Home page
Haber Menüsü


Çelik kararına İngiltere ve AB kızgın
ABD’nin çelik ithalatında gümrük vergisini yüzde 30’a çıkarması, İngiltere ve Avrupa Birliği başta olmak üzere çelik üreticilerinden büyük tepkiye neden oldu. AB, DTÖ’ya şikayet başvurusunda bulunacak.
Londra/Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Mart— ABD Başkanı George W. Bush’un, çelik sektörünü korumak amacıyla 3 yıl için çelik ithalatına yüzde 30’lara varan özel vergi koyulmasına onay vermesi, dünya çapında büyük tepkilere neden oldu. İngiltere’de pek çok milletvekili ABD’nin ortaya koyduğu yeni tarifenin sonuçlarının İngiltere’deki çelik üreticisi için “felaket” yaratacağına dikkat çekerken, Başbakan Tony Blair’den alınan bu kararlara sert tepki göstermesini istiyor. Bu arada, Avrupa Birliği de, getirilen gümrük vergisi kararının Dünya Ticaret Örgütü’nün ilkelere aykırı olduğunu ve bu konuda şikayette bulunulacağını açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News ABD Türkiye'yi çelik ithalinde vergiden muaf tuttuyor
MSNBC News AB ve Rusya çelik kararına tepkili
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’nin, yerli çelik üreticileri koruma amaçlı aldığı karar, diğer ülkelerin çelik üreticilerini zora sokarken, yasal yollara ve ticari kurullara başvurma yollarını açtı.
       Başta Japonya, Rusya, Güney Kore ve Brezilya olmak üzere diğer büyük çelik üreticileri de konu hakkında tepkilerini bildirerek, ABD’nin kararına karşı mücadele edeceklerini dile getirdiler. Japon Ticaret Bakanı Takeo Hianuma, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin, diğer ülkelerden yapılan çelik ithalatına uyguladığı gümrük vergilerini artırmasını “tamamıyla kabul edilemez” bulurken, konuyu DTÖ’ye götüreceklerini söyledi.
       
LAMY: AB HER ÖNLEMİ ALACAK
       Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu Başkanı Pascal Lamy yaptığı açıklamada, ABD’nin çelik ithalatı konusunda aldığı kararı kınadıklarını ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) gündemine konuyu taşıyacaklarını bildirdi.
       Lamy, ABD’nin bu koruma kararının, dünya ticaret sistemine büyük zarar vereceğini belirterek, AB’nin Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını hiçe sayan bu konuyla ilgili şikayetlerini, DTÖ’ye götüreceklerini ve kendi çelik piyasalarını korumak adına her türlü önlemi alacaklarını söyledi.
       
İNGİLİZLER GÜÇLÜ TEPKİ VERİLMESİNİ İSTİYOR
       Diğer yandan, çeliğe getirilen yüksek gümrük vergilerine İngiltere’de de yüksek tepki verilmesi isteniyor. Pek çok milletvekili ABD’nin ortaya koyduğu yeni tarifenin sonuçlarının İngiltere’deki çelik üreticisi için “felaket” yaratacağına dikkat çekerken, Başbakan Tony Blair’den alınan bu kararlara sert tepki göstermesini istiyor.
       Bu milletvekillerinden biri olan İşçi partili Avrupa Parlamentosu üyesi Erly McNally, Blair’in ABD Başkanı’nın karşısında ayağa kalkmasının tam zamanı olduğunu belirtirken, “ABD bütün kaslarını gerip bize gösteri yapıyor. Avrupa Birliği olarak Bush’a bize kabadayılık yapamayacağını açık biçimde söylememiz lazım. Bu konuda açık mesajlar vermemiz lazım” dedi.
       Bu arada ABD’nin aldığı kararlara ilk tepkisini veren İngiltere Sanayi ve Ticaret Bakanı Patricia Hewitt de, alınan kararların haksız, yersiz ve hayal kırıklığı yaratan cinsten olduğunu belirtti.
       İngiltere’de çelik sektöründe büyük bir işsizlik yaşanabileceğini belirten bazı çevreler de, Amerika’ya karşı “intikam eylemleri” öneriyor. Bunlar arasında ABD mallarına boykot ve bazı alış-verişlerdeki vergi oranlarının yükseltilmesi gibi öneriler var.
       
ÇİN VE ALMANYA DA KINADI
       Çin Dış Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin’in karardan büyük hoşnutsuzluk duyduğu ve konuyu DTÖ’ye götürme hakkını saklı tuttuğu” belirtildi.
       Almanya Ekonomi Bakanı Werner Müller ise ABD yönetiminin kararının ABD ile AB arasındaki ticari ilişkilere önemli bir zarar vereceğini söyledi. Alman bakan, ABD’nin, Katar’ın başkenti Doha’da yapılan yeni uluslararası ticaret müzakerelerinin üstünden bu kadar kısa bir zaman geçmişken korumacılığı artırmasının herkes için olumsuz bir sinyal olarak anlaşılacağını belirtti.
       ABD’nin geleneksel olarak en yakın müttefiki olan İngiltere’de sert tepki verdi. Ticaret ve Sanayi Bakanı Patricia Hewitt, “bütünüyle haksız bir hareket” olarak nitelediği kararı DTÖ’ye götürmek gerektiğini ifade etti.
       
ABD ‘ANLAYIŞ’ BEKLİYOR
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ise kararın ABD çelik sanayisini yeniden yapılandırmak için zorunlu olduğunu iddia ederek, ticaret ortaklarından “anlayış” istedi.
       O’Neill gümrük vergilerini artırmanın ABD’li üreticilere avantaj sağlamak değil, sektörün yeniden yapılandırılması için zaman kazanmak için alındığını söyledi. ABD’li bakan, uygulamanın 3 yıl için geçerli olacağını hatırlatarak, bu süre içinde ABD çelik sanayisinin yeniden yapılandırılacağını kaydetti.
       
ABD İÇİNDE DE TEPKİ VAR
       ABD yönetiminin kararı kendi ülkesinde de tepkilerle karşılaştı. Ürünlerinde çelik kullananan imalatçıları temsil eden “Tüketici Sanayiler Ticari Eylem Koalisyonu” grubu, çeliğe uygulanan gümrük vergisinin artırılmasının tüketim mallarının fiyatlarının yükselmesine ve on binlerce ABD’linin işsiz kalmasına yol açacağını bildirdi. Grubun Başkanı Jon Jenson, gümrük vergilerinin artırılmasının ABD’de üretilen mamül mallar üzerine yeni bir vergi koymak anlamına geldiğini belirterek, ABD Başkanı Bush’u serbest ticaret ilkelerini ihlal etmekle suçladı.
       Jenson, ABD’li çelik üreticilerini korumak için artırılan gümrük vergisinin ABD ekonomisinin çelik kullanan öteki sektörlerini vuracağını belirterek, çelik sektöründe korunan her çalışan için ABD ekonomisinin diğer sektörlerinde alışan 8 kişinin işsiz kalacağını öne sürdü.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları