğerleri için 15. gün akşamına kadar mükellefin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilecek.
       Sözkonusu düzenleme ile 1 sayılı listedeki malları satın alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tabi bir mal olarak kullanmak veya 3. kişilere satmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet vermeleri durumunda bunlara vergi ziyaı cezası uygulanacak.
       İki sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabına ilişkin işlemleri gerçekleştirenler de, bu işlemlerden önce ÖTV ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorunda olacak. Bu zorunluluğa uymamak yoluyla verginin ödenmesinden önce işlem yapan gümrük memurları, kayıt ve tescile yetkili memurlar, motorlu araç ticareti yapanlar, vergi, vergi cezası ve gecikme zammından müteselsilen sorumlu tutulacak.
       
BAKANLAR KURULU’NA YETKİ
       Taslağa göre, Bakanlar Kurulu 1 sayılı listedeki mallar için belirlenen tutarları 2 katına kadar arttırmaya ya da sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak. Bu malların tamamı veya bir kısmı için oransal vergi uygulanabilecek.
       Bakanlar Kurulu, 2 sayılı listedeki tütün mamüllerinin vergisini yarısına, diğer mamülleri ise 4 katına kadar arttırmaya ya da bu rakamları yarıya kadar indirmeye yetkili olacak. Belirlenen sınırlar içinde maktu vergi tutarları da belirlenebilecek.
       Aynı şekilde 4 sayılı listedeki mallar için belirlenen oranlar da Bakanlar Kurulu’nca 10 katına kadar arttırılabilecek ya da yarıya düşürülebilecek.
        HANGİ MALA NE KADAR ÖTV GELİYOR
HANGİ MALA NE KADAR ÖTV GELİYOR ?
ÜRÜNLER ÖTV
1 SAYILI LİSTE (TL)    
Nafta (kg) 1.000
Uçak benzini (lt) 1.000
Jet yakıtı (lt) 1.000
Gazyağı (lt) 474.000
Motorin (lt) 501.458
Fuel oil (kg)(ağırlık itibariyle kükürt miktarı yüzde 1'i geçmeyenler ( kg) 90.000
Yüzde 1-yüzde 2 arası olanlar  (kg) 214.466
Yüzde 2'yi geçenler (kg) 74.500
Benzinli motor yağları (kg) 1.000
Petrol gazları (kg) 50.000
Doğalgaz (kg/metreküp) 5.000
LPG (kg) 301.644
Bütan (gaz halinde-kg) 301.644
Benzol (kg) 736.000
Solvent nafta (kg) 736.000
Vernikler (kg) 736.000
2 SAYILI LİSTE      
Traktörler Yüzde 1
Otobüs Yüzde 2
Midibüs Yüzde 5
Minibüs Yüzde 10
Binek otomobiller (ambulans, mahkum taşımaya mahsus arabalar, itfaiye araçları hariç)  
Silindir hacmi 1.000 cm3'ü geçmeyenler Yüzde 20
Silindir hacmi 1.000-1.600 cm3 arası olanlar Yüzde 26
Silindir gacmi 1.600-2.000 cm3 arası olanlar Yüzde 35
Silindir hacmi 2.000 cm3'ü geçenler Yüzde 40
Golf arabaları v.b taşıtlar Yüzde 7
Motosikletler  
Silindir hacmi 50-250 cm3 arası olanlar Yüzde 7
Silindir hacmi 250-500 cm3 arası olanlar Yüzde 8
Silindir hacmi 500-800 cm3 arası olanlar Yüzde 9
Silindir hacmi 800 cm3'ü geçenler Yüzde 10
Helikopterler, uçak ve diğer hava taşıtları Yüzde 0.5
Yatlar, spor tekneleri, kanolar Yüzde 8
3 SAYILI LİSTE      
Kolalı gazozlar Yüzde 15
Biralar Yüzde 34
Taze üzüm şarabı Yüzde 34
Köpüklü şarap, vermut, diğer alkollü içkiler Yüzde 192
Tütün içeren purolar, sigaralar, tütün Yüzde 52
4 SAYILI LİSTE 
Havyar, parfüm, tuvalet suları, güzellik ve cilt bakım ürünleri, deodorantlar, post ve kürk, Poşetlenerek satılan kitap, broşür, gazete, inci, elmas, kıymetli taşlar, klima cihazları, buzdolabı, su ısıtıcıları, bulaşık ve çamaşır makinaları, tıraş makinası, mikrofon ve hoparlörler, teyp, video, televizyon, video bant, disk, televizyon kameraları, cep alıcıları, revolverler ve tabancalar, diğer ateşli silahlar, kristal avizeler, eğlence merkezleri için oyun eşyası Yüzde 7
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları