Home page
Haber Menüsü


Varlık yönetim şirketi planı netleşti
Fon, varlık yönetim şirketi kurulmasına yönelik eylem planını açıkladı. Plan 6 aylık hazırlık sürecini öngörülürken; reel sektör ve mali sektör şirketlerinin her aşamada katılımının hedeflendiği belirtildi.
Ankara
AA
14 Mart— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), varlık yönetim şirketi kurulmasına yönelik bir eylem planı hazırladı. TMSF’den yapılan açıklamaya göre, kanunda verilen yetkiye istinaden Fon’un da katılımıyla kurulabilecek varlık yönetim şirketine ilişkin olarak hazırlanan eylem planı yaklaşık 6 aylık bir hazırlık sürecini öngörüyor.

   
 
       
   
MSNBC News Tanrıkulu: İstanbul Yaklaşımı haftaya ele alınacak
MSNBC News Küçük: Karşılıklar Kararnamesi sorunu çözülmeli
MSNBC News Kahkonen: Programdan başka alternatif yok
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nın anahtarı karşılıklar kararnamesi
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda sona gelindi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açıklamada, TMSF’nin inisiyatifinde yürütülecek bu sürece gerek reel sektör gerekse finansal sektör temsilcilerinin her aşamada azami ölçüde katılımının hedeflendiği belirtilerek, şöyle denildi:
       “Bu katılım yoluyla bir yandan reel ve finansal sektörün sistemden beklentileri kurulacak şirket modeline yansıtarak sistemin daha sağlıklı bir biçimde oluşturulması ve sisteme yönelik desteğin artırılması sağlanacak, öte yandan potansiyel yatırımcıların belirlenebilmesi ve bunlarla diyalog sürecinin başlatılabilmesi mümkün olabilecektir.”
       
15 AYLIK SÜRE
       TMSF’den yapılan açıklamada, diğer ülke tecrübeleri incelendiğinde Varlık Yönetim Şirketi’nin oluşturulmasının ve tam olarak işlerlik kazanmasının genellikle 7 ile 15 aylık bir süre gerektirdiğine işaret edildi.
       Bu tecrübeler ışığında ve Türkiye’nin kendisine özgü koşulları çerçevesinde hazırlanan takvimin bir yandan süreci hızla sonuçlandırmayı bir yandan da faaliyetler için gerçekçi süreler tanımayı amaçladığı belirtilen açıklamada, varlık yönetim şirketlerinin kuruluşunun 6 aylık bir süre almasının öngörülmekle beraber, şirketin kredi devralmaya başlayarak tam bir işlerlik kazanmasının büyük ölçüde uygulanacağı değerleme ve fiyatlama yöntemine bağlı olacağı vurgulandı.
       Fon’un inisiyatifinde yürütülecek yaklaşık 6 aylık hazırlık süreci gerektiren Varlık Yönetim Şirketi kurulması hakkındaki eylem takvimi şöyle:
* Koordinasyon komitesinin belirlenmesi: Mart 2002
* Şirket modelinin tasarlanmaya başlanması: Nisan 2002,
* Reel ve finansal sektör temsilcileri ile toplantılara başlanması: Nisan/Mayıs 2002
* Diğer ülke tecrübelerinin yerinde incelenmesi: Nisan/Haziran 2002
* Varlık Yönetim Şirketi’nin tasarlanması konusunda danışmanlık sağlanması: Nisan/Haziran 2002
* Ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile toplantılar: Nisan/Mayıs 2002
* Anasözleşme taslağının potansiyel yatırımcılara gönderilmesi: Mayıs 2002
* Anasözleşme taslağının kesinleştirilmesi: Haziran 2002
* Varlık Yönetim Şirketi’nin Yönetim Kurulu’nun belirlenmesi: Temmuz 2002
* Varlık Yönetim Şirketi’nin dizaynı ve kuruluş prosedürünün belirlenmesi: Temmuz 2002
* Varlık Yönetim Şirketi’nin kuruluşu: Ağustos 2002
* Varlık Yönetim Şirketi tarafından kredi satın alınmasına başlanması: Fiili olarak kredi devirleri Varlık Yönetim Şirketi’nin varlıkları değerleme ve fiyatlama politikası ile çok yakından ilgilidir. Örneğin Varlık Yönetim Şirketi’nin sabit bir iskonto değeri üzerinden alım yapması süreyi kısaltırken, kredilerin piyasa değerini tespite yönelik olarak detaylı inceleme değerleme yapması süreyi uzatacaktır.
       
G.KORE VE MALEZYA’DA İNCELEME
       Açıklamaya göre, şirketin kurulması sürecinde yönetim ve koordinasyondan sorumlu 5-10 kişilik bir komite oluşturulacak. Başta TOBB, TÜSİAD, Türkiye Bankalar Birliği olmak üzere reel ve finansal sektörün önde gelen örgütlerinin mümkün olan her aşamada sürece katılımı sağlanacak.
       Şirket yapısı ve işleyiş sisteminin tasarlanması sırasında özellikle uluslararası tecrübelerden faydalanılabilmesini teminen IMF veya Dünya Bankası kanalıyla Varlık Yönetim Şirketi konusunda tecrübeli bir danışmandan, Nisan ve Haziran aylarının ilk yarısında 2’şer hafta süreyle teknik yardım alınacak.
       Oluşturulacak komitenin 4 üyesi, diğer ülkelere ait başarılı, dikkat çekici varlık yönetim şirketi tecrübelerini yerinde incelemek üzere 2 ila 3 ay süreyle yurtdışına staja gönderilecek. Bu kapsamda, gerek benimsedikleri kapsamlı ve profesyonelce yaklaşımlar ve gerekse elde ettikleri nisbi başarılar nedeniyle finans dünyasında ilgi odağı gelen Güney Kore ve Malezya’ya 2’şer eleman gönderilecek.
       Başta IFC olmak üzere uluslararası kuruluşlar ve yatırım firmalarıyla bir dizi toplantı yapılacak. Toplantılarda bu kuruluşların özellikle varlık yönetim şirketinin ortaklık yapısında ve yönetiminde yer almak ve varlık yönetim şirketi ile ortak iş yapmaları konusundaki yaklaşımları netleştirilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları